Изплува корупцията на „хайверената левица“ на Гърция

Англичаните, известни с апатичния си хумор, ги наричат „шампански социалисти“. Подобна фраза използват и французите, които в такива случаи казват „хайверената левица“. Към тази категория спада Акис Цохадзопулос, бивш гръцки министър на отбраната, който в момента се намира в затвора за корупция, след като властите в Атина отказаха да го пуснат под гаранция.

Седемдесет и две годишният Цохадзопулос е обвинен в пране на пари във връзка с два големи договора, които е подписал като министър на отбраната от 1996 до 2001 г. за подводници и ракетни системи. Бившият министър, който отхвърля всички обвинения, бе арестуван в дома си в сряда.

През 60-те години на миналия век Цохадзопулос се включва в редиците на антидиктаторското движение в Гърция. Става най-приближеният човек на Андреас Папандреу. Участва във всички правителства на създадената от Папандреу партия ПАСОК от 1981 г. до 2004 г., като успява да направи впечатляваща кариера, стигайки дотам днес да се изправи лице в лице с правосъдието.

Разследването срещу Цохадзопулос бе предприето заради евентуалното му участие в редица афери, разтърсили Гърция през първите две десетилетия на 21 век. Покупката на подводници за гръцкия военноморски флот и далаверите със Сименс придобиха особено големи мащаби.

През 2004 г. 72-годишният Цохадзопулос сключва втори брак в Париж с 35 години по-младата от него Вики Стамати. Сватбеното тържество се състоя в луксозния хотел „Four Seansons“, в който той пристига с ослепителен „ягуар“. Той предпочиташе да почива в най-луксозните курорти на Лагониси, привилегия някога на династията на Глюгсбургите. Допадаше му да обитава луксозни апартаменти. Преди да се сдобие с дома си в неокласически стил на ул. „Динисиу Ареопагиту“ в центъра на гръцката столица, Цохадзопулос живееше в едностаен апартамент в атинския квартал Психико.

Гръцката общественост остана позитивно учудена, след като научи за издадената заповед за арест на дългогодишния министър в правителства на социалистите. Наложилото се в обществото повсеместно чувство за безнаказаност на политиците сякаш започна да се изпарява. За да настъпи обаче промяна, е нужно този катарзис да продължи.

Цаходзопулос участва във всички правителства на ПАСОК, съставени от 1981 г. до 2004 г. и за малко щеше да стане премиер през 1996 г., след като Андреас Папандреу подаде оставка. Цохадзопулос претърпя поражение от Костас Симитис само с няколко гласа.

Произходът на бившия министър не предвещава такава политическа кариера. Самият Акис Цохадзопулос е син на шофьор от междуградския транспорт в Солун. Още като дете семейството му се преселва във втория по големина гръцки град. След като завършва гимназия, само на 19 години емигрира в Германия, за да работи и учи.

В политиката влиза в период на жестоки конфликти в Гърция, довели до военната диктатура в страната през 1967 г. През 1968 г. Цохадзопулос се установява в Мюнхен. Там се включва в Общогръцкото антидиктаторско движение (ПАК) на Андреас Папандреу. Бързо се развива и се превръща във верен приятел и полезен съратник на издигналия се впоследствие до премиерския пост Андреас Папандреу, възприеман като символ на „промяната“ в Гърция.

През 1970 г. Цзохадзопулос става секретар на ПАК за Западна Европа. След падането на диктатурата той последва учредителя на ПАСОК Андреас Папандреу, завръща се в Гърция, остава до Папандреу, следва го до властта и става негов министър. С първата си съпруга германка Цохадзопулос се запознава в Мюнхен, където се жени за нея. Още като студент той работи във фирма за почистване на джамии. След 30 години обаче бракът му с германката, от който има две дъщери, се разпада.

Андреас Папандреу бе първият, нарекъл Цохадзопулос „Красивият Брумел“. Автентичният Брумел е живял в Англия през 18 в. Той успява да спечели приятелството на крал Джордж Четвърти и да влезе в дворцовото обкръжение. Брумел е вярвал, че и той трябва да живее като крал. Падението идва, след като купува къща в най-скъпия район на Лондон, Честърфилд. Брумел е смятал, че все още продължава да е силен и че би могъл да живее така, както е свикнал. Нещата обаче се развиват по друг начин и той е арестуван.

Семейната двойка Цохадзопулос-Вики Стамати сключва за първи път граждански брак в едно от кметствата в Солун през юли 2004 г. На 11 същия месец двамата сключват църковен брак в православната катедрала „Св. Стефан“ в Париж. Сватбеното тържество е организирано в хотел „Four Seasons“, където в кралския апартамент са отсядали младоженците. Негов кум е личният приятел на неговия зет Мишел Кантас.

Когато журналистите го питат защо е избрал Париж за сватбата си, Цохадзопулос отговаря: „Вярвам, че това, което ме вълнува, е майският бунт през 68-а“. Седем години след този брак Цоходдзопулос, макар и вече не като депутат, се завръща в сградата на стария дворец. Този път обаче е призован от следствената комисия към парламента, за да даде обяснения във връзка с аферата около покупката на подводниците.

Някогашният всесилен министър на ПАСОК не можа да разбере, че времената се менят. Той не разбра това дори когато остана извън парламента. След втория си брак перз 2004 г. Цохадзопулос продължаваше да живее охолно и предизвикателно. Слуховете за прескъпите покупки на неговата съпруга от магазини в квартал Колонаки се носеха неспирно в публичното пространство и политическите среди, а капак на всичко бе закупената луксозна къща в подножието на Аркопола.

Основания за нея не бяха посочени в имотната му декларация и точно отсъствието на обяснения станаха причина да се стигне до ареста и да започне разплитането на аферата с оръжейните сделки, в която се оказаха замесени бившият министър и още други няколко души от най-близкото му обкръжение, в това число съпругата и дъщеря му.

Обвинителният акт е от 206 страници и съдържа неопровержими факти за начина, по който са били препирани пари и са взимани комисионни от оръжейни сделки. В него се посочва, че от 1997 г. и най-вече в периода 1999-2002 г. Цохадзопулос е получил комисиони в размер на милиони евра от сделки по оръжейни програми и е изградил сложна мрежа за препирането им чрез създаване на офшорни компании с помощта на свои приближени. Само от сделки с противоракетните системи Tор M1 в банкови сметки в чужбина са били открити над 16 милиона швейцарски франка.

Незаконните пари са били пренасяни с куфари и торби и системно са били препирани, като за целта са били купени десетки недвижими имоти. Арестът на Цохадзопулос се взриви като бомба на политическата сцена и предизвика множество коментари. Задържането му стана в деня, в който парламентът в Гърция беше разпуснат и бяха обявени предсрочни парламентарни избори на 6 май.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.