Популистът Вилдерс тръгва срещу еврото

Ройтерс

Герт Вилдерс. Снимка: хедлайнс

Холандският популист Герт Вилдерс, който доби известност с осъждането на исляма и с нападките срещу имигрантите, залага политическото си бъдеще на вота против еврото.

Вилдерс напусна в събота решаващите преговори с правителството за бюджетните икономии и каза, че Холандия не бива да се подчинява на нарежданията на Брюксел.
48-годишният Вилдерс беше решаващият фактор, когато през 2010 г. се състави последното правителство; неговата Партия на свободата е третата по големина сила в парламента и осигуряваше мнозинство на коалицията.

С оттеглянето на подкрепата си той се отказа от своята позиция на най-влиятелния политик извън правителството и се готви да предяви претенции за истинска власт на следващите избори, които може да бъдат още през юни.

Този ход вкара в политическа криза държава, която е в ядрото на еврозоната и вече се бори с рецесията и исканията на ЕС за бюджетни съкращения. Вилдерс пое доста рискове, като се има предвид, че според социологическите проучвания партията му губи подкрепа.

Най-новите анкети предполагат, че Вилдерс, който се откроява в компанията на всякакви политици благодарение на ярко изрусената си коса и прическа в стил „Помпадур“, вероятно няма да успее да влезе в правителството.

Но като се има предвид изненадващо силното представяне на Марин льо Пен на изборите във Франция през уикенда, Вилдерс може да се надява, че позициите му против еврото ще го изстрелят нагоре в допитванията.

Отказът му да приеме мерки за икономии в Холандия предизвика ехидни усмивки в Атина, където водещи представители на бизнеса и политици се пошегуваха, че най-после се е появил въпрос, по който да са съгласни с холандския популист.

Вилдерс настоява да бъде отрязана спешната помощ за Гърция, а миналата година се опита да изпрати дълга метър и половина репродукция на гръцката драхма в посолството на южноевропейската страна и й препоръча да напусне еврозоната.

Връщане към гулдена

Той иска Холандия да се откаже от единната валута и да въведе холандския гулден и се стреми да превърне евентуални избори в референдум за изпадналата в тежко положение обща валута.

Видни икономисти оспорват изводите на поръчан от него доклад, в който се твърди, че разходите от членството в еврозоната надхвърлят ползите, но общественото мнение е на негова страна, когато става дума за съпротивата му срещу икономиите.

Допитвания на Морис де Хонд показаха, че категорично мнозинство от холандците мисли, че бюджетните съкращения, изисквани от Европейския съюз, са прекалени, макар че едва 32 процента подкрепят отказ от еврото.

С напускането на преговорите за бюджета Вилдерс даде тласък на падането на правителството във време на значителна икономическа несигурност.

„Тези мерки за икономии биха съсипали Холандия“, каза Вилдерс пред журналисти, обяснявайки защо си е тръгнал точно когато обсъжданията са били на прага на пробив. „Сега нещата са в ръцете на холандския избирател. Ще отида на тези избори изпълнен с увереност“, заяви той.

Разгневени политически съперници нарекоха Вилдерс ненадежден партньор и казаха, че той изоставя 16 милиона холандски граждани в момент, когато икономиката е в рецесия.

Но драматичният политически обрат от събота може да бъде от полза за него, като укрепи образа му на противник на върхушката във време, когато на холандците им е омръзнало от спасявания в еврозоната и орязване на социални услуги.

Въпреки че Вилдерс не е член на управляващата коалиция и не заема министерски пост, неговата твърда позиция към исляма и имиграцията определя политическия дневен ред.

Десетилетия наред Холандия оказваше топъл прием на чужденците и се гордееше с мултикултурното си общество. Сега тя има една от най-строгите имиграционни политики в 27-членния Европейски съюз.

Спиране на имиграцията

Сред най-радикалните идеи на Вилдерс са спиране на имиграцията на мюсюлмани, забрана на забулването и прекратяване на строежа на джамии. Възгледите му за радикалния ислям, представени във филма „Фитна“, му навлякоха смъртни заплахи.

След като холандският режисьор Тео ван Гог беше убит от радикален ислямист в Амстердам през 2004 г., Вилдерс се укри, охраняван от тайни агенти с картечници.

Оттогава той живее с 24-часова охрана, вози се в бронирана кола и си слага перуки и фалшиви мустаци, за да скрива самоличността си. За разлика от него холандският министър-председател Марк Рюте ходи на работа с колело.

В нова книга, озаглавена „Белязан да умре. Войната на исляма срещу Запада и мен“, която ще излезе от печат в САЩ през май, той отново нарича исляма религия на насилието.

„Ние сме изправени пред твърд и решителен враг, който води борба с всички средства, за да унищожи Запада и да заличи традициите на свободната мисъл, свободното слово и свободата на религията. Не правете грешка: ако се провалим, ще бъдем поробени“, пише той.

В една малка страна, чиито амбиции във външната политика не съответстват на възможностите й, Вилдерс се откроява с възгледите си за „малкия холандец“.
Той е против спасяванията в еврозоната, иска да бъде спряна помощта за развитие за чужбина, противопоставя се на приемане на Турция в Европейския съюз и настояваше за прекратяване на холандските мисии в Афганистан и Либия.

Той се харесваше на избиратели, смятащи, че утвърдените партии не са наясно с проблемите с имигрантите, които според тях несправедливо източват щедрата социална и здравна система, станала невъзможна за поддържане.

Някои от политическите му противници предположиха, че той е напуснал преговорите за бюджета, за да извлече политическа изгода. Това не е ясно, но той със сигурност за пореден път попада в центъра на политическото внимание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.