Преотстъпената държава

Едвин Сугарев

От няколко дни из медиите и интернет пространството (публикуван от сайта Биволъ – б.р.) броди един умопомрачителен документ, който бих определил като безпрецедентен дори в не по-малко умопомрачителния само по себе си български преход. Става дума за пълномощното, с което Данчо Симеонов, областен управител на Варненска област, упълномощава изпълнителните директори на “Холдинг Варна” АД Ивелина Кънчева – Шабан и Милчо Петков Близнаков да…

Не е за вярване това, за което ги упълномощава. Упълномощава ги да извършват от негово име и за сметка на държавата определени действия, изброени в списък от шест точки. Упълномощава ги да представляват държавата. Преотстъпва им я. Дословно – както е написано в точка първа:

“Да представляват държавата и областния управител пред община Варна, РЗИ “Варна”, ВиК ЕООД “Варна”, Е.ОН България мрежи, Български пощи ЕАД, РЗПАБ Варна, както и всички други ведомства, предприятия и дружества във връзка с изпълнението на частта от инвестиционния проект “Алея първа – гр. Варна”, свързана с изпълнение и осъществяване на укрепителни мероприятия.”


Холдинг “Варна” е част от една трибуквена групировка, за която медиите напоследък не смеят да гъкнат, а премиерът и вътрешният му министър моментално губят настроение, ако някой запита за тях. Става дума за ТИМ, разбира се. Тези достойни честни частници се радват и на завидна международна популярност – разследващи журналисти пишат книги за тях, а американските посланици в София ги класифицират в секретни грами като най-голямата заплаха за българската икономика.

Тези оценки показват (но само приблизително) до какво дередже я е докарала българската държавност. Ако кметът на Палермо би упълномощил босовете на Коза Ностра да го представляват в мащабни инвестиционни проекти, то неговият жест би бил приблизително равностоен на стореното от Данчо Симеонов.

Проблемът обаче не е само там. Проблемът е мащабен като плещите на Бойко Борисов. Областният управител е държавен служител от много високо управленско равнище. Преотстъпвайки своите правомощия на една частна корпорация с не особено чист имидж – и то по проект, която е станал повод за напълно обосновани обвинения в корупция и за яростен сблъсък между обществени и корпоративни интереси, този областен управител на практика дезертира от задълженията си и саботира собствените си отговорности.

Държава, която преотстъпва по подобен начин прерогативите си, просто няма как да бъде уважавана от когото и да било – както от бизнесмените с бели якички, които се гоят за нейна сметка, така и от “редовите” граждани, които вече ще се чувстват в правото си да я ментят всеки път, когато имат сгоден шанс.

Именно затова “пълномощното” на Данчо Симеонов е безпрецедентно. То е престъпен акт, който взривява и последното останало доверие в държавната власт. И е акт, който не може да бъде премълчаван. Този човек не би трябвало да продължи още и секунда да бъде областен управител.

И ако не бъде незабавно уволнен, то това би било ясен сигнал, че и самото правителство не е далеч от мисълта да подписва подобни пълномощни. Че ТИМ е групировката на властта – и че всичко всъщност е започнало в “Тео Интернешънъл” през 1994 г. – и продължава със същия замах и манталитет.

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.