Нападките на Северна Корея срещу Юга са за вътрешна употреба

Ройтерс 

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

„Плъх“ и „копеле“ са две от по-личните обиди, които севернокорейски медии отправят през последните дни към южнокорейския президент И Мюн-бак наред със заплахи, че той ще бъде „унищожен“, а столицата на Юга ще бъде изпепелена.

Тези приказки тревожат Сеул, който засилва сигурността, и идват във време, когато Северна Корея демонстрира военна мощ на неотдавнашен парад по случай рождението на нейния основател и се предполага, че подготвя трети ядрен опит, който може да заплаши регионалната сигурност.

Пропагандата срещу И, включваща прегазване на негови груби чучела от танк, въобще не е реална заплаха за покушение срещу южнокорейския президент, каквото Северът се опита да извърши през 1968 и 1974 година. Тя е предназначена главно за вътрешна употреба и цели да укрепи образа на новия лидер на Севера Ким Чен-ун.

„Севернокорейските медии просто искат да отклонят цялото внимание към външния свят, така че хората да могат да забравят защо гладуват“, каза бившият репортер и сценарист на сапунени опери за севернокорейската държавна телевизия Чхан Хе-сон.

Сега Чхан живее в Сеул. Той избягал от Северна Корея, след като бил осъден на три месеца принудителен труд за това, че изпуснал „сен“ от името на основателя на КНДР Ким Ир-сен – нещо, което показва колко сериозно се отнася изолираната държава към семейството основател.

И (Мюн-бак) постави под въпрос цената на честванията на 100-ия рожден ден, като каза, че е било по-добре парите да бъдат използвани за нахранване на гладуващото население на Севера, и разкритикува неотдавнашното неуспешно изстрелване на ракета като прахосване на пари.

През 90-те години на 20-и век Северна Корея преживя голям глад, който отне живота на почти един милион души. Според Световната програма на ООН по прехраната една трета от децата й страдат от хронично недохранване или спиране на растежа.

Държавната осведомителна агенция КЦТА заяви, че критиките на И са „разпалили у армията и народа на КНДР най-големия гняв, тъй като те ценят достойнството на висшето ръководство повече от собствения си живот“.

Макар да няма кой знае какви признаци, че семейството, управляващо Северна Корея от 1953 г. е застрашено да загуби контрола си върху властта, то наистина е изправено пред предизвикателства, които неговият родоначалник не би могъл да предвиди.

В Северна Корея има около един милион мобилни телефона благодарение на поддържана от египетската компания „Ораском“ мрежа за мобилни комуникации трето поколение, а контрабандно внесени Ди-Ви-Ди-та показват южнокорейски сапунени опери и високия жизнен стандарт в проспериращия Юг.

„Разбира се, сега хората в Севера чуват какво става навън. Но е трудно да се пречупи начинът на мислене, с който са родени. Защото режимът няма да спре да промива мозъците и да казва, че за бедността са виновни нашите врагове“, заяви бившият севернокорейски правителствен служител Сон Джун-хон, пристигнал в Юга през 2002 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.