Тревожният възход на крайната десница в Гърция

Асошиейтед прес

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Замаяни от ужасната финансова криза, която им струваше пенсиите и работните места, гърците масово се отдръпват от основните политически сили, за които смятат, че са ги изоставили. Друга политическа сила опитва да запълни празното място, с недвусмислените обещания „да изчисти“ страната.

Става въпрос за партия, която би могла да вкара в парламента на Гърция най-крайните десни депутати на Европа на решаващите избори на 6 май.

Облечените в черно членове на „Златна зора“ обикалят по време на предизборната кампания цяла Гърция, спирайки се да поговорят с хората в кафенетата и магазините, раздавайки флайери с обещания за сигурност в гъмжащите от престъпност квартали и с обещания да прогонят имигрантите.

Те казват, че границите на Гърция трябва да бъдат минирани, за да бъде спрян притокът на имигранти в страната, която стана входен пункт за 90 на сто от нелегалните имигранти в ЕС. Властите изчисляват, че около един милион имигранти живеят в Гърция, която е с население 11 милиона души.

Като използва популистки похвати, „Златна зора“ събира дарения от храна и облекло за нуждаещите се, докато също така обещава да накара политиците да поемат отговорността си за кризата. Обикновените гърци се мъчат в суровите условия, изисквани за спасителните споразумения за заеми, които поставиха страната за пета година в рецесия.

„Златна зора“ се изправя срещу тази покварена система на власт. Всички, които са отговорни за загубата на държавни пари трябва да отидат на съд. Това е наш приоритет, каза Илиас Касидиарис, 31-годишен член на партията, който е служил в специалните сили на гръцката армия.

Около него офисите на партията в центъра на Атина кипят от дейност, като новодошлите се увеличават, а списъкът с броя на членовете нараства от ден на ден. Продават се тениски и шапки с логото на партията, което произлиза от древногръцкия меандър, мотив подобен на свастика и срещан често по античните мозайки, дърворезби и стенописи.

Категорично на ръба на десницата, откакто формацията се появи преди двайсет години, „Златна зора“ събра оскъдните 0,23 процента на изборите през 2009 година. Сега изглежда е възможно лесно да прескочи трипроцентовия праг, необходим за влизане в парламента, като последните проучвания на общественото мнение сочат, че подкрепата за формацията е около пет на сто.

Партията има слабо прикрита зловеща страна и е обвинявана за ужасяващи нападения срещу имигранти. Членовете на партията избягват въпросите за насилието, като казват че нямат информация за подобни инциденти.

Ние не правим нищо, ние защитаваме гърците, каза 59-годишният Епаминондас Анифантис, който изглежда пълна противоположност на много от младите мускулести гологлави членове на партията.

Ако при защита на гърците чужденец получи шамар или ритник или нещо друго, смятам, че всичко това е в рамките на защитата на гърците. Защото, за съжаление, гърците в момента са стигнали до ситуация, при която да молят „Златна зора“ за защита, каза Анифантис.

Много хора загубиха доверие към полицията, след като части от централна Атина се превръщат в квартали тип гета, където наркоманите открито си бият дозите, а нападенията и обирите са постоянно явление.

Георгиос Вардзидес, който живее в малкия крайбрежен град Артемида, си е записал номерата на членове на „Златна зора“ за спешни случаи.

На кой друг мога да се обадя, на полицията ли? Когато искаш помощ от полицията, тъй като си бит, първо трябва да бъдеш набит, а след това ще дойде полицията, каза той.

Имигрантите все повече се безпокоят. Ние сме много разтревожени, каза Джейвд Аслам, председател на пакистанската общност в Гърция по време на скорошна антирасистка демонстрация.

Това е много лошо. Може ли да си представиш политическа партия с оръжие, с ножове, а те излизат на улицата и това се смята за политика? Това не е политика!, каза Аслам.

Ръководена от Никос Михалолиакос, който спечели място в градския съвет на Атина на местните избори през 2010 година и шокира гърците с фашистки поздрав при първото си появяване там, „Златна зора“ отхвърля неонацистката й квалификация, изтъквайки че много от бащите на членовете й са воювали срещу германците по време на нацистката окупация на Гърция.

