Людмила Путина или „Дамата изчезва“

Последното съвместно появяване на Владимир Путин и съпругата му Людмила по време на преброяването на населението през октомври 2010 г. Снимка: от тв екрана

Ако в „Гугъл“ напишете името Людмила Путина, веднага ще изскочат думите „манастир“ и „развод“, пише „Таймс“. „У руските царе е имало традиция да пращат омръзналите им жени в манастир, а властта на Путин е толкова силна, че мнозина руснаци разсъждават така: Людмила Путина вече не се вижда никъде публично, защото мъжът й е възродил този обичай“, пише авторът на статията Тони Хелпин. Ще започне ли да се появява тя публично, когато Путин отново встъпи в длъжността президент, пита той.

От 2008 г. посещенията на Людмила Путина „са обкръжени от извънредна секретност“, продължава авторът. „Никой не може да каже къде тя живее. И изобщо малко се говори на тази тема, особено публично – хората се страхуват от спецслужбите, подчинени на Путин“, продължава статията. Ако някой се съгласи да даде неофициални отговори, то е само за да преразкаже слуховете.

Според „легендите“, пише журналистът, Людмила била пратена в разкошен дом за гости на стойност 1 млн. паунда, построен от държавата на територията на древния Елиазаровски манастир близо до Псков. Авторът напомня, че в ХVІ век игумен на манастира бил отец Филотей Псковски, който обявил Москва за „Третия Рим“. „Тази месианска идеология е добре съчетана със стремежа на Путин да възроди величието на Русия“, казва Хелпин.

Къде тогава може да бъде изпратена жената на съвременния цар? Разбира се, църквата отхвърля тези слухове. За вярата в подобни предположения помага почти пълното отсъствие на информация за живота на Путин, отбелязва още авторът. „Представете си, че президентът на САЩ откаже да говори за близките си или дори за това къде се намират те“. Между другото руските медии не са писали и не пишат за дъщерите на Путин, а официални снимки на семейството му никога не са били публикувани.

В Русия статутът на „първа дама“ е по-различен, отколкото на запад, посочва социологът Олга Криштановска, която се позовава на руския манталитет. „Нашата първа дама практически винаги е била домакиня, която се занимава с децата и не се меси в политическия живот“. Според Криштановска при Путин случайното изтичане на информация е пресечено и затова остават само догадките, като за ориентир служат само кадрите по телевизията.

Според слуховете Людмила Путина не се чувствала уютно в центъра на вниманието, искала да се разведе преди втория мандат на мъжа си, за да не остава „първа дама“. Разказва се, че Путин избегнал опасния скандал, обещавайки през 2008 г. да се оттегли, но както е известно, поел поста на премиер и тогава жена му от отчаяние заминала за Петербург, се говори в статията. Според автора неотдавна Путин казал в интервю, че в семейството му има недоволство от връщането му на президентския пост.

„Известно е, че и той, и Людмила са дълбоко вярващи, а православната църква не одобрява развода. Но дали разводът е изключен, ако бракът им е наистина нещастен?“, пита авторът. Неназован политолог отговаря: „Русия не е Франция. Обществото е силно консервативно и Путин много трудно ще оправдае един развод и появата на някоя млада жена в живота му“. „Освен това има риск жена му да разгласи всичките му тайни. А това са и държавни тайни“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.