Северна Корея поставя Китай в трудно положение

Ройтерс

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

В управляващите кръгове в Пекин се разпространява фиц, който много добре описва трудното положение, в което се намира Китай заради намерението на КНДР да изстреля изкуствен спътник в космоса.

Младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун се обажда на китайски лидер, за да му каже кога ще се състои планираното изстрелване на ракетата. „Кога ще бъде?“, пита китайският лидер. Ким отговаря: „Десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири …“

Пекин все пак е по-осведомен – изстрелването вероятно ще се състои по-късно тази седмица – но близък до висшето китайско ръководство източник и западен дипломат казаха, че въпреки това Китай няма никакво влияние върху Пхенян и няма как да попречи на това събитие.

Съединените щати, които заявиха, че изстрелването ще предостави на непредвидимата държава възможност да изпробва технологията за балистични ракети, искат Пекин да използва влиянието си, за да спре пуска.

„Китай упражни натиск върху Северна Корея, за да накара Пхенян да се откаже от изстрелването на ракетата, защото това внася още несигурност и дава повод на САЩ да се върнат в Азия“, каза за Ройтерс източникът с връзки с китайското ръководство, пожелал да не съобщаваме името му, за да избегне последствия.

„Китай не иска това, защото Пекин и Шанхай са в обсега“ на севернокорейските балистични ракети, заяви той, визирайки политическата и финансовата столица на Небесната империя и доказвайки още веднъж, че отношенията на Пекин с непредвидимия съсед не са изцяло топли и приятелски.

Критиците обаче са убедени, че Китай, който е главният снабдител с храна и енергия на изолирания си съсед, би могъл да направи повече, за да принуди Северна Корея да се откаже от пуска.

Миналия месец американският президент Барак Обама призова Пекин да използва влиянието си върху Пхенян вместо „да си затваря очите“ и предупреди, че ще бъдат наложени по-строги санкции, ако затворената държава не се откаже от плановете си да изстреля ракетата.

В понеделник говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд обяви, че има признаци, че КНДР може да се подготвя и за ядрен опит – трети по ред в историята на страната.

„Ние в частност смятаме, че Китай е с нас, защото има интерес от Корейски полуостров без ядрени оръжия, и продължаваме да насърчаваме Китай да действа по-ефективно при преследването на този интерес“, каза тя.

Нюланд заяви пред репортери, че евентуалният трети ядрен опит на КНДР „ще бъде също толкова лошо, ако не и по-зле“ от изстрелването на ракетата. При това стечение на обстоятелствата би било в интерес както на Китай, така и на Северна Корея да се твърди, че Пекин има малко влияние над Пхенян.

Но страните продължават да поддържат топли отношения въпреки напрежението в последните години. Преди смъртта си севернокорейският лидер Ким Чен-ир посети Китай четири пъти между май 2010 и август 2011 г. Смята се, че синът му Ким Чен-ун, който сега е лидерът на автократичната държава, го е придружавал при поне една от визитите.

Севернокорейската ракета-носител, която е готова за изстрелване от гориста долина в отдалечения северозапад на страната, ще покаже способността й да изстреля и балистична ракета, способна да порази континенталната част на САЩ.

Пхенян настоява, че пускът на изкуствения спътник за метеорологично наблюдение ще бъде важно събитие, отбелязващо 100-годишнината от рождението на дядото на Ким Чен-ун и основател на КНДР, Ким Ир-сен, и евентуален отказ ще бъде разтълкуван у дома като признак на слабост. Въпреки това Вашингтон и Сеул подозират, че това е изпитание на балиситчна ракета.

„Не могат да изстрелят това нещо, без да използват технология за балистични ракети, което е забранено от Резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН,“ каза Нюланд. „Така че каквото и да твърдят те, това си остава нарушение.“

Но изстрелването на ракети в космоса за отбелязване на значими събития е традиция както в Китай, така и в Северна Корея. След изстрелването на изкуствени спътници през 1982 и 1987 г., за да отбележи годишнините от смъртта на Мао Цзедун, както и през 1992, 1997, 2002 и 2007 г., за да съвпадне с конгресите на Комунистическата партия, Китай среща трудности в опитите си да убеди Северна Корея да се откаже.

Според анализатори този ход на Пхенян е и елемент от процеса на укрепване на властта на Ким Чен-ун, за когото се смята, че още няма навършени 30 години и който след смъртта на баща му през декември миналата година стана третият управляващ на КНДР от фамилията Ким.

„Ако Ким Трети се нуждае от нещо, което олицетворява властта му, изстрелването на ракета може да е именно символът, свързан с легитимността на Корейската трудова партия“, заяви западният дипломат.

Властта може да бъде оспорена, ако при това стечение на обстоятелствата Китай упражни натиск върху Пхенян. А Пекин не иска никаква нестабилност, която може да възникне заради отслабените позиции на Ким Чен-ун.

Но истинският проблем може да се окаже желанието на Китай да упражни влияние, а не способността му да го направи.

„Въпросът не е дали Китай разполага или не разполага с нужните средства да упражни натиск върху Пхенян. Въпросът е дали той иска да упражни този натиск“, каза южнокорейският политически анализатор Чим Дже-хун. „Появата на признаци на недоволство у Китай в момента няма как да не повлияе на Ким Чен-ун.“

В края на краищата за Китай севернокорейският режим има някаква стойност, защото гледа на него като на буфер срещу военния съюз между Южна Корея и САЩ.

„Най-лошият сценарий, който тревожи Пекин, е възможността демократичната, капиталистическа Южна Корея да обедини целия полуостров. Китай смята, че това ще донесе американско военно присъствие близо до неговите граници,“ каза Чим. Китай се намира в трудно положение.

„Неприятно е. Северна Корея е трудна за контрол. Нямаме друг избор освен да им помагаме“, като продължаваме да им осигуряваме подкрепа, каза китайският източникът, допълвайки, че притискането на снабдителните линии на Пекин към Пхенян би могло да доведе до масово бягство на севернокорейски бежанци, които да дестабилизират китайския североизток.

Някога отношенията на Китай и Северна Корея бяха описвани като близки „като устните и зъбите“, след като двете страни се сражаваха заедно срещу САЩ и Южна Корея по време на Корейската война 1950-1953 г. Но те се отдалечиха една от друга, след като Пекин прегърна реформите в духа на капитализма – което се смята от Пхенян за предателство – а през 1992 г. призна Сеул.

Покойният китайски лидер Дън Сяопин веднъж направи остроумния коментар, че унаследяването на властта на династичен принцип не е комунистическа традиция, като подразни Ким Чен-ир, който беше готов да поеме властта от баща си, казват запознати с китайската външна политика източници.

Китай се гордее с трансформацията си от слабо развита държава в икономическа сила само след три десетилетия на реформи и става все по-нетърпелив към смятаното от Пекин за некомпетентно севернокорейско ръководство, което не може да изхрани собствения си народ, казаха източниците.

„Отношенията ни с КНДР вече не са „ако ги няма устните, няма да ги има и зъбите“, каза втори източник с връзки с китайското ръководство, цитирайки китайски идиом. „В днешно време зъбите не спират да хапят устните, а от това боли.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.