Ние сме гръцки националисти. Нищо повече и нищо по-малко от това, каза Касидиарис.

Те обаче не крият възторга си от голяма част от политиката на Хитлер, като казват, че той е премахнал безработицата в Германия. Членовете на „Златна зора“ често използват фашистки поздрави на демонстрации, издигайки и националистически лозунги и горящи факли, снимки на които са окачени по стените на офисите на партията.

И така те проникват в един дълбок извор на недоволство от партиите, които доминират гръцката политика от десетилетия – консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК.

Децата ни нямат работа. Орязаха пенсията на съпруга ми, каза Евламбия Спандидаки, седейки пред портата на къщата на приятел в Артемида.

За кратко гласувах и за Нова демокрация. След това смених възгледите си и гласувах за ПАСОК. Сега обаче няма да гласувам за никоя от тях, каза Спандидаки. Тази година гласът й ще бъде за „Златна зора“.

Нека гледаме реалистично, всички, които са наши последователи в момента, не са станали националисти изведнъж, за минута, каза Георгиос Герменис, член на политическия съвет на партията, отговорен за идеологията й. Той ще се яви на изборите като кандидат на избирателния район на Атина.

Това е протестен вот. Те имат доверие на „Златна зора“, която ще влезе в парламента и наистина ще разклати системата, каза Герменис.

Предвид факта, че нито един от над 220-те кандидати на партията, освен лидера й, не е известен политик, „Златна зора“ също така се заиграва с разочарованието на гласоподавателите от политическия елит.

Ние никога няма да станем политици. Ние сме войници и ще загинем като войници. Ние сме войници, борещи се за кауза, каза Анифантис.

В страната, в която е имало глад при нацистката окупация и е имало своеволни задържания и мъчения по време на военната диктатура от 1967 до 1974 година, увеличаващата се популярност на партията тревожи много хора.

Бях изненадан и много обезпокоен от рязкото увеличаване на подкрепата за „Златна зора“ при проучванията на общественото мнение, това е най-екстремната форма на крайната десница, каза професорът по политически науки Илиас Николакопулос, след като в средата на април бе обявена датата на изборите.

Така основните политически сили се борят да спечелят отново гласоподавателите, подкрепящи десните формации, поставяйки имиграцията на челно място в програмата си.Гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис обеща да изгради центрове за задържане на 30 хиляди нелегални имигранти до 2014 година, като първият от тях бе открит преди дни. Полицията е обискирала апартаменти на имигранти, а законодателството сега позволява на властите да карат имигрантите да минават през здравни прегледи.

Имигрантските групи твърдят, че напоследък се наблюдава изблик на расистко насилие. Има обезпокоителна тенденция на расистки нападения, насочени срещу чужденци, които не са от страни членки на ЕС, каза Кети Кехайолу, говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Атина.

Във времена на нестабилност винаги има изкупителни жертви, а екстремистките групи се възползват от тази ситуация, каза Кехайолу.

В Атинската болница лежи раненият пакистански имигрант Мохамад след сериозен побой от група от около 25 мъже, въоръжени с бейзболни бухалки и железни пръти.

В града в малък едностаен апартамент приятелят му Ахмад се възстановява от рани по главата и ръката, получени при същото нападение.

Те само попитаха – „от коя страна си?“, и след това започнаха да ни бият, каза Ахмад. Никой от двамата не е говорил с полицията за инцидента. Опасявайки се от репресивни мерки, те помолиха да бъдат използвани само първите им имена.

Същевременно „Златна зора“ изглежда сигурна, че ще влезе в парламента след изборите на 6 май – дори, ако това е протестен вот.

Ето защо цялата система се бори срещу нас. Тъй като те се опасяват, че след като влезем в парламента, гърците ще разберат, че не сме нито банда, нито нацисти, нито деца на Хитлер. Ние сме само гръцки патриоти, обичаме страната си. Готови сме дори да се жертваме за убежденията си, за страната, за хората си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.