Кой кой е на сръбските избори

Досегашният президент Борис Тадич, лидерът на популистката опозиция Томислав Николич и министърът на вътрешните работи Ивица Дачич са всеки със своята политическа партия основните действащи лица на парламентарните и на президентските избори, които ще се състоят в неделя в Сърбия.

– Томислав Николич: кандидат на президентските избори от Сръбската прогресивна партия СПП – този бивш краен националист се застъпва сега за сближване на Сърбия с ЕС, при условие че този процес не бъде обвързан с признаване от Белград на независимостта на Косово, провъзгласена едностранно през 2008 г.

Той осъществи предизборна кампания, обещавайки подобряване на жизненото равнище за оказалите се губещи от прехода към пазарна икономика през 90-те години.

Според социологическите проучвания неговата партия вероятно ще се класира начело в парламентарните изборис с около 33 процента от гласовете. Николич ще се изправи срещу досегашния президент Борис Тадич на втория тур на президентските избори на 20 май.

– Борис Тадич: досегашният президент е кандидат на Демократическата партия лявоцентристка за втори мандат на поста президент на Сърбия. Той отведе Сърбия до предверието на ЕС, получвайки през март за своята страна статут на кандидат за присъединяване към европейския блок, след като постигна по-специално арестуването на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, обвинен за геноцид от международното правосъдие, и след като действаше за подобряване на отношенията с Косово.

Според социологическите проучвания Демократическата партия ще бъде втората формация в парламента, но анализаторите смятат, че тя ще бъде в състояние да формира новото мнозинство. Тадич се очаква да победи на втория тур на президентските избори консервативния кандидат популист Томислав Николич.

– Ивица Дачич: кандидат в президентските избори от Социалистическата партия на Сърбия СПС – формация, основана от бившия югославски президент Слободан Милошевич, починал през 2006 г.

Дачич пое ръководството на партията през 2006 г.и я трансформира в модерна проевропейска формация. Социалистическата партия на Сърбия се ползва с около 12 процента подкрепа, според предизборните нагласи, и се очаква да играе решаваща роля при формирането на новото правителство. Дачич и Социалистическата партия на Сърбия участват в досегашната управляваща коалиция, формирана около Борис Тадич.

Според социологическите проучвания няколко малки формации се очаква да преминат 5-процентния изборен праг за влизане в парламента. Става дума по-специално за Либерално-демократическа партия – единствената, която се обявява за признаване на независимостта на Косово, и за партия Обединени региони на Сърбия. Тези две формации се очаква да подкрепят правителство, което би се формирало около партията на Борис Тадич.

Сръбската радикална партия крайнонационалистическа , ръководена от Воислав Шешел, който сега е съден за военни престъпления от международното правосъдие, се очаква също да влезе в парламента, както и Демократическата партия на Сърбия националистическа на бившия премиер Воислав Кощуница.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.