Блъф за 200 милиарда евро. Кой вярва на Овчаров и Димитров?

В няколко изявления пред телевизиите – Нова, БНТ, бТВ – бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и наследилият го на поста Петър Димитров казаха (вероятно съгласувано), че печалбата от АЕЦ „Белене“ за 60-годишен период на експлоатация щяла да бъде 200 милиарда евро.

Красен Станчев в своя статия във в. „Дневник“ обяснява дали това е възможно (виж тук). Той доказва, че това може да стане при изкупна цена на тока 190 евро на МВтч и непрекъсната работа на АЕЦ „Белене“ 60 години, по 365 дни в годината.
За сравнение – реалистичните предвиждания в доклада на банка HSBC бяха за изкупна цена на тока 75 евро на МВтч.

Най-напред, двамата бивши министри говорят за печалба, а не за приход. Толкова нагли лъжци в българската политика не е имало. Впрочем, имало е. Има и сега – Бойко Борисов. Той преди година и половина каза, че ако не построим АЕЦ „Белене“ цената на тока ще скочи 18 пъти. Но на него му е простено, някой като овчаровци го е излъгал и той е повярвал. Плитко гърне лесно загрява, както казва народът. Чест му прави, че след това взе нелекото, но мъдро решение да спре проекта „Белене“. Тоест, разбрал е каква е далаверата.

Но ето накратко сладките лъжи за „Белене“, които продължават да разпространяват БСП и овчаровци. Според тях централата е най-изгодният проект за АЕЦ в света и ще донесе 200 млрд. евро печалба за своя живот.
Такъв приход 200 млрд. евро (а не печалба) от АЕЦ с два реактора като тези в Белене може да се постигне при следните условия:

– 60 години непрекъсната работа на двата блока, по 8760 часа годишно (невъзможно).
– Нулеви разходи, т.е. ако целият доход отива за печалба, без фондове за извеждане от експлоатация и за съхраняване на радиоактивни отпадъци и др. (невъзможно).
– изкупна цена на тока 190 МВтч (невъзможна – конкурентните източници на ток са с далеч по-ниски цени и ще я направят тока от новата АЕЦ непродаваем).

„Обявените „200 милиарда евро печалба от АЕЦ „Белене“ са безотговорен блъф. Но на какво разчита БСП?“, пита Красен Станчев в своята статия.

Ако утре излъжат хората пак да строят „Белене“, ще трябва и да извадят отнякъде 20 милиарда лева, за да построят тази централа.

АЕЦ в „Белене“ не можаха да я построят в края на комунизма. След това различни политически сили не можаха да продължат проекта през 90-те години. През 2004-а го размрази правителството на Симеон, а за 4 години правителството на Станишев не можа да го помръдне много, въпреки шумните прегръдки с руснаци.
През 2009-а от проекта се отказа основният инвеститор германският концерн RWE. След две и половина години безуспешно лутане и липса на нов инвеститор, сегашното правителство прекрати проекта.

АЕЦ „Белене“ очевидно не е по силите на нито една политическа сила и партия. Пред финансовите реалности те са безсилни.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.