АЕЦ „Белене” се оказа още по-голяма лъжа. БСП ще залезе заедно с нея

„Ако не днес, утре ще победим, другари” – с тези думи червеният депутат Любен Корнезов завърши изказването си в парламента по повод несъстоялите се дебати за вот на недоверие на правителството заради спрения проект на АЕЦ „Белене”. Да се смееш ли, да плачеш ли. В коя епоха живее тази партия?

Същия ден станаха ясни данните от доклада на банка HSBC, че ядрена централа в Белене би струвала 10,35 милиарда евро (20,25 млрд. лева). Какво искат да победят „другарите”? Да извадят от джоба 20 милиарда лева? От чий джоб?

Данните на HSBC (виж тук) са първият по-сериозен ориентир за авантюристичния проект, в който държавата щеше да влезе с летящ старт с политически лозунги, а не по сметка.
Как да сравняваш репликите на Румен Овчаров от БСП, че правителството е спряло най-изгодния проект за ядрена централа в света, с данните от банковия анализ? На Овчаров ли да вярваш?

Преди доклада на банка HSBC някои български енергийни експерти предупреждаваха за същото – че строежът ще стигне 10 млрд. евро, че изкупната цена на тока от бъдещата ядрена централа ще е прекалено висока. И това при офертата на „Атомстройекспрот” за строителство на цена 6,3 млрд. евро. Оскъпяването от различни фактори, лихви и др. докарва цената до над 10 млрд. евро.
По анализите на HSBC изкупната цена на тока от „Белене” щеше да е 75 евро за мегаватчас, при живот на централата 60 години, срок на изплащане на кредитите 26 години. Това е около 10 пъти по-скъпо от тока от АЕЦ „Козлодуй“ и почти на сегашната цена на вятърната енергия. А енергията от вятър и слънце занапред ще поевтинява. Най-оптимистичният сценарий на HSBC е за цена на АЕЦ 8 млрд. евро, а най-песимистичният (по-вероятен) – 14 млрд. евро.

Но само допреди година на енергийни експерти противници на АЕЦ „Белене” не им даваха думата. В контролираните медии едва се промъкваха аргументите против проекта. Тогава премиерът Борисов лобираше за него, дори изпусна историческата си реплика, че без „Белене” цената на тока ще поскъпне 18 пъти. Тогава той не даваше и да се издума, че може готовият реактор да се построи в Козлодуй (репликата „Това да не бидонче, да го преместиш”). Но разумът надделя с помощта на кризата, която самото правителство задълбочи.

Съдбата на „Белене” беше решена още като се оттегли германският инвеститор RWE. Нов не се намери, освен руснаците – да си строят собствена централа на чужда територия, с българско държавно участие.

Този проект го спря само финансовият недоимък, в който изпадна държавата. Фискалният резерв свършва, приходите в хазната намаляват, няма да има пари и за пенсии след година. Иначе едва ли премиерът щеше да се лиши от удоволствието да се похвали, че е построил и АЕЦ, освен магистрали.

Сега въпросът е какво прави БСП? Две крила в тази партия – Първанов и Станишев – се борят да я овладеят. И двете крила са твърдо за строителството на „Белене”. Червената партия се е запътила стремглаво към маргинализирането си. В политически спектър в България само партията на Волен Сидеров и ВМРО са твърди застъпници за строителството в Белене. Това очертава и маргинално политическо бъдеще на всички тях. Защото колкото и красива да е идеята „България енергиен център на Балканите”, някой от тях трябва да извади парите отнякъде, с което и да сложи един воденичен камък на бюджета държавата.
Нито БСП сама, нито заедно с някоя от тези партии, има шанс да постигне това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.