Великден по света

За Великден английският вестник „Индепендънт“ описва някои специфични обичаи в различни страни. Ето ги:

Пръскане с вода в Полша

Пръскане с вода в Полша.Снимка: Уикипедия

Великден в Полша включва не само боядисване на яйца. Тези, които празнуват, провеждат „водни битки” всяка година в понеделник след Великден. Традицията първоначално започва, когато млади мъже пръскат парфюмирана вода на момичето, към което имат интерес. Сега обаче всеки може да се намокри добре.

Билби в Австралия

Австралийското животно билби става великденски символ. Снимка: Уикипедия

Уникалното австралийско животно билби е силно застрашен вид, затова природозащитници призовават за превръщането му във великденски символ вместо великденския заек. Билби има дълги уши, също така дълга муцуна и торба като кенкуру.

Сладки във Великобритания

Сладки с кръст във Великобритания. Снимка: Уикипедия

С кръст на горната им страна, символизиращ разпъването на Исус Христос, тези сладки са традиционни за Великобритания. С изсушени плодове и подправки, те се услаждат дори и при една хапка и са толкова важни за британците, колкото и шоколадовото яйце.

Всичко затворено в Ирландия

За Великден в Ирландия заведенията затварят и в храната на Велики Петък се включва риба, вместо месо. Традицията се спазва въпреки критиката по икономически причини на представители на бизнеса.

Търсене на яйца в САЩ

Дете търси белязани яйца в парк в САЩ. Снимка: Уикипедия

Всяка година деца и родителите им излизат навън в търсене на Великденски яйца в парковете на САЩ. Хиляди яйца са пръснати по тревата и чакат да бъдат открити.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.