Пхенян лъска фасада за новия вожд

Франс прес

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Севернокорейската столица Пхенян се тъкми за тържествата за идването на власт на Ким Чен-ун (който още няма 30 години), организирани в деня на стогодишнината на дядо му – героят основател на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен, която се навършва на 15 април.

От близо два месеца десетки хиляди хора се трудят денонощно, за да почистят, ремонтират, пребоядисат, украсяват – накратко, да освежат града – преди официалното „ръкополагане“, на което ще присъстват значителна част от близо трите милиона жители на столицата.

Не са известни подробностите по организацията на празненствата в неделя – рождения ден на Ким Ир-сен, герой от борбата срещу японската окупация, управлявал Северна Корея от 1948 г. до смъртта си през 1994 година.

Очаква се обаче песните и танците, допълнени от живи картини и шествие на окичени с цветя танкове на огромния площад „Ким Ир-сен“, да продължат чак до вечерта, а гвоздеят в програмата да е голям военен парад – възможност за режима да демонстрира сила.

Тържествата ще се следят от трибуната от чисто новия севернокорейски лидер Ким Чен-ун, който до неделя се очаква да бъде избран за генерален секретар на Корейската трудова партия и председател на Националния комитет по отбраната – двата върховни поста, които заемаше баща му Ким Чен-ир, починал през декември миналата година на 69-годишна възраст, след като ръководи страната в течение на повече от 17 години.

По повод празника в Северна Корея са поканени да дойдат десетки чуждестранни журналисти, както и стотици членове на сдружения за приятелство с Пхенян.

В началото на тази пролет градът на река Тедонган трябва да се покаже в най-добрата си светлина. По прозорците на сградите по протежение на основните пътни артерии на столицата жени, въоръжени с четки на дълги дървени дръжки, се усукват как ли не, за да нанесат една боя на олющените фасади.

По шосетата работнички с каскети на главата и кофа дзифт в ръка, запълват набързо дупките в асфалта, пазейки се от колите. Пак жените са тези, които работят в градинките и цветните лехи край булевардите – стотици от тях събират израстъци и сухи клони, клекнали на земята. Градинари подрязват дърветата, а други садят нови.

Около 30 000 стръка цветя Кимирсения или Кимченирия, наречени така на името на бившите вождове, ще бъдат поднесени в знак на почит от въоръжените сили, органите на партията и министерствата.

По кръстовищата се веят десетки червени знамена. Нощем, когато повечето улици са потънали в мрак, контурите на обществените сгради се осветяват от стотици крушки.

На обширния площад „Ким Ир-сен“, на който могат да се съберат 100 000 души, портретите на Маркс и Ленин, които обикновено стоят на западната фасада на министерството на търговията, са свалени и сега там има два червени транспаранта в прослава на младия вожд.

Транспарант, издигнат на мястото на портрета на Ленин, гласи: „Да защитим с живота си Централния комитет“. На мястото на Маркс се чете: „Мощно да подкрепим великия вожд Ким Чен-ун и Централния комитет“.

Не е ясно дали ликовете на двамата видни идеолози ще бъдат един ден върнати по местата им. Позоваването на марксизма-ленинизма отсъства от севернокорейската конституция от 1998 г.

От другата страна на площада, от изток, гигантски портрет на Ким Ир-сен се издига на фасадата на селскостопанското министерство.

Зад зданието само за няколко месеца са изниквали няколко жилищни небостъргача с по петдесетина етажа – символ на модернизирането и напредъка на страната – въпреки пълното ембарго, наложено от Запада.

Всеки ден, чак до вечерта, хиляди момченца и момиченца, някои в народни носии, се събират на площада да репетират движенията и танците, които ще изпълняват в неделя.

На стотина метра от площада, на хълма Чан Дхе-чхе, две огромни пана изобразяващи председателя Ким Ир-сен и сина му Ким Чен-ир, с широка усмивка на уста и засмени очи зад очилата, бяха тържествено открити вчера в присъствието на няколко хиляди гости.

И след падането на нощта групи студенти продължават да се изкачват на възвишението, за да поднесат изкуствени цветя пред портретите. В подножието на хълма обаче малцина минувачи хвърлят поглед към двамата някогашни ръководители.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.