Преднамерената слепота на Рупърт Мърдок

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие „Преебани“.

Рупърт Мърдок е избрал да се обгради с безкритични послушници в „Нюз корпорейшън“ и сега не може да вини други за това, изнася днес в заглавие лондонският „Гардиън“ по повод огласените заключения на комисията за културата, медиите и спорта към британския парламент.

„Заключаваме, че […] Рупърт Мърдок не е предприел стъпки, за да бъде напълно информиран за подслушването на телефони, той си е затварял очите и е проявявал преднамерено слепота за това, което се е вършело в неговите компании и издания“, цитира вестникът основното заключение на комисията. Освен това комисията постанови, че Мърдок не е подходящ за управление на голяма международна компания.

„Гардиън“ подчертава, че Мърдок не е извръщал поглед веднъж, а много пъти – всеки пък, когато новината не е имала очевиден (и законен) източник; всеки път, когато е бил задаван въпрос в парламента; всеки път, когато повърхностни разследвания са били оставяни да се провалят. Имало и много начини да се отмахват настрана и опростяват предупреждаващите сигнали. Вероятно Мърдок е правел всичко това.

Всички ние сме впечатлени от преднамерената слепота, от това да загърбиш истината за себе си, за другите и за начина по който живеем. Това заплашва основите на нашата идентичност и сигурност. Ако хакването на телефони е било разпространена практика в „Нюз корпорейшън“, какво говори това за основателя на компанията?, пита коментаторът на „Гардиън“. И продължава: Мърдок не е първият, сметнал себе си за неспособен да управлява корумпирана организация. В заника на компанията „Енрон“ нейният президент направи същото, припомня лондонският вестник.

„Гардиън“ си задава въпросът дали дали Мърдок сам е избрал слепотата. И си отговаря, че той сам е избрал обкръжението си от лоялисти, а не критици; от ръководители, които са финансово и политически зависими. Мърдок е моделирал управлението на своята корпорация, така че всяко възражение да бъде неефективно и да среща пречки, като акционерите са избрали да пренебрегват заплахите от това положение, заслепени от високата доходност на акциите, пише „Гардиън“.

„Дейли телеграф“ посочва, че сега „Офком“ – независимият регулаторен орган в британския комуникационен бизнес – трябва бързо да реши дали да принуди Мърдок да се освободи от дяловете си в тв канал Би Скай Би след решението на парламентарната комисия. „Нюз корпорейшън“ на Мърдок владее 39 на сто от дяловете в този британски сателитен канал, отбелязва вестникът.

От „Офком“ вече потвърдиха, че ще вземат под внимание заключенията на депутатите, когато вземат решение относно поведението на „Нюз корпорейшън“ и дъщерните му фирми. Говорител на регулатора казал, че е чел „с интерес“ доклада на парламентарната комисия и че той му предоставил нови доказателства относно дейността на „Нюз корпорейшън“.

„Офком“ има правото да лиши от лиценз Би Скай Би, припомня „Дейли телеграф“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.