Хакери на Асад атакуват Катар

Рула Халаф, Абир Алям

Дъщерята на катарския премиер е арестувана в Лондон. Шефът на въоръжените сили на Катар извърши преврат срещу емира. Премиерът Хамад бин Джасим е уволнен.

Нито една от тези новини не е вярна, но за кратко режимът в Сирия се опита да ги представи за достоверни отчасти благодарение на група местни хакери.

Късно в понеделник т.нар. Сирийска електронна армия – киберактивисти, които пускат нежелани съобщения (спам) във Фейсбук и Туитър в подкрепа на правителството, хакнаха профила в Туитър на телевизия Ал Арабия и пуснаха новината за уволнението на Бин Джасим.

Ал Арабия побърза да нформира, че социалните й мрежи са инфилтрирани, но хакерите в същото време поместиха новина за експлозия в находище на природен газ в Катар.

Кибервойната срещу Катар е част от ескалиращите усилия на сирийския президент Башар Асад да представи бунта срещу него като геополитическа борба, водена от богати монархии в Персийския залив, които искат да разрушат Сирия, а не като жесток опит да потуши народното въстание.

В известна степен регионалната борба е реална – Катар и Саудитска Арабия, дългогодишни съперници в региона, са забележително обединени срещу Сирия, и заеха най-твърда позиция срещу Асад.

Отстраняването на сирийския авторитарен лидер, главен съюзник на Иран в арабския свят, ще промени баланса на силите в Близкия изток в полза на сунитските монархии в Персийския залив.

Доха и Рияд открито подкрепиха въоръжаването на сирийската опозиция – усилия, които вероятно ще се засилят, ако настоящата мисия на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан не успее да доведе до мирно решение на сирийската криза.

Катарски официални представители не крият скептицизма си към мисията на Анан и казват, че очакват Асад по-скоро да манипулира, отколкото да се съобрази с условията й. „Това е борба до смърт, катарците няма да се откажат да се отърват от Башар“, каза политически анализатор, запознат с мисленето в Доха.

За Дамаск Катар изглежда е по-лесна цел от Саудитска Арабия, защото е по-малка арабска държава, чиято външна политика често пъти е смятана за противоречива от своите съседи.

Поддръжниците на режима на Асад разгласиха конспиративната теория, че вълненията в Сирия не са въстание, а подстрекавана от Катар агресия, чиято цел е да обхване цялата страна и да гарантира достъп на Катар до Средиземно море за износа на природен газ.

„Това е един от митовете, измислени от режима, че Катар искал да построи газопровод през Сирия, но Башар отказал“, каза Самир ат Таки, базиран в Дубай сирийски политически анализатор. „Режимът измисля тези теории, за да оправдае насилието, което извършва“.

Някои анализатори казват, че спорът между Сирия и Катар се засилва, тъй като е станал също личен, изправяйки една срещу друга две управляващи фамилии, които са били близки приятели.

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани бе голям поддръжник на Асад – той му даваше дипломатическа подкрепа и насърчаваше инвестициите в Сирия.
Доха се прояви като защитник на арабските въстания миналата година, но бе по-предпазлива, когато избухна революцията в Сирия през март 2011 година. Емирът бе сред първите, които посъветваха Асад да въведе политически реформи, които да угасят пожара на бунта.

„Катарците бяха красноречиво мълчаливи през първите два месеца на въстанието и усещаха, че Башар е точният човек, който ще отведе Сирия в нова епоха, но след това стигнаха до заключението, че е голям лъжец“, каза Салман Шейх, анализатор в центъра Брукингс в Доха. „До голяма степен тази катарска политика е подхранвана от голямо разочарование“.

Отношенията между Катар и Сирия бяха илюстрирани от хакнати имейли, неотдавна публикувани от британския вестник „Гардиан“. Те включваха кореспонденция между дъщерята на катарския емир шейха Маяса Ал Тани и първата дама Асмара ал Асад и представяха двете жени като приятелки, които все повече се отчуждават.

В едно от писмата шейха Маяса съветва г-жа Асад да убеди съпруга си да се откаже от властта и предлага на семейството убежище в Катар.

„Баща ми смята президента Башар за приятел въпреки настоящото напрежение – той винаги му е давал истински съвети. Възможността за истинска промяна и развитие бе загубена отдавна“, пише шейха Маяса в имейла. „Въпреки това когато една възможност пропадне, изникват други и аз се надявам да не е твърде късно за размисъл и за излизане от изолацията“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.