„Държава в държавата“ изниква в Източен Сибир и Далечния изток

До 2020 година износът на синьо гориво от Русия ще стигне 400-430 млрд. куб. м. Добивът трябва да се увеличи като се разработят находища в Източен Сибир, в Далечния Изток и в арктическите морета. Снимка: lenta.ru

Източните региони на Русия може да получат безпрецедентни права, пише руският в. „Комерсант“. Правителството в Москва е разработило закон, който да ограничи действието на федералното законодателство в 16 от 83-те субекта на Руската федерация – на 60 процента от общата й територия.

Предстои да бъде създадена държавна компания за развитие на Източен Сибир и Далечния изток със седалище във Владивосток, подчинена директно на руския президент. Тя ще може да раздаде по свое усмотрение държавните лицензи за добив на полезни изкопаеми. На тази нова структура ще бъдат осигурени безпрецедентно комфортни условия за работа, твърди изданието, цитирано от Би Би Си.

Държавната компания ще се стреми да привлича инвестиции в усвояването на териториите от региона и в ефективното използване на природните ресурси. Там няма да бъдат в сила федералните закони за полезните изкопаеми, земята, горите, градостроенето, трудовата дейност и гражданството.

Заетите в инвестиционните проекти на новата компания ще получават държавна подкрепа: средства за транспорт до местоработата, помощи за настаняване на ново местожителство, а чужденците също и облекчени процедури при постъпване на работа и добиване на гражданство. Новата компания ще се ползва и от мащабни данъчни преференции, аналогични с предоставяните на Сколково – бъдещия „град на науката“ край Москва.

Предвидено е мегакорпорацията да действа 25 години. „Комерсант“ определя компанията като „държава в държавата“ и посочва, че в руското правителство вече я наричат нова Далекоизточна република. Според източници на вестника се очаква тя да бъде оглавена от първия вицепремиер Игор Шувалов, макар че идеята се приписва на Сергей Шойгу – бившия министър на извънредните ситуации, станал този месец губернатор на Московска област.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.