Les Inrocks: Секретната сделка между Саркози и Кадафи за българските медици

Мишел Депраткс

Публикацията в сайта на Inrockuptibles.

Бележка на сайта „Биволъ“: Френското списание Les Inrockuptibles обяви в своя сайт, че разполага с конфиденциални дипломатически документи, доказващи съгласието на Франция да достави атомна централа на Кадафи срещу освобождаването на българските медици. В сайта на списанието е публикувано резюме от пълната статия, която трябва да излезе в сряда в печатното издание на Inrockuptibles.

Трудно е“ – оплакваше се навремето Никола Саркози, който преговаряше с Кадафи за помилване на петте медицински сестри и българския лекар, осъдени на доживотен затвор, защото според либийското правосъдие са заразили деца с вируса на СПИН.

Беше трудно, но той успя и това беше триумф: всички бяха освободени. Оттогава тегнат съмненията: какво е обещал Никола Саркози в замяна на този хуманитарен жест? В деня на завръщането на медиците в България, френските Зелени го обвиниха, че е отишъл дотам, че да купи милостта на либийския лидер срещу опасен обект: атомна мощност.

От пет години Никола Саркози противопоставя на това обвинение един и същ отговор: нищо, нищо не е предложено, нищо не е договорено тайно. Как би могъл да даде атома на един луд, в замяна на дипломатически подарък? Les Inrocks получи достъп до конфиденциални дипломатически документи, които разкриват какво е договорено през юли 2007 между либийския лидер и Франция. Всичко в тези документи противоречи на версията на Президента на Републиката.

Оръжия и атомна централа

Навремето Кадафи знае, че Саркози има нужда от тази хуманитарна победа, за да блесне на международната сцена. Изкусно, той иска от французите оръжия и атомна централа. Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи българските медици.

Франция първа предлага на либийците споразумение на 17 юли през посланика си в Триполи. Текстът на споразумението включва темите, които Никола Саркози и полковник Кадафи предварително са обсъдили по телефона, като борбата срещу тероризма, нелегалната имиграция, сигурността и атома.

Меморандум за разбирателство

Кадафи отговаря три дни по-късно но вдига мизата. Той иска Франция да подпише специфично военно споразумение и ядрено споразумение, включващо доставката на ядрена централа. Либийският лидер праща послание на Саркози, че иска атом и ракети, и че удовлетворяването на неговото искане ще натежи в бъдещите преговори.

Париж получава посланието и приема на 23 юли да подпише „меморандум за разбирателство“, позволяващ на френската дипломация да заобиколи международните договорености за неразпространение на атома. Но Париж поставя условие за ядреното споразумение. Най-напред Кадафи трябва да освободи българските медицински сестри.

Това се случва на другия ден, 24 юли. Успехът е пълен. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България на бодра на самолет на Френската Република. На другия ден Никола Саркози каца в Триполи и неговият министър Кушнер подписва атомния и военния договор.

Превод „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.