Русият Борис срещу Червения Кен в битката за Лондон

Франс прес 

Ексцентричният консервативен кмет на Лондон Борис Джонсън е фаворит в изборите, в които се изправи срещу предшественика си лейбъриста Кен Ливингстън след ожесточена кампания между тези две колоритни личности.

Известният с хумористичните си изказвания и разчорлената си платиненоруса коса „Борис“, както си го наричат лондончаните, се бори за нов четиригодишен мандат начело на британската столица, основен финансов център, който ще е под световните прожектори по време на Олимпийските игри това лято.

Общо седем кандидати се състезават за кметското място в Лондон, но предизборната кампания се превърна в двубой между „Борис“ и „Кен“ с лични атаки и остри словесни размени между двама души, които са свикнали с пиперливия език.

„Това бе най-вече надпревара между две знаменитости, с много повече заяждания между кандидатите отколкото политически изказвания“, подчертава политическият анализатор Тони Травърс.

Първи кмет на Лондон от 2000 до 2008 г., 66-годишният Кен Ливингстън, чиито левичарски симпатии навремето му спечелиха прякора „Червения Кен“, е упрекван, че прекарал доходите си през фирма, за да плати по-малко данъци.

Тонът се изостри, когато в радиодебат лейбъристът обвини сегашния кмет, че е създал подобна схема. Заради това изказване той бе наречен „шибан лъжец“ от бесния Борис Джонсън, когато двамата се засекоха на излизане в асансьора.

Настоящият кмет според различните допитвания има преднина между 2 и 8 процентни пункта над лейбъриста, но според Кен Ливингстън популярността на съперника му се дължи на това, че той „разсмива хората“.

Ливингстън припомни мимоходом, че 47-годишният Борис Джонсън, подобно на премиера Дейвид Камерън е бивш възпитаник на елитния колеж в Итън.

„По някое време преди да отиде в Итън Борис си е казал: „Я да взема да си разроша косата и да пускам шегички, така винаги ще се измъквам безпроблемно“, каза подигравателно Кен Ливингстън по адрес на непринуденото поведение на съперника си.

В града с натоварен трафик, чието метро често пъти работи хаотично, основният успех на сегашния кмет е създаването на система за свободно ползване на велосипеди по модела на Париж, наречени Boris bikes (Борисовите велосипеди).

Той върна по депата и въведените от предшественика му съчленени автобуси и ги замени с осъвременена версия на традиционните двуетажни автобуси.

Затова пък Борис Джонсън бе критикуван, че се е забавил да се прибере от ваканцията си, когато градът му бе обхванат от размириците миналото лято.

Кметът на Лондон е важна личност в политическо отношение, но на практика правомощията му са ограничени и касаят основно транспорта и градоустройството. Кварталните кметства пък имат правомощия за повечето обществени услуги.

Кметът на Лондон освен това разполага с твърде малки данъчни ресурси в сравнение с колегите му в Париж или Ню Йорк, които имат по-голям контрол над приходите си, подчертава Тони Травърс.

Изборите щяха да са доста по-сериозни ако кметът имаше повече правомощия да удържа данъци, смята експертът от лондонския икономически университет.

Списание „Икономист“ разкритикува предизборната кампания като „детинска“ и призова централното кметство да може да получава корпоративните данъци или ДДС. „Играта на влакчета и автобуси не е достатъчна“, обобщава влиятелният бизнес седмичник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.