Властта сложи чадър над кражбите в банката на Петя Славова. Но защо мълчат медиите?

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Една новина премина при пълно информационно затъмнение в медиите. Бившият главен счетоводител на „Инвестбанк” на Петя Славова Петър Маринов тия дни беше арестуван, че е присвоил и ползвал служебен мерцедес на „Инвестбанк” преди …повече от една година. Колата всъщност била негова служебна, но поради разправиите с банката, в която е работил, и след като напуска, връща колата, но в някакъв момент е останала в него без уредени документи. Защо арестуват човек за такова леко обвинение, при това с година закъснение? Обяснението е просто – за сплашване.
Два месеца по-рано същият Петър Маринов на пресконференция разказа за големи кражби в „Инвестбанк”, а също, че банката дава подкупи на министри и държавни служители, срещу което те откриват в нея сметки на своите ведомства и на държавни фирми, общини (виж тук повече).
Нито една от двете новини не беше съобщена от нито една телевизия (освен Канал 3), и от нито един от големите вестници (освен „Галерия”).
Не съобщиха дори „Медиапул” и „Дневник”, които обикновено не спестяват новини.
Как така разкриването на данни за огромна корупция и за кражби от банка се покриват с мълчание? Маловажно ли е това за обществото, че медиите не го съобщават? И не е ли новина, че властта арестува човек, който открито свидетелства за корупция? Много преди пресконференцията Маринов е описал всички съобщени от него скандални факти в сигнали до ГДБОП и прокуратурата. Не последвала никаква реакция, освен че в дома му дошли качулати на обиск, за да намерят документи. Той обаче предвидливо не ги е държал в къщата си.

Факсимиле от прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура, което констатира престъпления по три члена от НК в „Инвестбанк“. От него се вижда, че и шефката на банката е ползвала благата от главния счетоводител. Постановлението е отменено и е започнато разследване срещу …фирмите, чиито пари са откраднати (виж Клептокрация 6). Сега прокуратурата се чуди при толкова много доказателства за кражби как да ги премълчи.

Големите вестници са под контрола на властта и не биха съобщили нещо по този въпрос. Но защо и „Медиапул” и „Дневник” премълчаха?
Тъй като пресконференцията на Маринов я водеше Явор Дачков, зам.-главен редактор на „Галерия”, случаят се свързва с Алексей Петров. И медиите налагат тотално мълчание. Едни пазят задника на Борисов и властта му, която покрива с чадър Петя Славова. Други медии се опасяват да не се окажат в ролята на адвокати на Алексей Петров – „Октопод”-а. Малко нелепо вестник „Галерия” свърза кражбите в банката на Петя Славова с делото срещу Петров. Основен свидетел по това дело е Георги Цветанов, който е бил шеф на клон на банката на Славова в Плевен и е участвал в някои от схемите. Така заради един свидетел огромни скандали в тази банка продължават да остават в сянката на медиите.

Точно преди една година в e-vestnik пуснахме поредицата „Клептокрация”, в която с подробности бяха описани случаи на откраднати големи суми – общо милиони – от сметките на клиенти в „Инвестбанк” на Петя Славова. Никакъв Георги Цветанов тогава нямаше в тези случаи, не сме го и споменавали, случаите бяха достатъчно ясни и повече от скандални.
В публикациите бяха приложени документи, включително прокурорско постановление и ревизия на БНБ, които показваха, че пари са източвани от сметките с някакви вътрешни нареждания на главния счетоводител, без титулярите на тези сметки да знаят.

Преди това (2010-2011 г.) в няколко вестника излязоха публикации за кражби в „Инвестбанк” („Шоу”, „19 минути”, „Торнадо”), а в някои („Уикенд”, „Галерия”) дори имаше описани пикантни подробности за скандали там и как Петя Славова набила своята секретарка.
Тоест – някои случаи са били малко или повече разкривани във вестниците преди 1-2 години, макар и в жълти вестници.
Не, не става дума за измислици. В поредицата „Клептокрация” публикувахме извадки от прокурорско постановление, в което се изреждат данни за престъпления в банката по няколко текста в Наказателния кодекс. Показания е дал бившият директор на тази банка Владимир Владимиров, който описва как са източвани пари от сметките на клиентите. За това има и вътрешна ревизия в банката, и ревизия на БНБ. Но БНБ прикрива кражбите, не реагира и оставя скандални случаи без санкции с непонятното обяснение, че това са взаимоотношения между банка и клиент.
В поредицата пуснахме и един забележителен документ – договор между банката и двама от ощетените, от чиито сметки банката е източила повече от 5 млн. долара, с който тя се задължава да върне парите. Тоест – има документ черно на бяло, в който тя признава че е отмъкнала парите на клиентите си.
Описахме и един скандален епизод – след като месеци наред се водят преговори между ощетените и банката, от сметката на една от фирмите изчезват и останалите последни 146 000 долара (от първоначалните 2,3 млн. долара). Това вече довело до умопомрачение потърпевшите. На следващата покана за среща с ръководството на банката, представителят на въпросната фирма възкликнал “Ама защо ни взехте и последните 140 000 долара?”. На което изпълнителната директорка на “Инвест банк” Диана Младенова отговаря: “Е, вие до 140 000 долара ли опряхте”.

