Ал Каида залага на „вълците единаци“

Ройтерс

Новото фокусиране на Ал Каида върху тактиката „вълк единак“ затруднява западните разузнавателни агенции да предотвратяват терористични нападения, заяви в понеделник директорът на разузнавателната служба на Канада.

В необичайно признание, че превключването на Ал Каида към „индивидуален джихад“ създава проблеми, той каза, че вълците единаци трудно могат да бъдат забелязани, защото не принадлежат към по-голяма мрежа, която може да привлече внимание.

„Когато имате индивид, който не говори с никого, вие или се нуждаете от късмет – което понякога се случва – или той трябва да направи малка грешка тук-там“, каза Ричард Фадън, директор на Канадската служба за разузнаване и сигурност, пред комисията за борба срещу тероризма към канадския Сенат.

Той каза, че Ал Каида е решила да насърчава солови акции, защото било твърде трудно да организира големи операции като терористичните атаки от 11 септември в САЩ. Канада, заедно с разузнавателни агенции в САЩ, Франция, Германия и Австралия, се опитва да схване по-добре мотивите на единичните нападатели.

„Не е лесно, защото тези хора изглежда са смесица от терористи и други, които просто имат дълбоки лични проблеми. Така че става твърде трудно да се опитаме да разработим доктрина, серия от оперативни способности, за да се справим с тях. Ако трябва да бъдем честни, да, това ни тревожи“, каза главният шпионин.

Фадън каза, че пример за вълк единак е Мохамед Мера, който уби седем души във Франция миналия месец. Мера, който загина в престрелка с полицията, каза, че е бил вдъхновен от Ал Каида.

Фадън прогнозира, че броят на соловите нападенията ще нарасне и каза, че една от главните действащи сили зад новата кампания е списание „Инспайър“, което се представя за издание на базираната в Йемен група „Ал Каида на Арабския полуостров“.

Списанието, което веднъж публикува статия, озаглавена „Направете бомба в кухнята на майка си“ – дава много точни инструкции как да се нанесат най-големи щети, каза той.

„Трябва да кажа, че моите колеги във Великобритания, Австралия и САЩ смятат същото. Вече сме свидетели на увеличаване на броя на хората, които действат самостоятелно, и това наистина усложнява работата ни“, каза Фадън.

По-късно той добави, че един от начините да се заловят вълците единаци, преди да нападнат, е да се следи внимателно интернет пространството.

„Повечето от тях комуникират по един или друг начин по интернет, те се опитват да открият нещо, да се свържат по неоперативен начин с други индивиди, които може да споделят възгледите им“, каза той пред репортери.

„Нашият опит и този на други страни сочи, че това е главният начин да добиете представа дали някой се готви да извърши нещо незаконно. Така че трябва да следим това в известна степен“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.