YouTube ще се появи в 9 нови версии

Сайтът YouTube. Снимка: Ройтерс

Най-популярният сайт за видеоклипове YouTube скоро ще се появи в специални регионални версии в девет страни. Това са Бразилия (youtube.com.br), Франция (youtube.fr), Ирландия (youtube.ie), Италия (it.youtube.com), Япония (youtube.jp), Холандия (youtube.nl), Полша (youtube.pl), Испания (youtube.es) и Великобритания (youtube.co.uk). Новината беше съобщена на специална пресконференция в Париж от създателите на сайта Чад Хърли и Стив Чен.

Всяка от деветте нови версии ще бъде “преведена” на съответния език и ще съдържа специфични за отделните страни характеристики, както и различно класифициране на клиповете и коментарите.

“Видеоклиповете са универсални и позволяват на хората по света да комуникират и да обменят идеи – казва Чад Хърли. – Нашата мисия е да забавляваме и да информираме света чрез видеоклипове”.

Хърли обяснява, че до момента повече от половината от посещенията в YouTube не са от САЩ. Собствениците на сайта разкриват също, че вече имат медийни партньорства с няколко тв канала като испанските Antena 3 и Cuatro TV, френския France 24 и португалския RTP. Освен това са сключили договори с водещи европейски футболни клубове, сред които Милан, Челси, Барселона и Реал Мадрид.

“Искаме новите версии на YouTube да носят характеристики, типични за отделните страни, в които ще бъдат пуснати – казва Стив Чен. – Не става въпрос само да преведем съдържанието на сайта. Целта ни е да създадем съдържание, уникално за всяка от деветте страни”.

Проблемът с авторските права

Целта на създателите на YouTube е не само съдържанието на сайта да продължи да се прави изцяло от потребителите. Хърли и Чен искат да създадат система, която да позволи на рекламодателите от цял свят да представят продуктите и услугите си по абсолютно професионален начин.

Създателите на сайта Чад Хърли (вляво) и Стив Чен. Снимка: Ройтерс

“Уважаваме авторските права, но искаме да създадем нови възможности за докарване на доходи – обяснява Чад Хърли. – Работили сме и работим с много собственици на авторски права и по този начин определено им помагаме да печелят по-голяма аудитория”.

Въпреки уверенията на Хърли и Чад, срещу тях вече са заведени доста съдебни дела от собственици на авторски права заради пускане в сайта на клипове без разрешение. Двамата партньори обаче отказват да разкрият каква сума са готови да платят от търсачката Гугъл, която е собственик на YouTube, при евентуален неблагоприятен изход от настоящи и бъдещи съдебни дела.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.