Фидосова преписва от… в. „Труд”!

Фидоска кат’ Калинка…

Интервюто на Фидосова в „24 часа“. Дори твърдението в заглавието, че НК е променян „над 85 пъти“ е преписано от „Труд“. Толкова ги е изброила журналистката, след като се изморила да брои. Всъщност са над 100 пъти.

Не е много за вярване, но е факт.
Председателката на парламентарната комисия Искра Фидосова е дала важно и претенциозно интервю в днешния брой на вестник „24 часа” за новия законопроект за Наказателен кодекс, в което е преписала едно към едно цели абзаци от публикация във вестник „Труд” отпреди няколко дни. Не от къде да е, а от най-популярния всекидневник.
Интервюто, по всичко личи, е дадено в писмена форма, а не е записано като разговор. Това се вижда и без съвпаденията в двата текста, просто характерът на отговорите е като писан текст. Оказва се – не само писан, ами и преписан.

На 11 април във вестник „Труд” са публикувани две страници за проекта за нов Наказателен кодекс. Тъй като законопроектът е от голямо обществено значение – за пръв път в последните години се предлага изцяло нов Наказателен кодекс – във вестника са му направили подробен анализ, с обяснения, коментари, обосновки. Публикацията беше твърде скоро и който се зачете в интервюто с Фидосова, ще му прозвучи познато, ако е чел преди това и „Труд“. Точно тези обяснения и коментари е използвала Фидосова като отговори на въпроси в „24 часа”.

Материалът в „Труд” е разположен на две страници, с общо пет заглавия и коментар (виж тук). В интервюто на Фидосова са чопнати оттук-оттам по няколко абзаца от различните текстове на двете страници в „Труд”, някои от които едно към едно, други – с по някоя заменена дума, да звучи по-правно, а не толкова „журналистически”.

Не, да не помисли читателят, че вестникът е попреписал нещо от документи на парламента и правната комисия. Самата Фидосова в интервюто признава, че проектът за нов НК не е дело на парламента, че тя самата сега се запознава с него. Комисия от експерти , събрани от Министерство на правосъдието са го изготвяли 2 години. Фидосова е научила за проекта по-скоро от в. „Труд” и го цитира едно към едно.

Например, във в. „Труд” пише:
„Новият НК е прочистен от състави, изостанали от социализма…”
Фидосова:
„Новият НК е прочистен от състави, изостанали от социализма…”

„Труд”: „В бъдещия НК обаче няма утежняващ текст за катастрофа на пешеходна пътека…”
Фидосова: „В същото време в проекта на НК няма предвиден и утежняващ текст за катастрофа на пешеходна пътека…”

„Труд”: „Макар да не намалява наказанията за тежките убийства, проектът за НК сваля максималната санкция за приготовление и подбуждане към убийство от 6 на 3 години затвор. Нещо повече – убийството по непредпазливост вече няма да е тежко престъпление и ще се наказва не с до 5 години лишаване от свобода, а с до 3 години.
Фидосова: „Макар да не е предвидено намаляване на наказанията за тежките убийства, е намалена максималната санкция за приготовление и подбуждане към убийство от 6 на 3 години затвор. Убийството по непредпазливост вече няма да е тежко престъпление и ще се наказва не с до 5 г. лишаване от свобода, а с до 3 години.” (б. р. – подменила е 1-2 думи, да звучи „по-юридически”).
„Труд”: Общият извод за новия НК е, че репресивността му намалява”
Фидосова: „ В същото време забелязвам в проекта за новия НК тенденция за намаляване на репресивността му.”

И т. н. в интервюто на Фидосова могат да се намерят още няколко абзаца, преписани почти едно към едно от в. „Труд”. Да, става дума за съвсем конкретни текстове от новия НК, които не може да не съвпадат. Но оценките за тях са казани по еднакъв начин, със същите изрази, което не е възможно, освен с копи-пейст.

Пишещият тези редове отначало не повярва, затова, с известно неудобство, се поинтересува дали авторката на текста в „Труд”, Павлина Желева, не е ползвала някой документи от комисията на Фидосова в парламента. Оказа се, че не е. Журналистката е завършила право първо във Франция, после и в Софийския университет. Преди „Труд” е работила във в. „Дневник”. Текстът в „Труд” си е изцяло нейн, с нейни оценки, заключения, съпоставки. Някои от текстовете са анализирани от колегата й Цветан Гемишев. Желева е работила на зор, след като проектът за нов НК е пуснат в интернет, за да хвърли светлина по толкова важен въпрос.

Изненадата на Фидосова от проекта за НК личи и в интервюто – тя се заканва да промени някои от текстовете му. Много меки й се виждат, в дисонанс с милиционерската й партия на власт, която неотдавна утежни някои наказания в НК.

Какво е завършила Фидосова?

За разлика от журналистката Павлина Желева, шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова е завършила право в Монтана, в измислен стопанско-правен факултет на УНСС, който е закрит, защото е незаконен. И се е наложила сеташната видната депутатка от ГЕРБ, за да си вземе диплома на юрист, да държи приравнителни изпити в Софийския университет. Сега в биографията й гордо пише, че е завършила право в Софийския университет.

Докато закрият стопанско-правния факултет в град Монтана като незаконен през 90-те, там висше образование получават доста хора, предимно младежи, неприети никъде другаде и набутани с връзки и пари. Сега тези хора сега са юристи и правораздават. Най-видният кадър от тях е Фидосова, изстреляна от ГЕРБ до шеф на Законодателната комисия – тази комисия, която в последните 20 години е оглавявана от безспорни юристи, независимо от какъв партиен цвят.

В биографията си Фидосова сочи също, че е специализирала в Международен институт за нотариуси в Швейцария. Името му е посочено само на български и може само да се гадае кой е той. Дали не е някой като закрития монтански стопанско-правен факултет? (В Швейцария има един Swiss Institute of Comparative Law (SICL), но може само да се предполага дали Фидосова е специализирала там).

Не, не е шега – журналистиката в момента е на по-високо експертно ниво от юристите в управлението.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.