Петя Славова (вдясно) на парти с назначената от нея за шефка на „Феста Холдинг“ (част от който е „Инвест банк“), бивша министърка на правосъдието Меглена Тачева (вляво). Снимка: Булфото

Важна забележка – законът забранява на банките да се разкриват данни по сметките на клиентите си. Затова “Инвестбанк” на всички въпроси, зададени й от различни вестници, отговаря с мълчание или се оправдава със закона, който забранявал.
Но, ето, главният счетоводител на „Инвестбанк” Петър Маринов, споменат многократно в поредицата „Клептокрация”, проговори. На пресконференцията, водена от Явор Дачков, разказа как е източвал сметки на клиенти по нареждане на Петя Славова, че е купувал с тях имоти от нейни фирми, и това, че банката е плащала комисиони на министри и др. държавни служители, за да откриват сметки на своите ведомства в банката.
Ето какво казва той в интервю за онлайн изданието „Гласове”:
„Въпрос: Тя (б. р. – Славова) източва сметки на клиенти без тяхното знание?
Отговор: Абсолютно. Софтуерът позволява опция, с която се обработват документи, и ако дойде клиент и поиска извлечение от справката, му се дава нагласена, но това не е текущото състояние. Това са не по-малко от 10 случая на стойност около 60–70 милиона лева. Казвам около, тъй като документите не са при мен, но разполагам с такива. Реших да сложа край на всичките тези далавери, защото тя е на 50 години, а аз на 30. Ако за нея животът е приключил, за мен не е.” (виж цялото интервю тук).
Накратко казано, Петър Маринов потвърди онова за кражбите, което бяхме написали преди година. Тогава го търсихме, писахме му с молба да говори пред нас, той не отговори. Може би още се е страхувал или нещо са го залъгвали. Година по-късно се престраши.
Но сега пък върху случая е наложено тотално медийно мълчание. Освен „Гласове” и „Галерия”, сайтът „Фрогнюз”, който активно атакува Алексей Петров и се държи като адвокат на властта, пусна информация за ареста на главния счетоводител Маринов, като представи нещата така, че бил човек на Петров и говорел без доказателства. Но има не само доказателства и свидетели, има и документи за кражбите. И те нямат никакво отношение към Алексей Петров.
Алексей Петров е актуална дъвка в различни медии. Като глава на “Октопод” той е подходящ да се свързват с него едни или други бизнес спорове и богаташи, за да се създаде настроение в тяхна полза или против тях. Каквото и да споменеш за него, с когото и да го свържеш, върви.
Сега, за късмет на Петя Славова, свързаха нейния случай с Петров. И така тя веднага си осигури чадър. Беше поканена и на екскурзията на правителството в Катар. Има срещи с вътрешния министър Цветанов и по някои информации той, като лидер на ГЕРБ, кара общините под управление на неговата партия да си откриват сметки в „Инвестбанк”, за да я закрепят. Сайтът „Биволъ” неотдавна пусна статия, в която обяви, че три български банки са в критично състояние, едната от които – „Инвестбанк” е пред технически фалит (виж тук).
„За спасяването на Славова са мобилизирани общините, управлявани от ГЕРБ, които прехвърлят сметките си в „Инвестбанк”, но това няма да е достатъчно. В момента „Инвестбанк” има нужда от 160-190 милиона лева свеж капитал, за да отговаря на минималните капиталови изисквания на БНБ от 14% капиталова адекватност”, пише „Биволъ”. „Инвестбанк” е една от „гнилите ябълки”, както са определени някои от българските банки в грама на американския посланик Джон Байърли от 2005 г.
„В месечните отчети на банката към БНБ стойността на депозитите вече е „колкото каже Петя”, споделят вътрешни източници”, пише още сайтът „Биволъ”.
Става така, че властта и медиите задружно прикриват престъпления и огромен обществен скандал. И докато за властта е логично да укрива от обществото неща, които я компрометират, поведението на медиите е потресаващо. Те просто вече са част от мафиотизираната власт.

Договор, подписан от шефовете на “Инвестбанк”, с който те се задължават да възстановят източените суми от сметките на трите фирми (и стоварват отговорността върху счетоводителя), но ощетените трябвало да оттеглят първоначалните си жалби до БНБ. Банката е шантажирала клиентите си да подпишат такъв договор, но после те отново пишат жалби до БНБ, защото тя не изпълнява договора и не връща парите. На практика с този договор “Инвестбанк” признава кражби.
Писмото на Петър Маринов до ГДБОП. Снимка: „Гласове“.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.