64 метра новини

Румен Белчев

Вицът, с който досаждам напоследък на приятелите, е следният: „По телевизията върви реклама: в понеделник на пазара ще се появи нов седмичник – „Тоалетна“. Шейсет и четири метра новини, скандални репортажи и снимки на знаменитости“…

Странно нещо е българската свободна от всичко газета. Ако се вярва на собствениците є, тя следва интересите на читателя. Каквото иска да чете – това му се предлага!

Какво иска да чете днес българинът, ако се съди по масовите газети? На порно се нагледа. Спортът вече не го интересува. От политиката му се повдига. Икономиката не я разбира. Културата не го вълнува. Следобедните трупове в криминалните новини са му писнали.

Единственото нещо, което живо вълнува българина (ако се съди по газетите, минаващи за недотам жълти), е отделителната му система. „Пестят от WC на Дунав мост“ – тревожно алармира „ТРУД“. Огромен национален проблем повдига тиражното издание – шофьорите на тирове не ползвали чистичката платена тоалетна, ами си икономисвали левчето из околните храсти… Ужас – вече не само ние се излагаме пред чужденците, ами и чужденците – пред нас!

„ТЕЛЕГРАФ“ е намерил хибрид между криминалната и клозетна проблематика – „Разчленен труп се показа от обществена тоалетна“. Как се е показал трупът и казал ли е на стреснатите минувачи „бау“, за да им изкара съвсем акъла – това – в следващия брой…

„ВСЕКИ ДЕН“ продължава смрадливата тема с производствен очерк за една благородна професия – „Професия: лайнар“. Писанието за висшиста, принуден да си изкарва хляба, като изпомпва септичните ями на баровците, е допълнено и с жизнено важна информация за тоалетната хартия, която ползват българските милионери – в нея имало найлон, та запушвала тръбите…

Не всеки може да достигне до този висш пилотаж на газетното майсторство – но друг автор на „ВСЕКИ ДЕН“ се е постарал. Тъй като става дума за изкуство, пък е намесен и любимец на телевизионната публика, тоя път се разминава без много аромати.

Но пък речникът на газетаря понамирисва достатъчно – „Проф. Вучков фен на Човека гъз“ (това, предполага се, според автора е остроумна шегичка с младежа, назовал се „Човекът-глас“). Има и снимка на професора, който очевидно не подозира под какво заглавие ще го изтипосат.

Като стана дума за изкуство – няма как да подминем почти културната страничка на „ТЕЛЕГРАФ“ – „Владо Пенев стана идиот“… Обичам газетните театрални рецензии – от тях винаги може да се научи нещо ново за класиката! „Пенев ще се вихри на сцената като Лебедев от едноименния роман на Достоевски“ – уверява ни репортерката.

Едноименният роман се оказва „Идиот“… Но – карай да върви – важното е изкуството да се популяризира сред затъпелите широки народни маси – благородната цел оправдава средствата!

И българските творци се отзовават на тая необходимост – „Художник рисува със сперма и восък“ – твърди „ВСЕКИ ДЕН“. Пловдивски художник, решил непременно да стане известен, заявил пред газетата, че подписва картините си с тая странна смес, за да се предпази от фалшификаторите.

При съмнения – ДНК анализ щял да докаже кое платно е безценният оригинал… Щото у нас много се краде – всичко, което не е добре заковано, вече се отмъква – дори мощите на свети Йоан Кръстител задигнаха!

По тоя случай газетата всява смут в християнските души с оригиналния въпрос: „МВР се чуди колко струва кило ребра от светец“… В следващия брой – ще броим светците и на джолани.

Търсете повече пикантна информация на 64-ия метър!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.