Процесът Брейвик – съдът, жертвите и масовият убиец

Рисунка на тамплиер, използвана от масовия убиец Брейвик

В норвежката столица Осло започна „процесът на века“ срещу 33-годишния Андерш Брейвик, който уби 77 души на 22 юли миналата година и за когото се смята, че е надминал по брой на жертвите всички престъпници в света, действали сами, пише руският в. „Новие известия“.
Убиецът може да получи максималната присъда, предвидена в норвежкото законодателство – 21 години затвор и още пет, ако съдът сметне, че не се е поправил, напомня всекидневникът.

Предвидено е процесът да трае 70 дни, но експерти се съмняват дал ще приключи дотогава заради многото свидетели, които трябва да бъдат изслушани. Съдбата на Брейвик ще бъде решена от двама професионални съдии и трима заседатели, избрани чрез жребий – телефонистка в офис, учител и консултант по икономика.

Защитникът Геир Липестад сподели, че му е поставена тежка задача: Брейвик го е инструктирал да настоява за пълното му оправдаване. Подсъдимият заяви, че е действал „с цел самоотбрана“ – в защита на норвежката култура от нахлуване на чужди за нея народи. Прокурорката Инга Беяр Енг обаче смята да докаже, че Брейвик е хладнокръвен убиец и садист, добавя „Новие известия“.

Когато в съда бяха показани видеоклипове за жертвите му, няколко часа Брейвик се държа съвсем невъзмутимо. Но щом на екрана се появи негов собствен запис за „кръстоносни походи срещу културния марксизъм в Европа“, устните на „норвежкия стрелец“ потрепериха и той избърса сълзи от лицето си, отбелязва „Росийская газета“.

Предстои съдът да изслуша към 150 свидетели и да постанови дали Андерш Брейвик е вменяем, посочва „Комерсант“. През ноември психиатрите признаха терориста за невменяем параноик и шизофреник. Повторна експертиза обаче показа, че при първичното наблюдение Брейвик е имитирал пристъпи на агресия, а всъщност е абсолютно вменяем и дееспособен.

От съда зависи дали терористът ще бъде изпратен в психиатрична клиника или в затвора. Той самият твърди, че не е луд, пише вестникът и цитира отворено писмо, в което Брейвик заявява, че да бъде пратен политически активист в психиатрична болница е по-садистична и порочна стъпка, отколкото да бъде убит.

„Наглецът периодично пращаше лъчезарни усмивки към присъстващите експерти медици“, обявили го за вменяем, пише „Комсомолская правда“. Според вестника лекарското заключение много зарадвало Брейвик, тъй като „при открити отклонения в психиката щеше да се скапва в лудницата до края на дните си, а сега след максималния
възможен престой в свръхкомфортен норвежки дранголник (…) ще излезе на свобода 54-годишен, все още изпълнен със сили, а може би и с планове“.

Според норвежкия журналист Оле Кристиан-Стром, цитиран в „Московский комсомолец“, правителството в Осло разработва закон за създаване на специални клиники с максимално ниво на сигурност – за престъпници като Брейвик. Не се знае обаче дали законопроектът ще бъде приет до края на процеса.

Все още има време до края на процеса: обвинението планира да представи стотина свидетели, а защитата – още 29. Адвокатите на Брейвик ще извикат представители на радикални движения в опит да докажат, че войната между исляма и Запада, споменавана от техния клиент, наистина е избухнала – затова Брейвик е действал при самоотбрана, добавя изданието. Жителите на Норвегия обаче не усещат тази война, коментира журналистът Оле Кристиан-Стром.

В съда започва изслушването на самия Брейвик. На телевизиите ще бъде забранено да излъчват показанията му в пряк ефир и мнозина потърпевши са на мнение, че точно така трябва да бъде, изтъква „Московский комсомолец“.
„Брейвик е жалка, нищожна личност с политическо послание. Не бих искал той да получи онова внимание към себе си, което желае“, заявил един от оцелелите в атентата на остров Ютьоя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.