Борисов: „Защо не цензурират „Шоуто на Слави”?

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

По повод спряното предаване „Господари на ефира”, премиерът Борисов е дал кратко интервю за вестник „България Днес”, в което демонстрира връх на демагогията.
Според него предаването е спряно  заради …Георги Първанов и Сергей Станишев, тяхната цензура била страшна.
Борисов използва това, че в разправията между бТВ и продуцентите на „Господари на ефира” е замесен и репортаж, в който се споменава името на Първанов и от това прави извод, че той налага цензура и му спира хубавото предаване.
Същевременно Борисов пита защо никой не цензурира „Шоуто на Слави”, което вървяло 5 дни в седмицата с обиди срещу него.
На практика телевизиите разчистват всички неудобни за Борисов предавания. Той неведнъж е нападал едно или друго предаване. Помни се неговата реплика „Сутрин ме почва Милен Цветков, вечер ме довършва Слави Трифонов”. След тази реплика Нова ТВ изгони Милен Цветков за близо 2 години. По друг повод Борисов е казвал, че в бТВ плътно 7 дни в седмицата го критикува – в събота Светла Петрова в „Сезмограф”, в неделя Мира Баджева в „Отпечатъци”, а през седмицата Слави Трифонов. В резултат и двете предавания на Петрова и Баджева бяха спрени, разбира се не директно, те бяха принудени сами да се откажат.
Остана само Слави Трифонов, както сме писали и преди в e-vestnik. Ще оцелее ли?
В началото на мандата си като премиер, Борисов веднъж заяви за „Шоуто на Слави” – „Аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично”. Демек – от него да мине. В отговор сценаристите попитаха в следващото предаване – „Как точно щяхте да ни приключите?”.
Изпусната реплика издава, че Борисов се разправя безцеремонно с медии и някои съществуват само на принципа „от него да мине”.
Ето и интервюто на премиера пред „България днес”:

– Г-н Борисов, винаги сте казвали, че „Господари на ефира” е любимото ви предаване и друго не гледате. Сега обаче го свалят от екран. Как го приемате?

– Разбира се, че съжалявам. Съжалявам, че толкова хубаво предаване, което с такава ирония и чувство за хумор, осмиваше елегантно и забавно цялото управление – от мен до моите министри, си отива. Явно цензурата при такова хора като Георги Първанов и Сергей Станишев е жестока. Аз се втрещих, като прочетох по какви причини „Господари на ефира” пада от екран – заради цензура.

– Има двоен аршин при предаванията, така ли?

– Ами, вижте, пет дни в седмицата върви „Шоуто на слави”, което е направено с всичките тези обиди срещу мен, с всички обиди, които се казаха за президента Плевнелиев, но на никого не му минава през ума да го цензурира, нали? Защо така? Видя се сега кой живее в медиен комфорт, но то рано или късно истината излиза наяве. Вижда се сега едни пари на кого и за какво са послужили.

(с малки съкращения, извън темата)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.