Европейският съюз и неговите врагове

в. Политика, Белград

Европа се намира в низходяща орбита. Капитализмът, който възникна на нейна територия и направи от нея център на света, от десетилетия я тласка извън центъра на световните събития. Ръководството отдавна пое Америка, а през последните десетилетия центърът на световната капиталистическа система постепенно се премества в Азия.

Европейският съюз възникна като опит на водещите страни в Европа да си върнат изгубените позиции. Лидерите на повечето от европейските страни разбраха, че техните страни са твърде слаби, а ресурсите и вътрешният пазар са малки, за да се справят с все по-сериозната световна конкуренция.

Икономически погледнато, ЕС е средство с общи усилия да се улови възможността за свързване със света в областта на иновациите и производството. Политически ЕС означава възможност да се запази европейският мир и стабилност като условие за икономическо развитие.

Дали тези възможности ще бъдат използвани, зависи от много фактори. Един от тях е силата на враговете на ЕС. Тук няма да се занимаваме с външните съперници, а с противниците на европейската идея в самия ЕС. Няма почти нито една европейска страна, в която да не съществуват една или повече политически партии, които са критично настроени към ЕС. Съществува обаче разлика между критиците, които искат реформи в ЕС, и тези, които се противят на самата идея за ЕС, т.е. на членството на техните страни в ЕС.

С оглед на дългия списък от членки на ЕС, тук ще споменем само най-близките до нас и най-големите страни, в които антиевропейски партии имат представители в парламента. Кои са вътрешните политически врагове на ЕС?

В България съществуват две влиятелни партии, които са против ЕС – АТАКА и ВМРО. Става дума за изключително националистически партии, в чиито официални документи части на Сърбия се наричант „български Западни покрайнини“.

В Унгария открито противопоставяне на ЕС изразява Движението за по-добра Унгария – Йоббик. Освен останалото те се характеризират с позитивна оценка на режима на Миклош Хорти, оспорване на версайските граници и становището, че унгарците в съседните страни са подложени на асимилация.

Най-силният противник на стремежа на Хърватия към ЕС на неотдавна проведения референдум бе Хърватската партия на правата. Тази партия не само че не се отрича от усташкото движение, но и силно го оправдава по отношение на своята история. Не трябва да сте особено умни, за да стигнете до заключението, че всички тези изразено антиевропейски партии в прякото ни обкръжение същевременно са и изразено антисръбски.

Силен евроскептицизъм идва също и от крайната левица. Комунистическата партия на Гърция, Лявата партия на Швеция, Социалистическата партия на Холандия бивша Комунистическа партия на Холандия – марксистко-ленинистка са само някои от партиите с комунистически произход, които са противници на ЕС.

Най-накрая, но това не е най-малко важно, цяла редица по-малко или повече силни, открито неонацистки и расистки партии в Германия, Франция, Италия и други европейски страни открито призовават за противопоставяне и разбиване на ЕС.

Да погледнем сега как стои евроскептицизмът в Сърбия. Най-силно противене срещу ЕС изразява Сръбската радикална партия. Същевременно често от върха на тази партия може да се чуе, че те принципно не са против ЕС. Те казват, че за една нощ с две ръце биха гласували за приемането на всички европейски закони, и то на английски език, и веднага биха подкрепили присъединяването към ЕС, при условие Косово да остане в границите на Сърбия.

Тази псевдопатриотична позиция не обяснява обаче защо ЕС е добър за 7,7 милиона души, а не е добър за 7,5 милиона граждани. Малко по-последователна позиция застъпват други разклонения на същата тази партия. Те по принцип са против ЕС, тъй като той е, както твърдят, антисръбски и тъй като в съюза се нарушават човешките права.

Не е ясно как тази партия, за която най-важни са сръбският народ и човешките права, се намира в същата група и в същата работа с откритите врагове на сърбите и Сърбия. Не е ясно откъде е грижата за човешките права на един човек, докато същевременно се крачи в един и същи строй с онези, които поставят под въпрос човешките и гражданските права на десетки хиляди хора само защото те са роми, евреи или чуждестранни работници.

Но Сръбската радикална партия не е единственият противник на ЕС. Днес това се превърна почти в мода. Наистина в Европейския съюз не всичко е наред и много неща би трябвало да се променят. Но едно е известно – дори и такъв ЕС е много по-добър от онова, което предлагат неговите най-люти противници. Когато се има предвид кои са враговете на ЕС в нашето обкръжение, вече най-важният въпрос не е дали и колко полза ще има Сърбия от членството в ЕС, а че вече е срамно да бъдете против ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.