Куче с винкел

Румен Белчев

Заглавието е половината вестник. Заглавието привлича вниманието на читателя, спестява четенето на дребния шрифт на по-мързеливите, добре оформено – продава тиража и качва приходите от реклама. Затова човешкото нещастие няма значение за газетаря – главното е в заглавие да се изведе нещо, което ще накара затъпелия от безпаричие българин да се бръкне за вестник.

Редакциите се поразделиха след смъртта на проф. Тачков, нападнат от кучета пред дома си. „ТРУД“ направо ни троши фара със заглавието „Почина професорът, изяден от кучета“. Точка. В България с това можеш да влезеш във вестника – ако някой те изяде. Друг е въпросът, че веднъж изяденият не може да умира втори път. „СТАНДАРТ“ е по-мекушав към подвига на четириногите – „Почина нахапаният проф. Тачков“. Само са го понахапали и това е, пък той взел, че починал. Сам си е виновен – четете „ВСЕКИ ДЕН“ – „Убитият професор мятал камъни по кучетата“. Значи – кучетата са действали при законна самозащита, при това – без да мятат камъни, с което биха превишили правото си на самоотбрана.

В резултат – „3 чужди организации искат псетата от Малинова долина“ – съобщава „24 ЧАСА“. „Две немски и една австрийска природозащитни организации искат да осиновят 14-те кучета, заловени в Малнова долина…“

Това, Европата, е странно нещо – от една страна напира да ни осинови кучетата, а от друга – ни връща циганите. В Холандия даже искат да вземат пръстови отпечатъци от емигрантите. Що направо не им сложат чип!

Но ние се отвлякохме. „ВСЕКИ ДЕН“ продължава с цяла страница интервю с природозащитничка. За съжаление на редакцията, дамата не казва нищо скандално или разлайващо кучемразците, и – представете си – позволява си да се държи интелигентно! Така не става – читателят иска кръв и мозък по страниците – и ето ти заглавие, което няма нищо общо с текста – „В Пернишко ядат кучета, а от кожата им правят кожуси“.

Ех ти, Перник, град на кучешкото печено и винкела! В Перник не се бият с юмруци или тояги – там очевидно на всяко кьоше се търкаля парче винкел, което да се употреби по предназначение – четете „ТЕЛЕГРАФ“ – „Перничанин смля жена си с винкел“. Ей, да го е страх човек да мине през тоя град! Я кучето му ще излапат, я ще го треснат с желязо по главата!

Виж, в Несебър винкелът очевидно е кът – затова „СТАНДАРТ“ обективно си озаглавява репортажчето „Роми биха с колове студенти за база на НСА“. За радост на читателя-любител на кървави сблъсъци, коловете все пак са били метални. А защо е бил тупаникът? Защото фирма на местен общински съветник иска да си построи в базата на спортната академия хотелче, а студентите не дават. Да ги бият, значи – частната собственост е свещена според Конституцията! Даже са били предупредени ден по-рано – в интервю за „ПРЕСА“  г-н Георги Георгиев си им го казва едно към едно – „Да се махат оттам и да спрат да развяват знамена. Защото ситуацията сега е страшна. И ще става още по-зле.“

Ей, как познават някои хора! Наистина взе, че стана! Да са живи братята цигани – спонтанни защитници на Конституцията!

А вие, студенти, четете вестници – там освен хороскоп и прогноза за времето има и други, по-важни предвиждания!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.