Северна лига – опетненият от корупция популизъм

Ройтерс

Лидерът на Северната лига Умберто Боси. Снимка: робедикап

Опетнена от задълбочаващ се корупционен скандал, Северната лига в Италия се мъчи да ограничи загубите си на местните избори идната седмица, но дори обикновено борбеният неин основател Умберто Боси не храни голяма надежда.

„При всичките проблеми, които имаме, тези избори ще са трудни за нас“, заяви сломен Боси, който изглеждаше уморен, на слабо посетен митинг близо до Комо – крайезерен град в богатия регион Ломбардия, един от бастионите на партията му.

Местните избори в близо 800 града и населени места, чийто първи тур е на 6 и 7 май, са първите, откакто технократът Марио Монти стана премиер през ноември миналата година със задачата да измъкне затъналата в дългове Италия от ръба на финансово бедствие чрез болезнени мерки за икономии.

Изборите ще бъдат важно мерило за недоволството на избирателите в момент, когато одобрението за правителството на Монти пада, но също и решаващ тест за дискредитираните партии в страната година преди националните избори.

Лигата – яростен критик на Монти и най-голямата партия, която се противопоставя на правителството му, формирано не в резултат на избори, принципно би трябвало да се възползва от надигащия се гняв срещу горчивите антикризисни хапове, предписани от кабинета. Вместо това обаче партията, която набра популярност след скандалите за корупция през 90-те години и последвалата операция „Чисти ръце“, изглежда уязвима след афера, довела до изгонването на Боси от ръководството й сред буря от обвинения за подкупи.

„Отвратен съм, и те са крадци като останалите“, каза пенсионерът Джорджо Балцарети от Комо, дългогодишен привърженик на Северната лига, който смятал да гласува за лявата партия „Италия на ценностите“ на известния с антикорупционните дела магистрат Антонио ди Пиетро.

В Комо – град с население 85 хиляди и текстилен център, чието прочуто производство на коприна търпи натиск от китайската конкуренция, за кметския пост се борят рекордният брой от 16 кандидати. Социологическите анкети показват, че левицата има сериозни шансове да спечели тук за първи път след 1994 г., изтръгвайки местната власт от Северната лига и бившия й дългогодишен съюзник „Народ на свободата“ на Силвио Берлускони. КОРУПЦИЯ

За антиевропейската Северна лига, която иска самоуправление на Северна Италия и която изгради имиджа си върху нападки срещу корупцията на старата партийна система и напусна съюза си с партията на Берлускони, за да се яви самостоятелно на изборите, нещата не се развиват според очакванията.

До избухването на скандала за финансирането преди няколко седмици тя се надяваше да се възползва от широкото недоволство срещу болезнените реформи на Монти и да повтори успеха на други противопоставящи се на традиционните партии популистки движения, които грабнаха протестните гласове в Европа.

Това би укрепило ролята й на решаващ играч в десния политически спектър за парламентарните избори догодина. Вместо това лидерите й бяха замесени в скандал и позицията й на основна алтернатива на традиционните партии и от левицата, и от десницата бе узурпирана от движението „Пет звезди“ на комика Бепе Грило.

Боси бе изключен от ръководството на партията, но остана неин почетен председател, отричайки всякакви прегрешения и отправяйки обвинения в заговор, организиран според него с цел да бъде елиминирана основната политическа сила, противопоставяща се на правителството на Монти.

Италианският печат разкри подробно как са били плащани под тезгяха пари на членове на семейството му, подчертавайки иронията за една парти, издигнала се до властта с антикорупционни лозунги, а сега тънеща в корупция.

Бившият ковчежник на партията Франческо Белсито е разследван за поредица от обвинения в измами, свързани с офшорки в Танзания и Кипър, кюлчета злато и диаманти, както и твърдения, че с пари на данъкоплатците са плащани ремонтът на къщата на Боси и почивките в чужбина на децата му.

Друг бивш член на партията разкри как е действал като „банкомат“ за сина на Боси, Ренцо, на когото е бил шофьор.

Скандалът, свързан със Северната лига, е най-зрелищният от вълната корупционни афери, заляла всички страни на политическия спектър и изтласкала до нови низини доверието в системата, като според едно неотдавнашно проучване доверието в партиите е паднало до 2 процента.

Социолозите очакват увеличаване на дела на избирателите, които няма да гласуват, и още по-голямо раздробяване на вече раздробената политическа система, която може да помогне на Монти да въведе още непопулярни мерки, но да направи още по-трудно за приемника му да управлява.

На национално ниво повечето социологически проучвания отреждат за Северната лига, която някога искаше да отцепи развития италиански Север от прахосническия и корумпиран по думите й Юг, под 7 на сто от гласовете при 12 на сто на регионалните избори през 2010 г.

Все пак малцина са готови да отпишат партията, която си е осигурила сериозно влияние в ядрото свои избиратели, главно хора от дребния бизнес, които се страхуват да не бъдат притиснати от корумпираното централно правителство в Рим.

Боси казва, че не всичко е изгубено и опитвайки се да си върне инициативата преди местния вот, Лигата организира шумна кампания срещу непопулярен данък, който бе върнат от правителството на Монти.

„Сега може да търпим удари, но пак ще се съвземем“, каза Боси. „Политическият ни проект е твърде силен, ние сме единственият мощен глас на Север.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.