Защо Москва се застъпва за Юлия Тимошенко

в. Независимая газета

Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко. Снимка: нбю

След информационна пауза от половин година Русия отново се включи в международния политически процес, свързан с Юлия Тимошенко. Във вторник вечерта руското външно министерство изрази в специален коментар безпокойството на Москва от медийните съобщения, че здравословното състояние на Тимошенко се влошава и тя се нуждае от спешна медицинска помощ.

„Разчитаме властите в Украйна да вземат всички необходими мерки, за да се спазват напълно законните права на Ю. В. Тимошенко, да бъде проявена хуманност и да се намерят пътища за адекватно, неусложняващо вътрешнополитическата обстановка в страната решаване на ситуацията“, се казва в коментара на руското Външно.

Руската позиция спрямо делото срещу Тимошенко бе огласена за последен път през октомври, когато Печерският съд я осъди на седем години затвор. Запитан от журналисти, премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че не разбира защо е осъден бившият украински министър-председател, тъй като Тимошенко нищо не е подписвала, а газовите договори са били сключени на ниво стопански субекти и са отговаряли изцяло на законите в Украйна и Русия, както и на международните законови норми.

„Да се поставя под съмнение целият този комплекс от договорености е опасно и контрапродуктивно“, предупреди Путин. Същевременно шефът на федералното външно ведомство Сергей Лавров заяви, че Москва е разтревожена от очевидната политизираност на процеса срещу Тимошенко: „Същината на обвиненията показва, че те са свързани с Русия“.

Както и преди половин година, днес официалната руска позиция изцяло съвпада с мнението на Запада. В същия ден, когато външното министерство в Москва разпространи нов коментар, изявления направиха САЩ и Европейският съюз. Те настояха украинските власти незабавно да обяснят какво се случва с Тимошенко в затвора, да разрешат на дипломати среща с нея и да осигурят на осъдената възможност да получи подходяща медицинска помощ.

Повод за атаката срещу Киев бе странната ситуация с опита бившата премиерка да бъде подложена на принудително лечение. Както вече писа „Независимая газета“, на 20 април вечерта Тимошенко бе тайно откарана в харковска болница, а на 22 април – върната обратно в наказателната колония. Заместник-министърът на здравеопазването Раиса Мойсеенко обясни, че затворничката отказала преглед и лечение. Адвокатите предположиха, че е направен опит за насилствено лекуване на Тимошенко, която няма доверие на лекарите, назначени от властта. През почивните дни обаче е забранено защитата да разговаря със затворничката, а понеделник бе обявен в колонията за санитарен ден.

Ситуацията се изясни във вторник: Юлия Тимошенко успя да изпрати до медиите писмо, в което разказа, че на 20 април въпросът за настаняването й в болница официално бил отложен за следващата седмица. Надвечер обаче съкилийничката й била отведена някъде, после в килията влезли трима мъже, които без обяснения й наредили да си събира багажа. Тимошенко твърди, че се изплашила да не я убият и започнала да вика за помощ:

„От болка и отчаяние започнах да се браня, както можех, и през чаршафа силно ме удариха с юмрук в корема. Извиха ми ръцете и краката, вдигнаха ме и ме повлякоха с чаршафа навън. От непоносимата болка в гърба и от страх започнах да крещя и да викам за помощ, но никаква помощ не дойде. В един момент просто изключих от страшната болка и дойдох на себе си чак в болничната стая“.

Според лекарите в болницата, приели за лечение Тимошенко, тя била в съзнание, когато я докарали, не помолила да бъде прегледана, нито показвала синини по тялото си. Във вторник прокурорът на Харковска област Генадий Тюрин потвърди на пресконференция, че затворничката е била доставена в болницата насила, но отхвърли твърденията за побой. Той поясни: „Събрал си човекът нещата, облякъл се, а после ляга на кревата и казва: „Не отивам никъде“. Според закона пенитенциарната служба има право да приложи физическо въздействие: вдигат го на ръце, отнасят го в колата и го откарват в болницата“. За момента прокуратурата не е открила нарушения в действията на служителите от колонията. Адвокатът Сергий Власенко и пълномощникът по човешките права (в украинския парламент, б. р.) Нина Карпачова обаче твърдят, че телесни повреди има, и че по искане на затворничката това е установено и регистрирано от медиците в колонията.

Самата Тимошенко обяви гладна стачка в знак на протест. От вторник насам съратниците й блокират сградата на Върховната рада и настояват генералният прокурор Виктор Пшонка да им даде отчет. Вчера група депутати от опозицията, придружени от медици и дъщерята на Тимошенко, пристигнаха в Харков и поискаха ръководството на колонията да им организира среща със затворничката. По-рано съпругът на бившата премиерка Олександър Тимошенко, избягал от Украйна, се обърна към световни лидери и международни организации с молба да съдействат за спасяването на жена му от евентуално убийство.

Реакцията на Запада бе предсказуема за Киев; никой обаче не очакваше коментара от руското външно министерство, прозвучал в унисон с изявленията на САЩ и Евросъюза. Още повече че руската позиция бе огласена преди обявената по-рано от Виктор Янукович среща с новоизбрания президент на Русия Владимир Путин, дата за която впрочем не е посочена официално и досега.

Виктор Чумак, ръководител на украинския Институт за публична политика (неправителствена организация, заяви пред „Независимая газета“, че смята изявлението на руското Външно за сериозен сигнал.

„Едва ли може да обясним нещата с формална грижа за нещастната болна жена, получила криминална присъда за едно политическо решение – каза политологът. – Русия не е забравила, че решението на украинския съд опетни другия участник в газовите преговори от 2009 г., Владимир Путин. В крайна сметка днешната реакция срещу ситуацията около Тимошенко е сигнал към Киев, че руското ръководство е недоволно от действията на украинската власт в публичната и непубличната сфера, че не е намерен общ език.

Това е предупреждение, че докато подготвя срещата на Янукович с Путин, Киев трябва добре да си помисли какво ще занесе в Москва украинският лидер, дали тези предложения ще могат да заинтересоват или поне да са приемливи за руската страна. И Москва демонстрира, че ще застане на твърда позиция.“

Според експерта за момента всяка от двете страни брани собствените си интереси, а това прави невъзможно търсенето на компромисни решения във връзка с всички болезнени точки от украинско-руските отношения – от споразуменията за газа до въпросите, засягащи условията за базиране на Черноморския флот на Русия в Крим.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.