Цената на тока скача с 10% от бойкономиката, не от слънчеви панели

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

Шефът на комисията за енергийно и водно регулиране Семерджиев обяви, че цената на тока ще се увеличи с „не повече от 10%” от 1 юли. Някак успокоително звучи – „не повече”.
И защо ще се увеличава? Семерджиев обясни, че това е заради фотоволтаичните централи в енергийната система. А както е известно, изкупната цена на тока от слънчевите паркове е 5-6 пъти по-висока от тази от ТЕЦ.

Така Семерджиев, подобно на премиера Борисов, представя слънчевите паркове като някакво зло, което България трябва да приема по настояване на Европа.

Но това е голяма лъжа. В момента в България фотоволтаичните централи са около 1% от енергийни мощности за производство на ток. България има над 11 200 мегавата мощности за производство на ток. Около 30% от тях са т. нар. „студен резерв” – не работят и се пускат само при извънредни условия, натоварване на мрежата (за сравнение, по цивилизованите държави поддържат студен резерв 10-15%).

Към юни миналата година в България имаше инсталирани 28 мегавата фотоволтаични централи. Тоест около 0,3% от работещите мощности за производство на ток. Тази година към юни слънчевите централи щели да достигнат 450 мегавата, предупреждават от ДКЕВР. В момента са по-малко от 200 мегавата. Тоест, дори да станат 450 мегавата тази година, делът им от работещите мощности ще бъде около 5%. Е как може това да окаже толкова влияние, че цената на тока да скочи с 10%? Дори шест пъти по-скъпо да им изкупуват енергията, отколкото от ТЕЦ, пак няма обяснение.

Слънчева централа в източна Франция
Работник инсталира слънчеви панели върху покривите на хамбари и обори във ферма във Вайнбург, източна Франция. Освен че произвежда яйца и зърно, фермерът Жан-Люк Вестфал е решен да генерира
слънчева енергия за хиляди домакинства. Снимка: Ройтерс

ДКЕВР обаче мълчи по един друг въпрос – че цената трябва да се увеличи, защото в енергийната система остана да работи ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово. Мощността му е над 500 мегавата, сега намалена до 200. Той трябваше да бъде закрит, защото е голям замърсител, не отговаря на нормативи за замърсяване, бившият му собственик Христо Ковачки не е направил нужните инвестиции и реконструкции да го приведе по екологически изисквания.
Но ТЕЦ „Брикел” вече има нов собственик – неизвестен. Това е офшорна фирма на Сейшелските острови. И поради личната намеса на премиера Борисов той продължи да работи – спасил бил работниците, запазил 2000 работни места.
Дори цената, на която изкупуват тока от ТЕЦ „Брикел” вече е по-висока – 156 лв. на мегаватчас (а на напълно модернизирания ТЕЦ „Марица Изток” в съседство изкупуват тока за 107 лв. на мегаватчас). Причината е, че ТЕЦ „Брикел” същевременно бил и парно на град Гълъбово – тоест когенерация, а това се поощрява с по-високи цени.
ДКЕВР обяви в началото на годината, че не е включил в сметките за цената на тока ТЕЦ „Брикел”, който е трябвало да бъде закрит. Е, всеки сам да смята кое как надува цената на тока – слънчевите централи или бойкономиката с ТЕЦ „Брикел”.

Работници монтират фотоволтаични слънчеви панели на покрива на Сити хол в Лондон. Снимка: Ройтерс

Но в перспектива цената от слънчева енергия така поевтинява, че един ден ще се чудят как да задържат висока цената на тока, за да пълнят гушата на някой неизвестен (а може би добре известен), който се крие зад Сейшелските острови.

По европейските изисквания делът на т. нар. ВЕИ – слънчеви и вятърни централи, ВЕЦ, биомаса и др. трябва да стане 16% от енергийните мощности в страната до 2020 година. Това всъщност е реалната енергийна независимост, а не руски АЕЦ. Това е и чистота на източниците, без замърсяване на въздуха, без радиоактивни отпадъци, които се разпадат за 24 000 години. Затова сега изкупните цени на тока от такива източници са завишени, за да поощрят инвестициите в тях. Но цената им прогресивно пада, докато на петрол, газ, въглища, атомна енергия се увеличава. Да, дори евтиният ток на АЕЦ „Козлодуй“ не се знае колко е евтин, след като сега България трябва да строи атомно хранилище за 1 млрд. лева (по предварителни сметки). А сега се въвеждат и нови изисквания за застраховки за щети от АЕЦ, които задържително ще покачат цената на тока.

Слънчеви фотоволтаични панели близо до Лас Вегас. Новият метод за съхранение на слънчевата енергия ще я направи лесно приложима алтернатива на полезните изкопаеми. Снимка: Ройтерс

И в един момент след около 10 години не се знае кое ще бъде по-евтино. (Виж тук изкупните цени на тока сега, според източниците им).

Излиза, че срещу това се бори бойкономиката. Тя представя екологичните източници на ток като някаква заплаха. Тя съчинява и някакви финтове да складира въглеводороди от замърсяването с напомпване под земята, за което прие специален закон (виж тук). Целта е така да отложи финансовите утежнения за замърсяващи енергийни източници.

Ще минат години, докато повече хора проумеят какви са вредите от бойкономиката.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.