Индия и Северна Корея – чия балистична ракета плаши

Асошиейтед прес

Индийската междуконтинентална ракета Агни-5. Снимка: ейжадифенс

Успешният опит, извършен от Индия с мощна нова ракета, която би могла да нанесе ядрен удар по Пекин, предизвика дори в Китай малко коментари, макар че само преди дни Северна Корея бе осъдена от целия свят заради сходен, но неуспешен експеримент.

Коренно различната реакция на двете събития показва, че светът е започнал да възприема Индия като отговорна и стабилна ядрена сила, докато на Северна Корея е отредена участта на парий.

„Не е важно какво е копието, а кой го държи“, заяви Рахул Беди, индийски експерт по военни проблеми. „Северна Корея е прокълната страна. Това е страна, смятана от всички за парий. Извършените от нея нарушения на международни споразумения в ядрената област са добре известни. В това отношение Индия се проявява като доста отговорна държава“.

Приглушените реакции след индийския експеримент, извършен вчера сутринта, изтъкват колко е напреднала тази страна в извоюването на признание за ядрената си програма. След първия опит на Индия с ядрена бомба през 1974 г. САЩ наложиха на Делхи санкции, които останаха в сила повече от четвърт век.

През последното десетилетие САЩ отмениха санкциите и през 2008 г. подписаха историческо споразумение, което позволява търговия с изделия за цивилни ядрени проекти и с което САЩ на практика признаха Индия като ядрена сила.

Индия обяви, че експериментът с ракетата „Агни 5“ е важна стъпка напред в амбициите й да се превърне в регионална и световна сила. „Днес страната ни може да се гордее.“, заяви министърът на отбраната Аракпарамбил Куриан Антъни, цитиран от „Прес тръст ъв Индия“.

Ракетата има обсег 5000 км и се нуждае от серия допълнителни тестове и преодоляване на редица бюрократични бариери, преди да може да бъде включена в индийския арсенал след няколко години.

Разликите между двете ракетни изпитания бяха очевидни още преди да започне подготовката за тях. Северна Корея обяви, че изстрелването на ракетата в неделя е просто елемент от мирната й космическа програма, насочена към извеждане на наблюдателен спътник в околоземна орбита. САЩ и други страни определиха това като неубедително обяснение за намеренията да бъде извършен тест с балистична ракета с голям обсег, която може да носи и ядрен заряд. Експериментът се провали, тъй като ракетата се разпадна малко след старта.

Северна Корея веднага стана обект на критики. САЩ отмениха плана си да предоставят на Пхенян хуманитарна помощ, а Съветът за сигурност на ООН обяви, че на Северна Корея ще бъдат наложени нови санкции. Индия от самото начало обяви, че ще извърши експеримент с ракета, която може да носи ядрен заряд, и която има обсег, позволяващ да бъде нанесен удар по най-големите градове в Китай.

Индийското правителство заяви, че експериментът е завършил успешно. По телевизиите бе показан видеоматериал от пуска – ракетата бе изстреляна в 8 часа и 7 минути от малка подвижна платформа, разположена вероятно върху железопътни релси, от територията на остров Уилър близо до западното крайбрежие. Ракетата се издигна върху стълб от пламъци, оставяйки дълга димна опашка, преди да поеме по дъга към небето.

Ракетата се издигна на височина 600 км, трите й степени се задействаха според очакванията и полезният товар бе изведен на предвидената орбита, заяви в интервю за новинарската телевизия „Таймс нау“ директорът на индийската Организация за изследвания и развитие във военната област Виджай Сарасват.

„След този старт Индия вече е една от големите ракетни сили“, подчерта Сарасват. Индия е член на малкия клуб държави, които могат да разработват и произвеждат балистични ракети с голям обсег, добави той.

Едновременно с това индийски представители твърдят, че на ракетния експеримент не трябва да се гледа като на заплаха, тъй като Индия е възприела политиката на отказ от нанасянето на първи удар, а ракетният й арсенал е изцяло за отбрана.

Проявите на загриженост в света бяха приглушени. Китай, който има най-много да губи от такъв експеримент, отказа коментар. Говорителят на външното министерство Лю Веймин заяви само, че Индия и Китай трябва да работят заедно като стратегически партньори „и да се възползват от всяка възможност да развиват отношенията си“.

Дори най-големият враг на Индия, Пакистан, който и без това вече е в обхвата на по-старите индийски балистични ракети, не изрази загриженост. Говорителят на външното министерство Мозам Ахмед Хан лаконично обяви, че Исламабад е бил своевременно информиран в съответствие с договореност между двете страни.

Преди изпитанието говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър обяви във Вашингтон, че САЩ призовават всички ядрени държави да проявяват сдържаност по отношение на ядрения си потенциал. „Освен това

Индия е доказала последователност в приложението на договора за неразпространение“, подчерта Тоунър. „Те (индийците) сътрудничат на международната общност в сферата на проблемите, свързани с неразпространението на ядреното оръжие“. Именно в това според анализаторите е основната разлика между Индия и Северна Корея.

ООН забрани на Северна Корея да извършва опити с ракети. Срещу Пхенян се отправят обвинения, че продава ракетни и ядрени технологии на други страни. Индия не е страна по договора за неразпространение на ядреното оръжие, така че формално не го нарушава, посочи Беди.

Договорът със САЩ, с който Индия бе приета като ядрена сила, бе аргументиран в САЩ с факта, че Делхи никога не е доставял оръжие на други страни. „В известна степен действията на Индия се смятат за допустими. В този смисъл, според мен, Индия премина край още един километричен камък в своето развитие“.

Удай Башкар, бивш директор на Организацията за изследвания и развитие във военната област, заяви, че светът няма защо да се страхува от растящата мощ на Индия. „Индия е сила, която поддържа глобалната стабилност, затова и напредъкът й като международна сила е положително развитие за целия свят. Не мисля, че същото би могло да се каже за Северна Корея“, подчерта той.

Китай продължава да е далече пред Индия в ракетната надпревара и разполага с междуконтинентални балистични ракети, които могат да нанесат удар по всяка точна на територията на Индия. В момента ракетата с най-голям обсег, с която разполага Индия, „Агни 3“, има обсег 3500 км, недостатъчен, за да бъде нанесен удар по редица големи китайски градове.

Макар Китай да не реагира официално на експеримента с индийската ракета, вестник „Глоубъл таймс“, издаван от партийния официоз „Женмин жибао“, предупреди Индия да не става прекалено арогантна и да не надценява възможностите си. „Индия трябва да е наясно, че ядреният арсенал на Китай е по-голям и по-надежден. В близко бъдеще Индия няма шанс в евентуална надпревара във въоръжаването с Китай“, писа вестникът в уводна статия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.