Тая-тая-тая-вай-та-тая-та!

Румен Белчев

Да пукна, ако знам какво означава това заглавие. Така започва бойната песен от стария филм „Не тъгувай!“. Филм, в който грузинско вино се ля като река, ентусиастите се изхитряха да се напият с десет копейки, а латернаджиите свиреха, качени по дърветата.

Защо ли се сетих за тая песен, докато четох репортажите за правителственото посещение в Грузия?

Защото грузинското вино очевидно не прощава никому.

Макар главните редактори да бяха пратили с делегацията само репортерки, от редовете лъха на вино, ракийка чача и едно малко уиски за довършване.

„В неформална работна среща, гарнирана с културна и гурме програма, премина вторият ден от визитата на премиера“ – докладва „МОНИТОР“. Казано накратко – премиерът ни отменил програмата с музеите, за да се срещне пак с грузинския президент. „По-късно от „Дондуков“ , разкриха, че Борисов е пил вино с грузинския президент в неговото шато“ – продължава информацията.

„СТАНДАРТ“ деликатно опитва да придаде по-делови вид на визитата: „…двамата цял ден обикаляха лозарски региони и най-вероятно са дегустирали питието на боговете“… Репортажчето продължава със смущаващо изречение: „Борисов беше докаран на летището в Тбилиси от личния вертолет на Саакашвили“… Брей, това грузинско гостоприемство! Не стига че са докарали човека до такова състояние, че да го докарват до летището, ами го и натоварили с пиячка за из път – „Саакашвили изпрати Борисов с три кашона вино“!

И какво? Да продължим с това, което са разбрали репортерките от иначе важното посещение: „Вместо в българския еърбъс Борисов се качи в малкия правителствен самолет на грузинските власти“. Какво излиза от текста на „МОНИТОР“ – не е улучил самолета, така ли?

Ех, тая-тая-тая-вай-та-тая-та!

Купонът продължава – „ТРУД“ с наслаждение описва гурме програмата – „Гостите бяха на традиционна кръчма с танци с мечове, в която опитаха чача – местната ракия. Вечерта завършила в бар“… „СТАНДАРТ“ уточнява, че „се качили на последния етаж на известен бар и пили по едно уиски. Стана ясно, че президентът Саакашвили дава България за пример във финансовата дисциплина, бюджетния дефицит, както и диверсификацията на газ“. Как се диверсифицира газ – е ясно само на репортерката.

Ех, това недиверсифицирано грузинско вино!

Пак от „СТАНДАРТ“ научаваме, че питието на боговете може да омахави репортерка така, че да є се сбърка географията. „През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност от Каспийско море и Азербайджан да се доставя синьо гориво до Грузия и оттам до България“. Какво Каспийско море, какъв Босфор, ако вземе някой да се изхитри да си прекара тайничко танкера през него, как ще намери българско пристанище от другата страна, та да го разтовари?

Карай – тя тая е тая-тая-тая-вай-та-тая-та!

Важното е, че на сутринта „Премиерът пи светена вода от кладенец на 10 века“ („МОНИТОР“), отбелязал, че операта в Батуми е „Също като пернишкия театър“ („ПРЕСА“) и си извадил грузински паспорт… Явно това, грузинското вино, трудно пуска…

Ами сега – като е с двойно гражданство – как ще се явява на избори?
Вай-та-тая-та!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.