За Гърция дойде часът на изборите

Лъжите приключиха. След 25 дни ще има избори. В началото на май ще бъде сложен край на ненормалния период, започнал с изборите през октомври 2009 г., през който избраният триумфално бивш председател на ПАСОК Георгиос Папандреу прилагаше една политика, напълно противоположна на онази, която беше обещал и за която беше избран ентусиазирано от народа.

Коалиционното управление на ПАСОК и Нова демокрация през последните пет месеца, начело с банкера Лукас Пападимос и прокараното от тях ново кредитно споразумение показаха ясно на избирателите политическите намерения на двете партии, които са пилони в системата за управление на страната.

Независимо от фалшивите дилеми, които ще се опитат да поставят пред избирателите всички партии, за да ги убедят или изнудят да гласуват за тях, гръцкият народ знае, че е призован да отговори на въпроса дали приема или не продължаването на политиката на гибелните икономически рестрикции, които върнаха стандартът на живот на гърците с десетилетия назад.

Както на полето на политическите сили, подкрепящи споразумението за нов спасителен заем, така и този на отхвърлящите го има партии, които изразяват целия политически спектър – от дясно до ляво. Избирателите имат възможност да гласуват „за“ и „срещу“ споразумението без да бъдат задължени да изоставят политическите си предпочитания по отношение на това дали принадлежат към дясното или лявото политическо пространство.

При положение, че официално както ПАСОК, така и Нова демокрация се обявиха в подкрепа на споразумението, вотът на гръцкия народ за първи път от почти четиридесет години, ще доведе задължително до запазване или преобръщане на съотношението на политическите сили от периода след падането на военната хунта.

Много пъти до момента са се чували празни приказки за промяна в тази насока. Никога обаче създалата се политическата сцена не е била застрашена. В продължение на 35 години – от 1977 г. до момента, на политическата сцена доминират двете най-големи партии – ПАСОК и Нова демокрация. Около 21 години страната беше управлявана от ПАСОК, около 16 години – от Нова демокрация, а по-малко от една година двете партии управляват съвместно.

Двете партии спечелиха общо 67 на сто от гласовете на „ненормалните“ заради контрола на военната хунта избори през 1974 г. През 1977 г. влиянието на ПАСОК рязко се покачи. Процентите на двете партии винаги са се движили около 80 на сто с апогей от 87 на сто на изборите през ноември 1989 г. Никога досега политическата система не е била застрашавана, само може би във фантазиите на някои политици.

Този път нещата стоят различно. Абсолютно нито едно социологическо проучване не показва, че Нова демокрация и ПАСОК ще съберат заедно дори 50 на сто от гласовете. Това се случва за първи път.

Политическата сцена не са се преобръща с анкети, а само с присъдата на народа, която се отразява в парламентарните избори. Ще се потвърдят ли резултатите от социологическите проучвания на предстоящия вот? От момента, в който бяха обявени избори и страната навлезе в предизборна кампания, оценки от този тип нямат никакво значение.

Дума вече имат избирателите, които ще издадат присъдата си за запазването или преобръщането на политическата система, установила се след военната хунта. Каквато и да е присъдата на народа, тя ще има изключително значение и огромни политически последствия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.