Партньорът на „Уикилийкс” за България дава на прокурор вестниците „Стандарт” и „Шоу”

Статията за Чобанов във вестник „Шоу“.

Атанас Чобанов, редактор на сайта „Биволъ”, който живее в Париж и е партньор на „Уикилийкс” за България, дава на прокуратурата вестниците „Стандарт” и „Шоу”, заради престъпления по НК в публикации срещу него, обяви самият той във Фейсбук.

Чобанов е доктор по езикознание от Парижкия университет и работи в тамошна научна лаборатория по лингвистика. Бил е издател, заедно с друг българин, на емигрантския вестник „Парижки вести”. Срещу него в интернет започват да излизат компромати и досиета, когато започва да публикува на български грамите от „Уикилийкс” по споразумение с Джулиан Асанж и да публикува разследвания с документи за различни фирми и банки у нас. Сайтът „Биволъ” се пише съвместно от него и бургаския разследващ журналист Асен Йорданов.

Жалбата на Чобанов в прокуратурата е по повод на това, че „Шоу” и „Стандарт” в рамките на една седмица пуснаха големи статии за него, в които го злепоставят и обвиняват в измами и корупция. Например – купил имот край морето за 2,5 евро на квадрат, пише „Шоу”. Но не уточнява, че имотът не е купен нито от общината, нито от държавата, а от частно лице (тоест – какъв е проблемът, каква далавера има?). И става дума за съборетина в рамките на Царево, както пояснява Чобанов, и цената не е тази.

Вестник „Стандарт” твърди, че Чобанов представя като информация от „Уикилийкс” „препечатка на слухове от България”. Зад Чобанов „копчетата натиска” депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов, твърди „Стандарт” (статията е подписана „Екип на „Стандарт”).
Твърдението е очевидно невярно, защото и в сайта „Биволъ”, и в „Болканлийкс” и „Уикилийкс” са публикувани грамите на американските посланици и на български, и на английски, и всеки може да сравни. Идеята на „Стандарт” е, че Чобанов, който е наречен „Протеже на ДСБ”, шантажира „родния елит”.
Много е спорно, обаче, кое нарича „елит” вестникът. Дали всички онези персони, описани в грамите на „Уикилийкс” могат да се нарекат елит? И дали разкриването на компрометираща информация за тях е шантаж? В „Стандарт” очевидно са забравили функциите на медиите и са влезли в ролята на адвокати на властта и олигархията, коментират читатели във Фейсбук по повод публикациите.
Статията в „Стандарт” представлява събрано досие на Чобанов , написано в стила на ДС и пълно с невярна информация. Във Фейсбук той е пуснал жалбата си до прокуратурата и е изредил биографични факти, с които опровергава публикациите.

„В две статии във вестниците „Шоу” и „Стандарт” са тиражирани по изключително злостен начин, неверни и клеветнически твърдения за моя професионален и граждански път. Текстовете нарушават всички известни критерии за журналистика и носят белезите на класически анонимен донос”, пише Чобанов. И обяснява с подробности, че никога не е бил комсомолски секретар (още преди време в интервю, по повод на друг компромат, той посочи името на своя комсомолски секретар от университета), нито е кандидатствал за член на БКП. От 1990 г. живее във Франция, където първоначално е следвал, а сега работи в Париж. Чобанов по споразумение с Джулиан Асанж публикува българските грами от „Уикиликс” и става негов партньор.
Публикациите и популярността на сайта „Биволъ” дразнят българските власти и олигархията, на което се дължат и двете очевидно съгласувани публикации в „Шоу” и „Стандарт”, коментират в журналистическите среди.

Статията за Чобанов в „Стандарт“ – 2 дни след статията в „Шоу“.

Чобанов и досега не е член на никоя политическа партия, въпреки че го свързват с ДСБ. Поканен е в листите на Синята коалиция за евродепутат от гражданска квота, по-скоро за престиж, на неизбираемо място. В сайта му пък са излизали нелицеприятни неща за Иван Костов през последните 2 години.
Чобанов е активен участник или инициатор на кампании на българите в чужбина – за здравните им осигуровки у нас, за защитна на сестрите в Либия и др.
От 2007 г. той съдейства на международната правозащитна организация „Репортери без граници“ с информация, преводи и мониторинг на българската преса за посегателства срещу свободата на словото. За тези дейности той не взима възнаграждения, както подчертава. Поради това, освен жалбата в прокуратурата, той вероятно ще заведе частен иск за клеветите. Той ги изрежда накратко:

„- Неистина и набеждаване е твърдението във в-к Шоу, че съм извършвал незаконно строителство. За това бях набеден от кмета на Царево Петко Арнаудов, когото уличих в злоупотреби с обществени средства и имоти в подробни журналистически разследвания;
– В публикацията във в-к Шоу Петко Арнаудов ме нарича публично с тежка обидна дума, деяние, което е характеризирано в Наказателния кодекс;
– Неистина и клевета са твърденията, че съм събирал пари от българи в чужбина, които съм използвал за лични цели;
– Неистина и клевета са твърденията, че имам лична изгода от разследвания за обществени злоупотреби;
– Неистина и клевета са твърденията, че съм получил с измама права върху вестник „Парижки Вести“ и съм го използвал за спонсорство за собствена издръжка;
– Неистина и клевета са твърденията, че съм приемал да правя поръчкови публикации и разследвания и съм получавал пари за това;
– Неистина и клевета са твърденията, че съм сътрудничил с Държавна сигурност, бил съм комсомолски секретар и съм кандидатствал за членство в БКП;
– Неистина и клевета са твърденията във в-к Шоу, че имам извънбрачна връзка с г-жа Ваня Милчева, с която се познавам от социалната мрежа Facebook.“

Чобанов ще преведе на английски двете статии, които ще разпространи като пример за качеството на българската журналистика, съобщава той във Фейсбук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.