Френските предградия или паметниците на неизпълнените обещания

ДПА

„Тук живеят 7000 души. Седемдесет процента са безработни. Шестстотин и петдесет семейства получават минимална заплата“. Ману Дахер, социален работник в Ла Кастелан, предградие на френския град Марсилия, най-известно с това, че оттам е легендарният футболист Зинедин Зидан, привежда статистически данни, описващи типичното френско предградие.

Седнал на бюрото си, той изброява типичните възможности за кариерно развитие на младежите, растящи в изпълнения с неприветливи високи жилищни блокове район, в който живеят 24 общности, предимно първо и второ поколение имигранти от Африка.

„Ако си момиче – или секретарка, или чистачка. За момчетата – строителен работник, охранител или електротехник“.

Той умишлено пропуска една друга възможност – която носи доста повече пари от минималната заплата.

Осем банди, продаващи марихуана и кокаин, се ръководят от Ла Кастелан. На деца на едва 13-годишна възраст се плаща, за да бъдат съгледвачи. Застанали до входа на всяка сграда, с дънки, бейзболни шапки и суичъри, нахлупили качулки върху шапките, те наблюдават за полицейски коли, докато сделките се извършват под сянката на някое дърво или в тъмен коридор.

Началното заплащане на съгледвачите е 80 евро за половин ден и 120 евро през нощта. Изкушението за децата да кривнат от правия път е голямо.

„Опитваме се да се борим с това, но не можем да спасим всички“, казва Дахер, нисък и набит французин от ливански произход и баща на три деца, който признава, че и той е проявявал интерес към дребната престъпност, преди да бъде спасен от социален работник.

Докато Франция се готви да гласува за президент, тежкото състояние на предградията – запомнени с триседмичния бунт на младежи от предимно африкански произход през 2005 г. – отново привлича вниманието.

Тогава президентът Никола Саркози беше вътрешен министър с твърди позиции, който се зарече да прочисти изметта от размирните предградия.

След като стана президент през 2007 г., той обеща да налее пари за образование, транспорт, сигурност и жилища в амбициозна програма, наречена „Надежда за предградията“.

Някои от най-занемарените блокове около Париж бяха разрушени и на тяхно място бяха построени ниски сгради и нови училища, но по-голямата част от плана остана нереализирана.

В Марсилия полицията се бори с вълната от гангстерски убийства, чиито жертви са предимно наркобосове, но понякога и деца от предградията – застреляни или попаднали в престрелка.

През ноември 2010 г. 16-годишен съгледвач беше убит, а 11-годишно момче беше тежко ранено, след като банда надупчила с куршуми входа на висока сграда в жилищния комплекс Кло дьо ла Роз. Миналата година 17-годишен съгледвач беше застрелян в Ла Кастелан. И в двата случая убийците са използвали автомати „Калашников“.

Центърът за социална помощ се опитва да държи децата в правия път, като им предлага курсове за правене на видео клипове, рап музика, готварство и футбол. Но винаги трябва да се води тежка борба за държавно финансиране.

„Политиците не знаят нищо за живота ни тук“, казва Фатима Хани, национален секретар на правозащитната група „AC Le Feu“ от Клиши су Боа – парижкото предградие, в което започнаха бунтовете през 2005 г. „Дават щедри обещания, но накрая не правят нищо“, казва тя с въздишка.

Латифа Шуареф, 19-годишна студентка от Клиши су Боа каза, че очаква следващият президент да превърне образованието в приоритет и „да идва редовно тук, за да говори с нас“.

Във вторник Саркози се отби изненадващо там в предизборната кампания. Посещението беше пазено в тайна до последния момент поради страх от протести във връзка с изказването му за „изметта“.

Социалистическият кандидат Франсоа Оланд прекара по Великден два дни в североизточните парижки предградия и подчерта колко е важно младите хора да гласуват.

„Гласът на младеж от предградията е равностоен на гласа на шеф на компания от топ 40 на фондовата борса“, каза той пред около 2000 души, имайки предвид 40-те най-големи компании на френската фондова борса. „Не позволявайте други да решават вместо вас. Някои може да са по-богати, но вие сте много повече от тях“, призова Оланд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.