Германия преодолява спънки пред соларната енергетика

ДПА

Ангела Меркел оглежда първия крайбрежен вятърен парк в Германия. Снимка: официален сайт

Германия, която не се слави със слънчеви небеса, не е особено обещаваща кандидатка да бъде място, на което да се зароди процъфтяваща соларна енергетика.

Тя обаче успя и оттогава се превърна в модел за други държави, които също се надяват да въведат „зелената“ енергия. Нейните успехи с източниците на вятърна, геотермална и друга възобновяема енергия само засилиха репутацията й.

Поредица от спънки в германската соларна енергетика обаче не само разтърсиха енергийния сектор на страната, но накараха останалата част от света да се запита дали Германия е модел за подражание.

Според експерти непостоянството показва, че Германия трябва да се съсредоточи върху балансиран енергиен микс, ако иска да покрие енергийните си нужди и в същото време да остане пример за света.

Вълната от лоши новини за соларната енергетика несъмнено доведе в известен смисъл до „кършене на ръце“. През последните месеци Q-Cells и Solarhybrid обявиха фалит, а други движещи сили в сектора като Solarworld твърдят, че очакват тежки времена. Американската компания First Solar обяви във вторник, че закрива германския си бизнес.

Тези опасения бяха засилени от неотдавнашната инициатива държавната помощ за сектора да започне да се намалява. И това стана на фона на решението от миналата година за постепенно излизане от ядрената енергетика, която в момента осигурява 23 % от енергията в страната, оказвайки натиск за по-бързо преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Това решение дойде внезапно след миналогодишната катастрофа в АЕЦ „Фукушима“ в Япония, въпреки опасенията, че възобновяемите енергийни източници не са достатъчно развити, за да се използва максимално капацитетът. Накратко, Германия ще трябва да положи усилия, за да пресметне как да остане лидер.

Това би означавало да се пренасочи вниманието – от това как да бъде превзета соларната енергия, която владеят няколко компании, към новите предизвикателства, като например как да се съхранява соларната енергия, произведена през слънчевите периоди, така че да може да бъде използвана при необходимост, поддържайки работен режим през целия ден, през нощта и облачните периоди.

„Вие трябва да обвържете (сектора) с някакви иновации“, отбелязва Себастиан Болей, експерт по енергетика и климатична политика към Германската промишлена и търговска палата.

Според него въпросът е да се насочи вниманието към високия клас, създавайки по-нископрофилни, но технически по-напреднали инструменти, които са необходими за поддържането на системата за соларна енергия. Това би било промяна спрямо сегашната практика, при която акцентът е върху силно видимите клетки (highly visible cells), оказали се в крайна сметка по-евтини за производство на много повече (енергия) навсякъде, освен в Германия. „В Германия има много масова промишленост. Соларната енергия звучи високотехнологично, но в действителност не е“, допълва специалистът.

Той също така подчертава, че компаниите, справящи се най-добре със сегашната буря, са създалите клонове в международен мащаб, гарантирайки си, че техният пазар не е централизиран в една единствена страна.

Действително диверсификацията ще бъде ключова – не само за много държави, но и за много индустрии. Германия също така има преднина във вятърната енергия и Болей твърди, че тази технология е по-трудна за подражание, което означава, че Германия би могла да разчита на лидерството си там, ако изиграе правилно картите си и преодолее някои от собствените си проблеми, възникващи в самото начало на работата.

Други анализатори отбелязват, че такава диверсификация е не само ключова, за да може Германия да запази ролята си на лидер във възобновяемата енергия, но ще бъде и крайно необходима, ако Германия иска да изпълни своите цели за производство и потребление на енергия.

По препоръка на Европейския съюз Германия се е ангажирала до 2020 година да получава 20 процента от енергията си от възобновяеми източници. Други предложения за обсъждане включват целта до средата на този век 80 % от енергията в Германия да бъде възобновяема.

„Само че, можете да постигнете тези 80 %, ако имате микс“, посочва Йохен Дикман, енергиен икономист в института за икономически изследвания DIW.

Това означава съсредоточаване също върху геотермалната енергия и енергията от биомаса и използване на всички форми на възобновяема енергия заедно, за бъдат заменени изкопаемите горива, от които Германия иска да се отърве.

„Миксът е препоръчителен, а и Германия не е остров“, коментира Шарлот Лорек, учен в Института за приложна екология. „Досега целта не е конкретизирана технологично и аз мисля, че това е добре“, допълва Лорек. „В крайна сметка се нуждаем от микс“, заключава тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.