„Ядреналин“ на Иво Инджев и Георги Котев – опасната истина за „родния атом“

На 26 април, четвъртък, когато се навършват 26 години от ядрената авария в АЕЦ „Чернобил“, от 18:00 ч. Иво Инджев и Георги Котев представят книгата „Ядреналин“ в градинката пред „Кристал“. В нея авторите разкриват своята позиция по актуалните въпроси, свързани с ядрената енергетика, подкрепени с коментари и лични истории.

В книгата читателите ще открият десет откровения за: престъплението с ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“; тайното разследване на случая; мафията в българската енергетика; личната история на човека, направил разкритията; това как признат специалист се превръща в ядрен дисидент; разпада на мита за „мирния атом“; руската рулетка с отработеното гориво; фалшивата пропаганда за безопасността; липсата на разлика между ядрено оръжие и атомна централа; алчността, която заплашва бъдещето на човечеството.

„Ядреналин“ е своеобразно предупреждение за онова, което може да се случи в българската ядрена централа „Козлодуй“, но и предизвикателство към „силните на деня“ и тяхната неоснователна претенция да бъдат господари на съдбата на човечеството.

В книгата „Ядреналин“ читателите ще станат свидетели на българската версия на филма „Китайски синдром“. Двата сюжета има много общо: ченгета, следене, опити главният герой да бъде изтикан от пътя му, забрани, лъжи, лакомия, кариеризъм, документирани измами с качеството на ключови елементи от сигурността на ядрената централа и обвинения, че обвиняващият е „луд“. Основната разлика е в това, че в българския случай няма нищо измислено, за разлика от фикцията във филма. Всичко е реално и наистина се е случило и продължава да се случва в „Българския синдром“.

Има и няколко „по-дребни“ разлики между измисления и реалния, българския сценарий: българският ядрен физик, чиято съвест се е разбунтувала и се опитва да информира обществото за установените от него опасни нередности в ядрената централа, е жив, не е посягал към пистолета, а към клавиатурата на компютъра. Упорито събира стотици документи и регистрира безплодните си опити да получи отговори на въпросите си. Той е съавтор на „Ядреналин“. Георги Котев, инженер-физик по професия, който от признат специалист властите превръщат в ядрен дисидент, от години се бори за публичност – почти като героя от филма, пресъздаден от актьора Джак Лемън.

Сред главните герои в книгата е и уволненият от кабинета Борисов вече бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков, който според авторите, е трябвало да откликне на поканата и да напише заключението към тази книга. Но вместо епилог, в нея е публикуван конфиденциалният телефонен разговор между министър-председателя на РБългария Бойко Борисов и Иво Инджев, проведен на 28 март 2012 г., с който премиерът информира приоритетно журналиста за взетото решение да спре АЕЦ „Белене“, преди то да стане обществено достояние. Читателите ще станат свидетели на проведения разговор, пресъздаден от първо лице, единствено число.

„Ядреналин“ би могла да предизвика извънреден читателски интерес само в случай, че предупрежденията в нея за опасността от „мирния атом“, се окажат реални и доказани от конкретно злополучно събитие в ядрената енергетика. Няма здравомислещ автор, който да желае сензационна популярност на книгата си с цената на сбъдната прогноза за ядрена катастрофа.

Това обаче не прави по-малко необходимо усилието да се посочи взривоопасния потенциал на безобразията в един бранш, който не е просто „един от многото“, а може да бъде фатален за живота и здравето на милиони хора, когато към него се подхожда с престъпното безразличие на добре познатото ни от много области в живота „карай да върви“, споделя Иво Инджев.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.