Органично вино в ЕС – ще останат ли чашите наполовина празни?

Ройтерс

Дегустатор опитва вино на винарското изложение в Пловдив – Винария. Снимка: e-vestnik

Италианските винари, които са се насочили към екологично чиста продукция, са разочаровани от новите правила на ЕС за класифициране на органичните вина, като посочиха, че дългоочакваните критерии са прекалено „разхлабени“ общи.

След продължителни дебати Европейската комисия одобри през февруари редица условия, които ще позволят виното, направено от органично грозде да бъде наречено „органично вино“. Очаква се това определение да привлече клиентите, които имат отношение към здравословния начин на живот по света.

Реакцията от Италия, която е втората по-големина производител на био грозде след Испания, бяха смесени: приветствия от министерството на селското стопанство и скептицизъм от фермерите, които влагат много усилия и средства в производството на вино без химикали.

„Правилата са прекалено общи. Моите собствени правила са много по-ограничаващи от разпоредбите на Брюксел,“ посочи пред Ройтерс на винен панаир в края на март Грегорио дел’ Адами де Таркцал, който е собственик на органична ферма в Тоскана и винопроизводител. Новите правила за много оспорваната употреба на сулфити във виното са най-щекотливият въпрос.

Де Таркцал произвежда 30 000 бутилки вино и 2000 бутилки ракия (грапа) годишно от био грозде, което отглежда без химични пестициди и торове. Той посочи, че добавя само 20-25 милиграма сулфити на литър, което е доста под новите норми на ЕС.

Потребителите, които се стремят към здравословен начин на живот, обикновено избягват продукти, съдържащи сулфити, които се добавят като консерванти във виното, храните и козметичните продукти, но могат да бъдат дразнител, който предизвиква обриви и хрипове при хора, които са чувствителни към тях.

Според новите норми на ЕС, които започват да се прилагат при винената реколта тази година, максималното съдържание на сулфити в био вината ще бъде намалено с 50 милиграма на литър от равнища, който са разрешени за обикновените сухи вина и с 30 милиграма на литър за сладките вина.

Това означава, че сухите червени органични вина според новата класификация ще могат да съдържат сулфити до 100 милиграма на литър, а към органичните сухи розе и бели вина ще могат да се прибавят до 150 милиграма сулфити на литър.

„Не сме доволни,“ заяви Доменико Боско, който е експерт по вината в най-голямата италианска фермерска асоциация Coldiretti. „Искахме разпоредбите да включват намаляване на съдържанието на сулфити най-малко наполовина. Да се започне с 50-процентно намаление, но целта да бъде пълно премахване на използването на сулфити в био виното в рамките на три до пет години,“ посочи Боско.

Стари и нови начини за запазване на виното

Същевременно ще бъдат развити и подсилени нови техники, които ще позволят на производителите да съхраняват виното без да използват сулфити, например чрез вкарване на инертни газове, за да се защити виното от бактерии, отбеляза Боско.

Някои винопроизвозители разчитат на старите методи, за да предотвратят вкисването на виното. Клаудиа Карети, която със съпруга си произвежда „естествено вино“, както те го определят, посочи, че правят виното без сулфити и вместо това използват древен процес на мацерация, при който обвивката на гроздето се оставя да ферментира заедно с останалите части на гроздето дълго време.

Имаме седемгодишно вино и това е доказателство, че древната техника работи, отбеляза Карети, чието семейство произвежда около 20 000 бутилки естествено вино в имението им Podere Pradarolo край Парма, централна Италия.

За Боско новите правила означават също така пропусната пазарна възможност за производителите на био вина, които са разчитали на по-строги критерии, за да им дадат предимство в конкуренцията с обикновените вина.

Производителите на добри обикновени вина в Италия, Испания и Южна Франция, където природните условия помагат на фермерите да отгледат здравословно грозде, поддържат съдържанието на сулфити близо до новите ограничения, определени за органичното вино, добави Боско.

Италия трябва да увеличи производството на органични вина, ако иска да се конкурира с останалите големи винопроизводители на малкия, но бързо растящия пазар на био вино, особено в Северна Европа, където потребителите обръщат голямо внимание на здравословната храна и напитки, отбелязват винопроизводители и експерти.

Да имаш органично производство е огромен плюс за разрастване на северните пазари, посочи Тициана Сарнари, която е анализатор на вина в италианския селскостопански мозъчен тръст ISMEA.

Близо 200 милиона литра вино годишно се прави от органично вино в Италия или само около 5% от общото годишно винопроизводство на втората в света страна по производство на вино.

Органичните лозя заемат само 30 341 хектара в Италия през 2010 година, като още 21 931 хектара са в процес на преминаване към органично земеделие, спрямо общо 670 107 хектара за всички лозя в страната, според базата данни за органично земеделие в Италия SINAB.

БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.