Какво става – уж сгазихме престъпността, пък грабежи като на филм

Само в рамките на седмица в България бяха извършени два банкови грабежа като в холивудски филм.
Първо в банка в Студентски град в София двама въоръжени и маскирани с черни каски влязоха в клон на ОББ и задигнаха 215 хил. лева, а 40-50 хил. лева са разпилели по земята при бягството си с мотор.

Пет дни по-късно нов банков грабеж като в първокласен американски екшън – петима или шестима преоблечени като полицаи обраха бронирана банкова кола на пътя между Габрово и Севлиево. Полицията не съобщи коя банка е пострадала. Бандитите блъснали с микробус бронираната кола, срязали я с флекс, завлекли неизвестна сума пари, подпалили микробуса, и изчезвали с джипове. Сякаш е Дивият Запад.

По случаите вътрешния министър Цветанов не си показа носа пред медиите. Иначе много обича да приказва, ако арестуват някого. Сега неговата секретарка Калин Георгиев обяснява, че щом бандитите били с полицейски бронежилетки и дрехи, не значело, че са полицаи. Сакън някой да не си помисли.
Да, прав е. Полицаите са рекетьори на дребно, те само си докарват по време на дежурство по 100-ина лева на калпак, от рушвети при пътна проверка. Е, някои минават и в престъпните групи.
И началниците им предпочитат културно да взимат подкупи, вместо да се занимават с бандитизъм.

Но такива нагли банкови грабежи (не кражби, не обири, както грешно пишат по вестниците и сайтовете, а въоръжени грабежи  – разликата е в години затвор но НК) говорят, че декларациите на Цветанов как са надделели над престъпността, са лъжливи. Може би Цветанов си вярва, че е победил престъпността. Като наречеш една операция „Октопод”, и арестуваш някой, и го обявиш за глава на мафията, ти можеш да излъжеш и обществото, и себе си, че си преборил престъпността. Но тя си продължава.
Хората са пропищели от кражби по домовете и разбити жилища, а нашата полиция „ни пази”, като никога не хваща крадците. И грабежите нарастват – не само в банки – и в магазини, бензиностанции. А МВР се бие в гърдите, че пречупила гръбнака на организираната престъпност.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.