Неразрешените протести стават недостъпен лукс в Русия

Митингът срещу Путин в Санкт Петербург. Снимка: ридус

Руски депутати предлагат глобите за неразрешени митинги да нараснат петдесеторно, пише в. „Московский комсомолец“.

Стремежът е „опозицията да бъде разорена“, твърди изданието и прогнозира, че „само хора, далеч не бедни, ще могат да си позволят участие в протести, несъгласувани с властите“.

Внесен в Държавната дума законопроект на депутати от управляващата партия „Единна Русия“ и един от „Справедлива Русия“ предвижда глобата за такива деяния да бъде вдигната на 100 хиляди рубли (близо 3374 долара, б. р.), докато в момента е максимум 2 хиляди рубли.

Ако проектът бъде приет, руският кодекс за административни правонарушения ще изглежда твърде странно, коментира всекидневникът. За подкуп на избиратели, за пропаганда на нацистка символика и нарушения на режима при контратерористични операции са предвидени глоби едва от 500 до 2500 рубли, пояснява той.

Авторите на проекта обещават и алтернативно наказание на организаторите и участниците в неразрешени улични акции – задължителен обществено полезен труд до 200 часа. Те обаче не предлагат никакъв задължителен труд за възпрепятстване на улични акции и принуждаване на граждани да участват в тях. Знае се, че възможност да „принуждават“ имат само шефовете от различни равнища – наистина би било прекалено да ги изкарат с метли на улицата, иронизира „Московский комсомолец“.

Експерти обясняват появата на такива наказателни законодателни инициативи с това, че „Единна Русия“ дисциплинирано изпълнява държавна поръчка за затягане на крепежните гайки в конструкцията на обявените политически реформи, пише „Новие известия“.

Вестникът цитира автори на законопроекта, според които предлаганите санкции „са хуманни за разлика от законодателните норми в чужбина“, „алтернатива на административните арести“. Според тях това е отклик на „многобройни и настойчиви молби на трудещите се“, недоволни от „безкрайните митинги“, затварянето на улици и присъствието на специални полицейски сили в градовете.

Властта просто си улеснява задачата да репресира опозицията – сега наказват демонстранти с арест най-често за неподчинение на полицията, но това е все пак по-трудно да се докаже в съда, коментира руският опозиционер Иля Яшин. Въвеждането на задължителен труд размива границата между административния и наказателния кодекс; така политзатворниците и криминалните може да станат „социално близки“, предупреждава експертът юрист Дмитрий Качанов.

Според юристи и правозащитници предлаганите мерки ще се използват и за наказание на обикновени граждани, които протестират срещу злоупотребите по места, отбелязва „Новие известия“. „Това е опасна игра на демокрация и правова държава“, смята Дмитрий Качанов.

Предвижда се поредно нарастване на социалното напрежение и „Единна Русия“ се опитва да сплаши народа с повишени глоби, цитира „Росийская газета“ мнение на депутата комунист Сергей Обухов.

Репресивните санкции, дори да са още по-сериозни, няма да решат проблема с нарастващите протести в Русия. Необходимо е властта адекватно да отговаря на съвременните предизвикателства и законните искания на хората, изтъква Михаил Емелянов от фракцията на „Справедлива Русия“.

Приемането на новия закон ще поукроти търсачите на силни усещания, а глобите и задължителният труд вместо арести ще свалят мъченическия ореол от „професионалните революционери“, твърди Вячеслав Тимченко от „Единна Русия“. „Мъченици с метла – това наистина дори не е смешно. Та значи нека да поработят за благото на обществото“, казва руският депутат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.