Холандия затъва в дълбок коловоз

Акордеонист от България в холандски град. Снимка: Бистра Величкова

След като в продължение на седем седмици безуспешно търсеше решение за плана си за икономии на стойност около 14 милиарда евро, холандското правителство рухна. Премиерът Марк Рюте връчи в понеделник следобед оставката си на кралицата. Изборите може да се състоят най-рано през юни, но по-вероятно е да са през есента.

Тези събития бяха предшествани от провал през уикенда на преговорите за бюджета между правителството (съставено от либералната Народна партия за свобода и демокрация – НПСД на Рюте и десноцентристкия Християндемократически призив – ХДП) и популистката Партия на свободата, водена от Герт Вилдерс.

След последните избори през 2010 г. Вилдерс, известен най-вече с антиислямската си реторика, обеща, че ще подкрепя правителството, осигурявайки му мнозинство от един глас в парламента, в замяна на политически отстъпки. Сега това споразумение отпадна.

Европейската комисия даде на холандското правителство краен срок до 30 април да подготви бюджет, който да намали дефицита от 4,6 до 3 на сто от БВП в срок от една година. Според „изтекли“ документи съкращенията в бюджета трябваше да бъдат компенсирани от увеличаване на ДДС, намаляване на разходите за здравеопазване и развитие и орязване на някои от щедрите държавни субсидии при покупка на жилище. Тежестта на съкращенията би паднала главно върху хората с ниски и средни доходи.

Този пакет е изцяло неприемлив, каза Вилдерс пред телевизионните камери тази седмица. Той обвини правителството, че „с бюджетните съкращения изравнява Холандия със земята“ и че се подчинява на диктата от Брюксел. Правилото на ЕС за трите процента дефицит, добави той, „не е свещено“. От името на правителството вицепремиерът Максим Верхаген обвини Вилдерс, че „обезсърчава 16 милиона души“.

Сега обаче служебното правителство ще се бори да прокара бюджета преди изтичането на крайния срок идната седмица. Марк Рюте, чиито твърди позиции за фискалната дисциплина разгневиха някои от по-разточителните страни от ЕС, сега се изправя през обезпокоителната перспектива да не бъде в състояние да спази правилата, които гръмко препоръчваше на другите.

Пазарите започват да недоволстват. Доходността на холандските държавни облигации нарасна вчера, а индексът AEX леко спадна. Европейската комисия предупреди холандците, че политическата криза не е извинение да не спазват правилата, въведени още през 1997 г. Холандската икономика е в рецесия и мнозина се опасяват, че страната може да последва Франция, загубвайки кредитния си рейтинг ААА.

За да има някакъв шанс да прокара бюджета навреме, правителството ще трябва да търси подкрепа от парламентарната опозиция, представлявана главно от левоцентристката Партия на труда. Тази партия бе официално пренебрегната при преговорите за бюджета, но през последните седмици източници от ХДП и лейбъристите дадоха да се разбере, че ремонтират мостовете помежду си.

Не е ясно дали това ще помогне на министъра на финансите Ян Кес де Ягер от християндемократите да се сдобие с необходимата подкрепа. Но той ще опита и вероятно ще се яви в парламента с нови предложения по бюджета.

Що се отнася до изборите, анкетите изглеждат като добри новини за опозицията. Маргиналната навремето Социалистическа партия, която стои вляво от Партията на труда и споделя антипатията на Вилдерс към внушения от ЕС план за икономии, би спечелила 30 от 150-те места в холандския парламент. Партията на труда може да вземе 24. Засега е трудно да си представим стабилно правителство без поне една от двете леви партии. Новият лидер на Партията на труда Дидерик Самсом вече каза, че би се присъединил към коалиция, оглавявана от НПСД.

Партията на Марк Рюте все още се представя добре в анкетите – подкрепата за нея нараства от 31 до 33 депутатски места. Но десноцентристкият ХДП, пострадал от неколкогодишните вътрешни раздори, спадна до историческо ниско равнище с предполагаеми 11 места в парламента. Вилдерс също е изгубил част от блясъка си, спадайки от 25 на 19 места в анкетите. Неговият ход в края на миналата седмица може би бе продиктуван по-скоро от отчаяние, отколкото от пресметливост.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.