Можеше ли да се предотврати убийството край Смилковци?

в. Утрински весник

Деветнадесет дни след кървавия акт до езерото край село Смилковци близо до Скопие, когато бяха екзекутирани петима граждани, Македония може да въздъхне поне заради уверенията на полицията, че е открила извършителите.
Арестувани са двадесетина ислямски екстремисти, за които МВР твърди, че са известни с радикалните си идеи и терористични акции, които практикували и в редиците на талибаните в Афганистан и Пакистан. И че част от тях са директни участници в клането, което потресе Македоня и региона.

Терористичната клетка, която вероятно от години е създавана в Скопие и околностите, е сериозно разбита. Наученото от разследването, което се водеше денонощно след великденското убийство, и следите от намерените доказателства доведоха специалните полицейски сили до 26 обекта, където радикализмът е пуснал дълбоки корени.

След двадесетина дни на неизвестност, тъга и страх, гражданите имат основание да почувстват облекчение. Убийците, като твърди МВР, са заловени. Разследването, въпреки скептицизма у всички нас, поне за начало даде резултати и сега предстои най-тежката част – представяне на доказателства чрез съдебна процедура.

Казваме, че предстои най-тежката част, тъй като откриването на извършителите на престъпления е само едната страна на медала на полицейския успех да разкрие едно от най-бруталните убийства в страната. Но това, което тепърва предстои, е всъщност най-тежката част от разследването.

МВР тепърва ще трябва да доказва кой от групата, защо и как е извършил свирепото петорно убийство. Дали сред оръжието, което бе намерено в задържаните, е и онова, с което бе стреляно по момчетата от Радишани. Има ли поръчители отвън на този терористичен акт, колко радикални привърженици е имала групата, в чието залавяне участваха 800 полицаи?

Колкото бе добра новината, която съобщи завчера ръководството на МВР за откриването на убийците, толкова информациите, които бяха дадени след това, внесоха допълнителна загриженост. Опасността от терористичните групи, за която досега се шепнеше, но никой открито не признаваше, сега става реалност в Македония.

Оповестявайки извършителите на суровото убийство, МВР публично и открито заговори, че страната е изправена пред заплахи от тероризъм. Защо досега се мълчеше за радикалните течения, които са кръстосвали по талибанските бойни полета, а след това са намерили убежище в околноситте на Скопие?

Ако е точно това, което съобщи министър Гордана Янкулоска, че има информации за радикална активност, защо досега не са били предприети превантивни мерки, за да се предотврати суровата екзекуция край Смилковци? Измами ли ни превенцията и защо разузнавателните служби не включиха сирена за опасността, която заплашва Македония и региона, тъй като очевидно става дума за влияние отвън, а не за автономна местна организация?

Последните събития в Агенцията за разузнаване, която остана кажи-речи обезглавена, информациите, които се появяваха от време на време в медиите за въоръжени групи, напрежението и обтегнатите междуетнически отношения, влошени с инцидентите във Вевчани и убийствата в Гостивар, трябваше да бъдат достатъчен сигнал, за да се включи алармата на силите за сигурност.

Ситуацията със сигурността в Македония е дежурна тема през последните три-четири месеца и никой сега не може да се оправдава, че тежкият инцидент край Смилковци е бил невидим подводен камък, в който се е ударил корабът, който е плавал в спокойно море. Нито камъкът бе толкова невидим, нито пък морето бе толкова спокойно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.