Неонацистите – петното на Берлин

ДПА

Когато решила да дойде в Берлин, за да учи инженерство, 19-годишната кенийка Джоан Асаре си представяла международен, мултикултурен град, в който е лесно да се интегрираш. След три дни престой в германската столица тя живее в страх.

Асаре се установила в източния квартал „Шьоневайде“, защото наемите там са ниски. Но кварталът е известен и с още нещо – той е смятан за „свърталище“ на десни екстремисти. „Току-що открих, че на няколко минути от мястото, където живея, има открито неонацистка кръчма“, каза Асаре.

„Полагам всички усилия да не го показвам, но съм толкова изплашена. Когато някой минава покрай мен, се чудя дали няма да ме нападне. Подлудяващо е“, заяви тя.

Миналия месец кръчмата „Цум Хенкер“ (в превод „При палача“) отпразнува третата си годишнина. Около 500 активисти и местни жители участваха на този ден в демонстрация пред кръчмата, където се бяха събрали неонацисти, за да отбележат случая. Това беше една от многото демонстрации, призоваващи за нейното затваряне.

Разпространението на нацистка идеология и показването на нацистки символи е незаконно в Германия, но в източната част на страната има редица екстремистки групи, свързани с расистки нападения срещу африканци и други имигранти.

„Шьоневайде“ е на 40 минути път с влак от центъра на Берлин. „Кварталът е на първо място по нападения на расистка основа в цял Берлин“, каза авторът на книга за германските неонацисти и бивш жител на „Шьоневайде“ Олаф Зундермайер. „Шьоневайде“ е свърталище на неонацистите тук“, заяви той.

В квартала е забележимо присъствието на крайно дясната антиимигрантска Националдемократическа партия на Германия (НПГ). Партията отрича да има неонацистка ориентация. В района са се установили и независими неонацистки групи, каза Зундермайер.

„Огромната част от неонацистите са идиоти, но истинското предизвикателство са расистките идеи. Нацизмът не означава само расистко мислене, но и съответно поведение. Все пак много хора, които нямат политически пристрастия, споделят доста расистки идеи и това е социално предизвикателство“, заяви той.

За разлика от останалата част на Берлин по улиците на „Шьоневайде“ рядко можеш да видиш тъмнокож чужденец. „Не искам дъщеря ми да посещава училище, в което 90 процента от децата са чужденци или в което тя ще бъде единственото русо дете, докато другите са с тъмна кожа и коса“, каза живеещата в квартала Ивоне Кирх. „Не съм расист или нещо подобно, но не искам тя да бъде единственото германче в класа“, заяви жената за 5-годишната си дъщеря.

Центърът „Рийч аут“, който съветва жертви на нападения на расистка основа, каза, че миналата година е получил 20 сигнала за случаи на атаки срещу чужденци в „Шьоневайде“. Случаите са варирали от физическо насилие до словесни атаки и посегателства върху имущество. „Те са навсякъде наоколо. Не искам да имам повече проблеми тук“, каза за ДПА турски търговец. „Вече ми е тежко. Не мога да издържам повече“, заяви мъжът, който отказа да бъде разкрито името му.

Много от германците, живеещи в „Шьоневайде“, също се чувстват заплашени от своите съседи екстремисти. „Аз съм против неонацистите, но не искам да участвам в демонстрация срещу тях. Толкова е опасно“, каза 21-годишната студентка Ева Хорват. „Живея тук. Ако някой неонацист ме разпознае на демонстрация срещу тях, тогава се превръщам във външен човек. Никога не знаеш какво може да направят“, заяви тя. Хорват не възнамерява да се мести, но Асаре търси нов апартамент извън „Шьоневайде“.

Правителството е подложено на обществен натиск да забрани НПГ. Критици казват, че идеологията на партията може да е насърчила неонацистката клетка, за която неотдавна беше установено, че стои зад убийствата на деветима имигранти и германска полицайка, извършени в продължение на няколко години.

Зундермайер казва, че независимите неонацистки групи представляват по-голяма заплаха от НПГ, която никога не е печелила места във федералния парламент на Германия, но е представена в две от 16-те провинциални законодателни събрания. „Партията ще залезе в следващите няколко години, но важното е какво ще стане с независимите движения“, заяви авторът на книгата „В НПГ“. „Въпросът е колко насилствени биха станали те в бъдеще, ако станат по-организирани“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.