Бруни срещу Трирвильор – различните кандидатки за първа дама на Франция

ДПА

Валери Трирвильор и Карла Бруни-Саркози. Колаж: от тв екрана

Едната е бивш супермодел, преквалифицирала се в певица и накрая в „майка квачка“, която брани съпруга си от „агресивни критици“ и казва, че ще направи всичко, за да защити личния живот на новородената им дъщеричка.

Другата е работещо момиче, поставящо Сомалия сред първите пет места, които иска да посети „или като журналист, отразяващ ситуацията, или като първа дама“, и предупреждава: „Аз имам характер. Не мога да бъда държана на къса каишка.“

Настоящата и евентуалната бъдеща първа дама са толкова различни една от друга, колкото са техните съпрузи. 44-годишната Карла Бруни-Саркози не крие факта, че би искала да води тих живот в семейното гнездо със Саркози и неотдавна родената им дъщеричка Джулия.

Партньорката на социалистическия кандидат Франсоа Оланд 46-годишната Валери Трирвильор, която работи като журналист в сп. „Пари мач“, казва, че все още свиква да бъде от другата страна на камерата и че най-големият й страх е да не загуби свободата си.

„Ще продължа да работя по един или друг начин, ако Франсоа бъде избран. Просто защото е нужно да си изкарвам прехраната. Не искам да живея на гърба на държавата“, каза през април за в. „Либерасион“ майката на три деца.

За разлика от Бруни – Саркози, която е дъщеря на богат италиански индустриалец и беше наречена от френските медии Мария-Антоанета, след като обяви сериозно, че тя и Саркози са „скромни хора“, Трирвейе е от семейство от работническата класа.

Тя е родена в западния град Анже и е петото от шест деца. Майка й е била администратор в местната ледена пързалка, а баща й – ветеран от войната, загубил единия си крак във Втората световна война.

Скромният й произход, контрастиращ с царственото й държане, е често коментиран. „Човек не мисли за нищета, когато гледа Валери Трирвильор, писа в. „Монд“ през октомври в портрет, в който елегантно обличащата се журналистка с вълниста руса коса и извити вежди беше сравнена с американската актриса Лорен Бакол.

„Това, че не съм се родила богата, не означава, че трябва да изглеждам като Козет“, каза Трирвильор за в. „Либерасион“, имайки предвид бедното момиче от романа на Виктор Юго „Клетниците“.

Ако Трирвильор стане първа дама, в това ще има ирония. Преди пет години бившата партньорка на Оланд Сеголен Роаял беше кандидатът, който се опита да върне Елисейския дворец в ръцете на социалистите. Ако беше успяла, тя щеше да бъде първата жена президент на Франция.

По онова време Оланд, който има четири деца с Роаял, беше вече завързал отношения с два пъти развеждалата се Трирвильор, но двамата с Роаял обявиха, че се разделят едва след изборите.

Насред кампанията през 2007 г. Саркози също се опитваше, напразно, да спаси брака си със своята втора съпруга Сесилия Атиа.

Броени седмици, след като се разведе през 2007 г., политикът, наречен Бързия Сарко, срещна Бруни, която симпатизираше на левицата, и я взе със себе си на държавно посещение в Йордания и в Евродисни.

Тяхното публично ухажване не беше прието добре във Франция и оттогава тази нагласа оформя отношението на Бруни-Саркози с обществеността.

От първия й албум като първа дама през 2008 г., озаглавен „Comme si de rien n’etait („Сякаш нищо не се е случило“), досега са продадени едва около половин милион екземпляра. Това е малка част от продажбите на нейния дебютен албум през 2003 г. „Quelqu’un m’a dit“ („Някой ми каза“).

Отношението на французите поомекна, след като миналата година тя забременя с първото им дете, но възторжената й подкрепа за „чудесното представяне“ на нейния съпруг в кандидат-президентската кампания, при която тя е неотлъчно до него, отново я правят обект на подигравки.

Независимо от това Бруни-Саркози, която има син от предишна връзка, продължава в същия дух.

Трирвильор също се учи да избягва ударите. Депутатът от партията на Саркози Лионел Люка я нарече наскоро „ротвайлера Валери“ – забележка, която в обикновена ситуация би предизвикала бърза, остра реакция от журналистката в Туитър.

Този път тя каза: „Не ми се наложи да се сдържам. Даже нямах желание да му отговарям.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.