Поражение надвисва над Меркел на ключови провинциални избори

ДПА

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Една четвърт от германските избиратели ще гласуват през май на избори, които са ключови проверки за канцлера Ангела Меркел и нейното коалиционно правителство, като повечето проучвания на общественото мнение предполагат, че тя ще понесе тежки поражения.

Избирателите не изглеждат в настроение да й дадат какъвто и да е бонус за усилията й за справяне с кризата в еврозоната или за сравнително здравата икономика на Германия.

Очаква се и нейният Християндемократически съюз (ХДС), и по-малкият коалиционен партньор, Свободната демократическа партия-либерали (СвДП), да загубят избиратели на изборите в Шлезвиг-Холщайн до границата с Дания и най-многолюдната провинция в страната, Северен Рейн-Вестфалия.

Опозиционните на федерални ниво Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и „Съюз 90 Зелени“ обаче не успяват да се възползват от намаляващата подкрепа за нея толкова, колкото се надяваха.

В резултат вероятно ще се стигне до политически пазарлъци за събиране на мнозинство в парламентите на двете провинции.

Но се очаква новоизлюпената Партия на пиратите, която води кампания, основана на либертарианска програма за свобода в интернет и пряка демокрация, да продължи победната си серия, започнала през септември на изборите в град Берлин, където тя спечели 15 места.

Според допитванията Пиратите се ползват с около 9 процента подкрепа и в двете провинции, където този месец ще има избори.

Старите партии обаче казват, че Пиратите са твърде неопитни, за да бъдат поканени в каквото и да е коалиционно правителство. Ако Пиратите останат извън уравнението, двете основни партии – ХДС и ГСДП – може да бъдат подложени на натиск да съставят т.нар. голяма коалиция от левоцентристи и десноцентристи.

Изборите в Шлезвиг-Холщайн до границата с Дания вероятно ще бъдат засенчени от втория тур на президентските избори във Франция и изборите в Гърция същия ден.

Премиерът на провинцията Петер-Хари Карстенсен от ХДС се пенсионира и не се очаква сегашната коалиция на ХДС и СвДП да запази властта.

Анкета на телевизия Цет Де Еф в петък показа, че ХДС и ГСДП се ползват с 31 процента подкрепа, което е увеличение от над 5 пункта за ГСДП в сравнение с предишните избори.

Провинциалният лидер на ГСДП Торстен Албиг се надява да избегне коалиция с ХДС и вместо това да състави правителство със Зелените и с партия, представляваща датскоезичното малцинство в граничната зона.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт от ГСДП се надява оглавяваното от нея правителство на малцинството със Зелените да спечели изборите седмица по-късно на 13 май.

Нейното правителство се разпадна през март, след като тя не успя да събере достатъчна подкрепа за предложения от нея бюджет в законодателното събрание на провинцията, защото ХДС и СвДП настояха за по-голямо намаляване на разходите, за да се ограничи натрупването на нов дълг.

Проучване на социологическата агенция „Емнид“ предполага, че Крафт е близо до това да запази коалиционното си правителство, при положение че подкрепата за ГСДП е 38 процента, а тази за Зелените е 10 процента.

Провинцията е най-многолюдната в Германия с население почти 18 милиона. Загубата на властта в провинцията през май 2010 г. беше един от най-тежките удари, които ХДС е понасял през последното десетилетие, и подкопа позициите на Меркел.

Една от звездите в нейното правителство – министърът на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Норберт Рьотген – се стреми да спечели за ХДС премиерския пост на провинцията, но ще му бъде трудно. Според „Емнид“ подкрепата за ХДС е 32 процента – ситуация, която е доста далеч от оспорваната надпревара с ГСДП преди две години.

Срещу кампанията на Рьотген се отправят упреци, че той не иска да се откаже от министерския си пост и да се премести в родната си провинция, за да стане лидер на опозицията там, ако загуби. Той отказва да заяви дали това е вярно или не.

Въпреки вероятните загуби Меркел може да получи известна утеха от евентуално възстановяване на позициите на СвДП. На нея й е нужно свободните демократи да са силен по-малък коалиционен партньор както сега, така и с оглед на федералните избори догодина.

От месеци СвДП е обхваната от вътрешни борби, които я доближават до разпадане. Според социологическите проучвания тя се ползва с едва 2 процента подкрепа, което е под прага от 5 процента, нужен за спечелване на каквито и да е места.

Допитването на „Емнид“ показва, че СвДП има над 5 процента подкрепа в Северен Рейн-Вестфалия благодарение на умелата лична кампания на бившия генерален секретар на партията Кристиан Линднер. Според анкетата на Цет Де Еф в Шлезвиг-Холщайн партията вероятно без проблеми ще спечели 7 процента от гласовете.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.