Франция се оказа в ръцете на крайната десница

Ройтерс

Крайнодесните гласоподаватели могат да изиграят решаваща роля и да определят кой да е следващият френски президент, след като повелата кръстоносен поход срещу имиграцията крайнодясна лидерка Марин льо Пен постигна резултат на първия тур на вота, който разтърси надпреварата между фаворита, социалиста Франсоа Оланд и президента Никола Саркози.

Лявоцентристът Оланд изпревари с незначителна преднина консерватора Саркози на неделния първи тур, в който участваха 10 кандидати. Оланд получи 28,6 процента от гласовете срещу 27,1 процента за Саркози (по данни на френското вътрешно министерство при преброени 99 процента от бюлетините).

Марин льо Пен обаче се озова в центъра на шоуто, като спечели 18 процента, най-добрия резултат, постиган досега от крайнодесен кандидат. Пробивът на Льо Пен отразява настъплението на противниците на установените принципи и ценности, евроскептиците и популистите от Амстердам и Виена до Хелсинки и Атина в момент, когато гневът срещу икономиите и безработицата и умората от спасителните планове се задълбочават заради мъчителната дългова криза в еврозоната.

„Битката за Франция едва сега започна“, заяви вчера пред ликуващите си привърженици 43-годишната Льо Пен, дъщеря на бившия парашутист и основател на Националния фронт Жан-Мари льо Пен. Заявявайки, че вълната от гласове в нейна подкрепа е „разтърсила системата“ на традиционната политика на консенсуса, Марин льо Пен подчерта, че „нищо вече няма да е същото“.

Тази блондинка с дрезгав глас, която иска Франция да се откаже от еврото, заяви, че ще обяви становището си за втория тур на изборите на митинг в Париж идната седмица по повод Деня на труда. Тя не спести жлъчните си критики към Саркози, за да извлече полза от всяко преструктуриране на десницата и с надеждата, че Националният фронт ще успее да влезе в парламента на парламентарните избори през юни.

Заместник-председателят на Националния фронт Луи Алио намекна днес, че при сегашното положение Марин льо Пен няма да подкрепи официално нито един от двамата кандидати. „Имайки предвид идеите в нашата програма, смятаме, че нито един от двамата кандидати за втория тур не ги защитава, нито ги развива, така че е малко вероятно Льо Пен да подкрепи някого от тях“, допълни Алио.

При висока избирателна активност повече от една трета от избирателите гласуваха протестно – за кандидатите, които са извън основното политическо течение.

Непопулярният Саркози е първият действащ президент, който остава на второ място на първи тур на избори при опит да бъде преизбран. Той ще трябва да се опита да постигне труден баланс, за да привлече едновременно привържениците на крайната десница и на центъра, от чиито гласове се нуждае, за да спечели на втория тур на 6 май.

След като пет години беше начело на петата в света икономика, ядрена сила и активен член на Съвета за сигурност на ООН, Саркози може да последва 10-те лидери на страни от еврозоната, които бяха пометени от постовете си от започването на кризата в края на 2009 г.

Петдесет и седем годишният Оланд, за когото допитванията до общественото мнение, направени в неделя, показаха, че ще победи на решаващия втори тур Саркози с 53-56 процента, се зарече, че ще промени посоката на Европа, ако бъде избран и ще я поведе към икономическото съживяване, съчетано с повече социална справедливост.

„Моят дълг е да върна Европа обратно на пътя на икономическия растеж и заетостта. Знам, че сега ме наблюдават и извън нашите граници“, заяви Оланд пред привържениците си в избирателния си окръг в Тюл, в Югозападна Франция.

Анализаторите на финансовите пазари смятат, че който и да победи след две седмици, той ще трябва да наложи по-сурови мерки за икономии от тези, за които и двамата кандидати говореха по време на предизборните си кампании. Победителят ще трябва да съкрати държавните разходи, както и да увеличи данъците, за да намали бюджетния дефицит.

През юни във Франция ще има парламентарни избори, които ще определят състава на следващото френско правителство. Днес курсът на еврото спрямо долара спадна, след като две седмици се беше задържал висок, и това сложи край на най-доброто седмично представяне на еврото от февруари насам.

Инвеститорите обявиха, че френските дългови пазари вероятно ще продължат да отслабват. „Първият тур беше по-несигурен, отколкото мислехме“, каза Доминик Барбе, икономист от банката Бе Ен Пе Париба. „Ще има доста ожесточена кампания и това няма да се хареса на пазарите. Тази кампания няма да бъде много проевропейска“, предупреди той.

Саркози запази предизвикателния си тон и след поражението си, насочвайки се към десницата, за да привлече гласовоподавателите на Льо Пен, обещавайки да затегне граничния контрол, да спре изнасянето на производството, да направи труда доходоносен, да запази върховенството на реда и закона, вместо да се опита да привлече гласовете на центристите.

Президентът предизвика Оланд на три телевизионни дебата в идните две седмици вместо на обичайния един. Но сътрудници на кандидата на социалистите заявиха, че Оланд, който няма министерски опит и се представя по-зле от Саркози на телевизионния екран, е дал ясно да се разбере, че ще приеме само един дебат в праймтайма на 2 май.

Подкрепяният от комунистите твърдолинеен ляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който според допитванията до общественото мнение в даден момент можеше дори да победи Льо Пен в битката за третото място, се класира на първия тур на четвърто място с доста по-малък от очаквания резултат (11,1 процента), пред центриста Франсоа Байру, останал на пето място с 9,1 процента. Избирателната активност беше висока – 80,2 процента.

Политически анализатори казват, че Оланд изглежда има по-голям резерв от гласове за втория тур от Саркози, който ще трябва да спечели подкрепата на поне три четвърти от привържениците на Льо Пен и на две трети от тези на Байру, за да постигне крехка победа. Допитванията до общественото мнение, направени в неделя от три социологически института, показаха, че между 48 и 60 процента от гласоподавателите на Льо Пен планират да подкрепят президента, докато тези на Байру са разделени почти поравно между двамата финалисти, като една трета все още не е решила кого да подкрепи.

Меланшон, чийто горди призиви за гражданска революция привлякоха десетки хиляди хора на митингите му на открито, призова избирателите си да гласуват масово на 6 май, за да предизвикат поражението на Саркози, но не спомена името на Оланд.

Кандидатката на Зелените Ева Жоли подкрепи Оланд, който може да разчита и на скромните гласове на двама троцкистки кандидати. „Саркози ще бъде разкъсан на две между водене на кампания в центъра и в дясно. Той ще трябва да привлече десницата между двата тура на изборите, но така ще изгуби центъра“, казва специалистът по политически науки Стефан Роз.

Ако Оланд спечели на втория тур и се присъедини по този начин към малцинството от леви правителства в Европа, обещава да предоговори европейския пакт за бюджетна дисциплина, подписан от Саркози. Това предвещава напрежение между него и германската канцлерка Ангела Меркел, която превърна пакта в условие за оказване на помощ в бъдеще за проблемните страни в еврозоната.

Перспективата за търкания поражда някои притеснения на финансовите пазари, както и това, че вниманието на Оланд е съсредоточено върху повишаването на данъците вместо върху мерките за икономии във време, когато мудният икономически растеж заплашва способността на Франция да постигне целите си за намаляване на дефицита.

„Лидерските способности на Саркози бяха средство в борбата на еврозоната с дълговата криза и инвеститорите очевидно са притеснени, че отсъствието на такава ключова фигура може да навреди на понататъшния прогрес“, казва Оу Он-су, анализатори от института Хюндай секюрити.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.