По боклуците ще ги познаете… Поне по сметища и найлон сме първи

В шест европейски страни по-малко от 3 на сто от отпадъците се депонират. Останалите се преработват, рециклират и оползотворяват по различен начин.

Как е в България?

Тук се депонират над 75% от битовите отпадъци. То не бяха сметища, бали, боклукчийски войни между фирми, кметове и правителства. И боклуците на градове като София, Варна и т. н. раждат милионери един след друг.

След сикаджиите боклука на София го взе Вълка, сега пък едни други добри хора. И всичките са мултимилионери, спонсори на футболни клубове и т. н. И около тях колко хора (кметове и общинари) са забогатели, един Бог знае.

Защо София още няма завод за боклука? Софиянски го влачи няколко години, след него Борисов го влачи 4 години, сега Фандъкова го влачи успешно вече 3 години, при пълно съдействие от правителството. По-добре е така. Със завод я няма тая далавера.

Но и друго има. Навиците на средния българин са първобитни. Няма екологично съзнание. В Европа хората събират например старите батерии като някакви скъпоценности и ги предават където трябва. Тук никой не го е грижа.

А по найлонови торбички в България сме рекордьорите на Европейския съюз – 263 плика средно се падат на българин годишно, докато на германец – само 65. И въпреки това германците се тревожат и се чудят как да намалят тези пликове. Които дори не са найлон като българските, ами от подобен полимерен материал, който се разгражда.

Всички тия данни у нас никой никога нямаше да ги съобщи, ако страната не беше член на ЕС. Тия дни излезе доклад за боклуците, в който се изреждат подробности по въпроса. И по това може да се познаем що за хора сме.

Ако с преработката на боклука е въпрос на далавера и пълнене на гушата от кметове и общинари, с торбата за пазаруване е личен избор.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.