Кой тласка към криза Македония?

в. Дневник, Скопие

Партията на Бранко Цървенковски и по-малките опозиционни партии, които взеха решение за бойкот в такъв специфичен момент в Македония твърдят, че са използвали своето право да реагират, когато властта им пречи да предлагат по-добри решения за гражданите. От управляващите партии пък смятат, че опозицията използва момента, за да получи точки в условия на криза.

Дали най-голямата опозиционна партия Социал-демократически съюз на Македония (СДСМ) със завчерашния си ход да бойкотира парламентарните координационни срещи влиза в спиралата на сценария за дестабилизация и политическа криза в държавата след екзекуцията на петима македонски граждани близо до скопското село Смилковци?

Партията на Бранко Цървенковски и по-малките опозиционни партии, които се решиха на тази стъпка, твърдят, че са използвали само своето право да реагират. От управляващите партии смятат, че опозицията използва момента, за да трупа точки в условия на криза. Политическите анализатори оценяват хода на СДСМ като противоречив и посочват, че гражданите ще го осъдят.

СДСМ и парламентарните групи от опозиционния фронт от вторник бойкотират парламентарните координационни срещи, които се правят в началото на работната седмица при председателя на парламента Трайко Веляноски. Причината, поради която опозицията излиза от срещите, на които се договаря какво ще се работи в парламента, е тази, че Веляноски е отказал да сложи в дневния ред на следващото заседание на парламента законови решения, които предложи СДСМ през изминалите няколко седмици.

От партията обявиха, че за решението и за некоректното отношение на Веляноски и на властта ще информират посолствата. Веляноски веднага обвини, че опозицията злоупотребява с чувствителността на момента. Вчера той отново повика координаторите на парламентарните групи заедно да договорят дневния ред за бъдещите заседания, но координаторите на СДСМ, НСДП (Нова социалдемократическа партия), Либералната партия и Партията за европейско бъдеще (ПЕИ) не се появиха.

Политическите анализатори посочват, че тази стъпка на СДСМ противоречи на развитието на събитията след убийството в Смилковци, когато било ясно, че е установен принципен консенсус от всички засегнати страни.

Много отдавна не сме били свидетели на такъв консенсус и само това ограничава политическата игра извън това консолидиране на становищата. Опозицията има легитимно право да иска нейният глас да бъде чут и да присъства в парламента, но е много противоречиво да се прави забележка, че държавният глава Георге Иванов не е свикал Съвета за сигурност заради нововъзникналата ситуация в държавата, а в същото време да се обявява, че опозицията се оттегля от координационните срещи при Веляноски.

Ако оценката е, че политическата ситуация е такава, че трябва да се активират институциите, характерни за извънредни условия, не е логично да се предприемат такива политически стъпки, казва Сашо Клековски, политически анализатор от Македонския център за международно сътрудничество. Според него гражданите не очакват която и да е партия да наруши този климат на единство.

Вече е ясно, че става дума за терористични атаки и затова е необходимо по-внимателно да се подбират политическите стъпки. Какво ще се случва по-нататък е неизвестно, но тази начална консолидация е много важна, за да се изгради в бъдеще национален консенсус за другите въпроси и то по две причини. Първо, защото гражданите очакват отговорно отношение на опозицията и от всички партии до срещата на върха на НАТО в Чикаго, и второ – защото веднъж вече видяхме претенциите на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ заедно да лобират за събитието през май и затова очакването е дотогава дневният партиен дневен ред да бъде оставен настрана, обяснява Клековски.

Противно на тълкуванията на анализаторите и на властта, че опозицията не играе тактически, когато съществуват тълкувания, че свирепото убийство край Железарското езеро е акт на тероризъм, самата СДСМ смята, че властта е тази, която въвежда държавата в политическа криза. Веляноски, под диктата на ВМРО-ДПМНЕ, злоупотреби с чувствителния момент, когато вниманието на обществеността е насочено към петорното убийство, за да направи грубо нахлуване в парламентарната практика, надявайки се, че това ще мине незабелязано.

Единствената причина, поради която предлагаме решения, е доброто на всички граждани, а единствената причина, поради която те не са в дневния ред на парламента, е желанието на ВМРО-ДПМНЕ да ги блокира. Искането на СДСМ е просто и Трайко Веляноски няма нужда да драматизира, заяви вчера Весна Бендевска, депутатка от СДСМ. По-малкият коалиционен партньор на СДСМ – Либералната партия, смята, че изобщо не трябва да се преценява дали опозицията трябва да блокира координационните срещи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.