Компютърна симулация показва взривяването на Световния търговски център отвътре

wtc.jpgКомпютърна симулация, изготвена от университета Пърдю в САЩ показва терористичните атаки срещу Световния търговски център отблизо и подробно както никога досега. Клипът е преработил кошмарния 11 септември 2001 година в чиста математика, която чрез анимация описва и най-малките детайли от катастрофата – отломките от разбитите самолети, летящите стъкла и срутването на гигантските сгради. Експертите определят симулацията като най-успешния удар срещу конспиративните теории около падането на кулите-близнаци.

Филмчето започва с поглед към Земята, познат от Google Earth. След бързо спускане към Ню Йорк става ясно, че това е визуализация на терористичните атаки от 11 септември, когато първият от терористите заби самолета си в северната кула на Световния търговски център.

Компютърната симулация на атаките, изготвена от университета Пърдю, показва на забавен каданс как самолетът пробива фасадата и опустошава всичко по пътя си. За ¾ от секундата той преминава през три етажа, а по-късно сградата се срутва. Носещите колони падат, металните носачи на таваните се чупят, навсякъде летят отломки и пробиват фасадата от другата страна на кулата. Всичко това е изобразено 13 пъти по-бавно, отколкото се е случило в действителност. На отделни кадри са показани врязването на самолета между етажите, разливането на горивото, вредите, които самолетът нанася на конструкцията на кулата, както и на носещите колони. Анимацията демонстрира пожара вътре в сградата и разрушителния ефект от сблъсъка – последователно е изобразено разпиляването на гориво, прах и парчета стъкло.

За клипа изследователите са използвали изображенията на хиляди виртуални модели на Боинг 767 и на северната кула, като са се придържали към физически закони. След въвеждането на данните свръхмощен компютър с 16 процесора ги е обработвал в продължение на 80 часа, превърнал ги е в анимация и е изчислил влиянието на удара върху статиката на сградата. Оказва се, че самолетът е раздробил 11 подпорни колони на 94-я етаж на северната кула, 10 на 95-я и 9 на 96-я етаж. Така в рамките на ¾ от секундата сградата е загубила повече от една четвърт от статичното си ядро. Освен това във вътрешността са се изсипвали повече от 38 000 литра горящо самолетно гориво, което е разтопило всички останали здрави метални конструкции и е причинило срутването на сградата.

Само за ¾ от секундата Боинг 767 преминава през три етажа на северната кула на Световния търговски център. Симулацията показва щетите от сблъсъка и причините за падането на сградата. Снимка: Университет Пърдю

Симулацията на атентатите от 11 септември ще помогне да се разбере кои елементи от носещата конструкция на сградата са били засегнати най-много от удара и защо сградата е паднала. “Разработването на симулацията ни костваше невероятно много работа,” каза Кристоф Хофман, професор по компютърни науки и директор на Института за компютърни изследвания към университета. “Първо завършихме частта от симулацията, която демонстрира как ударът е повлиял върху структурата на сградата. През следващите месеци изследвахме как високите температури от възпламененото гориво са се отразили на конструкцията как са довели до падането на сградата.”

Подобни симулации дават възможност да се погледнат отвътре ситуации и феномени, които не могат да бъдат изследвани по друг начин. Те могат да се използват както за конструиране на сигурни сгради, така и за развитие на фармацевтичната индустрия.

Съществен за разработката е бил супермощният компютър nano-regatta, система на IBM, която се равнява на общата мощност на 128 персонални компютъра. Той е бил управляван от Информационни технологии – Пърдю, които са част от Мрежата за компютърни нанотехнологии (Network for Computational Nanotechnology) http://www.ncn.purdue.edu/. Изследването е финансирано от Националната фондация за науките и е осъществено от екип на университате в състав Кристоф Хофман, Мит Созен, Ейхън Ирфаноглу, Воичу Попеску, Пол Розън, Оскар Ардила и Инго Брачмън. Всички те са компютърни и инженерни специалисти.

“Това не е първата симулация на атаките от 11 септември,” каза Мит Созен, професор по инженерни науки. “Мисля обаче, че е най-научната и най-реалистичната от всички досега. Вложихме много време в техническите детайли като колоните и самолета, и постигнахме наистина добри резултати.”

Симулацията на врязването на самолета в Пентагона е послужила като основа за разработването на новата – с атаките срещу Световния търговски център. Тя може да бъде използвана като модел при конструирането на сгради, които трябва да са устойчиви на терористични атаки. Снимка: Университет Пърдю

През 2002 година същият екип разработи компютърна симулация на забиването на Боинг 757 в Пентагона. Опитът с изследването на инцидента с Пентагона е помогнал да бъде развит новият модел на сблъсъка със северната кула от Световния търговски център. “След изследването на Пентагона разбрахме какво голямо значение има разливането на горящо гориво с висока скорост в големи сгради,” казва Созен. “Сега знаем, че повечето от вредите върху конструкциите на сградите при сблъсък със самолет се причиняват именно от горивото, а не толкова от корпуса, двигателите или други части от самолета.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.