Гол император с бездомно куче – паметник гневи и разсмива в Румъния

Статуята на император Траян пред Историческия музей в Букурещ. Снимка: АФП/БТА

Статуята на римския император Траян, изобразен чисто гол, държащ в ръцете си вълчица, от чийто врат се развява нещо като шал краси входа на Историческия музей в Букурещ. Тя предизвика множество коментари, вариращи от възмущение до иронизиране на художествената стойност на скулптурата, съобщават румънски медии.

Статуята е с височина 2,15 метра и тежи 500 кг. Нейният автор Василе Гордуз, който почина през 2008 г., е направил макета от гипс, а след това е изработена от бронз от Йоан Болборя. Проектът е струвал около 45 хил. евро.

Хумористичен сайт обяви, че „румънското кметство е открило първия паметник, посветен на бездомните кучета“. „Император Траян гордо представя отличен екземпляр на бездомно куче, което не хапе, държи се дружелюбно и лае само лошите хора“, пошегува се сайтът, цитиран от „Евениментул зилей“.

„От тази статуя разбираме, че символът на Румъния е бездомното куче, защитавано от два мафиотски клана“, посочва минувач, който се опитва да открие скрития смисъл на творбата на Василе Гордуз. Други я описаха като „ранено бездомно куче с шал“. „Едно време е имало лами с няколко глави, а сега – вълчици с много шии“, коментираха минувачи.

„Не съм виждала нещо по-отвратително. Вълчица с глава на питбул, опашка на гущер и с един тумор във вид на змия, която излиза от врата й, държана в ръце от един индивид с неестествено положение на ръцете, вероятно стресиран от факта, че такъв значим император стои гол на булеварда пред очите на всички“, коментира минувачка.

„Дакийското знаме и вълчицата на римляните могат да създадат заедно само едно несполучливо чудовище на митологията, което никога не е споменавано в историята“, се казва в друг коментар, поместен във форум.

Мнозина са възмутени от голотата на императора. Някои граждани обръщат внимание на анахронизма и оспорват уместността на паметник, който подхваща отново тезата, че румънците са деца на даките и римляните.

Макар че академик Ръзван Теодореску я определи като „символ на румънския народ, който представя срещата на латинизма и християнството“, Историческият музей иска да се отърве от неприятния наемател, пише „Адевърул“.

Вестникът допълва, че съществуват още две копия на тази скулптура. Едната стои незавършена от 20 години в Рим, а другата е поставена в град Севиля. Статуята в Испания е трябвало да бъде поставена в центъра на града, но властите решили да скрият странното творение в периферията и са я поставили на брега на една река, пише вестникът.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.