Таджикистан остава сателит на Русия

Ройтерс

Елитна част на армията на Таджикистан. Снимка: таджикнюз

Бившата съветска република Таджикистан, която граничи с Афганистан, е отхвърлила исканията на чуждестранни сили да допусне на своя територия техни военни бази, защото не иска да разваля отношенията си с Русия, обясни неотдавна президентът на страната.

Централна Азия стана важен алтернативен транзитен маршрут за доставка на невоенно оборудване за силите на НАТО в Афганистан, но световните сили засега публично не са отправяли молби за създаване там на военни обекти.
Таджикистанският президент Емомали Рахмон заяви, че няколко страни са поискали да създадат свои бази в бедната планинска страна, която граничи и с Китай.

„Русия е наш основен стратегически партньор, наш естествен съюзник и се надявам, че винаги ще е така“, заяви Рахмон в таджикистанската столица Душанбе.

„На бюрото си имам папка с предложения от други държави, обещаващи чудеса в замяна на откриването на военни бази и други съоръжения, но ние дори не ги обсъждаме“, каза той, без да спомене кои са тези страни.

Отношенията между Русия и Таджикистан се влошиха в последно време, особено след като миналия ноември руски пилот беше хвърлен в затвора в Таджикистан. Случаят породи спекулации, че страната може да пожелае да задълбочи връзките си със съперниците на Москва в региона.

Пилотът и естонският му колега скоро бяха освободени при обявена амнистия, но случаят вгорчи дипломатически отношения.

Очаква се до края на 2014 г. силите на НАТО да изтеглят по-голямата част от бойните си части от Афганистан. Официално силите на НАТО не са казвали, че имат намерение да останат в региона и след тази дата.

Русия от своя страна заявява, че е против дългосрочно западно военно присъствие в Афганистан, макар че се опасява, че изтеглянето на алианса може да доведе до наплив на наркотици и ислямски екстремисти към южните й граници.

Светското правителство на Рахмон разчиташе на подкрепата на Москва по време на гражданската война между неговите въоръжени сили и ислямистката опозиция в периода 1992-1997 г. В Таджикистан все още има около 6000 руски войници. Руската военна база там е от съветско време. Нейните подразделения са разположени в три града.

Русия иска да удължи с още 49 години договора за наем на База 201, който изтича тази година. Базата включва и съоръжение за сателитно наблюдение в планинския район Памир.

Друг голям проблем в отношенията между двете страни е имиграцията. В Русия има повече от половин милион таджикистански гастарбайтери.

Случаят с пилота стана причина за репресии срещу таджикистанските гастарбайтери в Русия. Антиимигрантски националистически партии поискаха по-строги правила за издаване на визи на таджикистански граждани – тревожен сигнал за страна, която зависи от паричните преводи, за да свързва двата края.

Миналата година таджикистанските гастарбайтери са изпратили в родината си 3 милиарда долара – почти половината от БВП на страната.

„Уважаваме интересите на нашия стратегически партньор, но и нашият партньор трябва да ни уважава като съюзник“, заяви Рахмон. „Време е (Русия) най-накрая да определи позицията си и винаги да подкрепя своя партньор в трудни за него времена“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.